سعید فتاحی، مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران، با انتقاد از شکاف عمیق میان دستمزد و هزینههای واقعی زندگی، از گسترش پدیده «شاغلان فقیر» و موج ترک شغل در میان کارگران بهویژه نسل جوان خبر داد. او تاکید کرد که بدون جبران عقبماندگی مزدی و کنترل تورم، افزایش حقوقها عملاً بیاثر میشود و تنها بر کوه مشکلات قشر کارگر افزوده خواهد شد.
سعید فتاحی ، مشاور کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران , با اشاره به نقش پایین بودن دستمزد در ترک شغل و پدیده شاغلان فقیر گفت: پایین بودن دستمزد در عقبه کارگران زحمت کش وجود دارد و این قضیه همیشه لطمات جبران ناپذیری به کارگر وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه در سال های ادوار گذشته افزایش دستمزد کارگران به درستی و به لحاظ آمار واقعی تورم لحاظ نشده است و همیشه تورم خیلی جلوتر از دستمزد بوده است گفت: تا زمانی که مجموع تورم سال های گذشته محاسبه و دستمزد بروز نشود، شاهد اتفاقات بسیار مهم در اشتغال کشورمان خواهیم بود که یکی از همین موارد باعث ترک شغل شده است.
فتاحی گفت: وقتی کارگران مخصوصاً نیروی کار نسل z چیزی از حقوق عایدشان نمیشود و با این هزینه های اجاره خانه ، خورد و خوراک و … مواجه میشوند، مجبور به ترک شغل خود میشوند تا بتوانند دنبال کارهای دیگر بروند، بلکه بتوانند پیشرفتی در زندگی بکنند . نیروی کار زمانی که می بیند هزینه ها به قدری زیاد است که از عهده آنها با این دستمزد پایین بر نمی آید، رفتن را به ماندن ترجیح می دهد تا بلکه وقت خود را برای شغل هایی که بتواند به حداقلهای خود برسد بگذارد و حق نیز با آن کارگر است.
وی افزود: دیگر با این دستمزدها نه میتوان اجاره خانه پرداخت کرد و نه می توان خودرو و یا فرزند آوری کرد و هستند در میان این کارگران مجبور میشوند، بسوزند و بسازند که با این سوختن و ساختن پدیده شاغلان فقیر به وجود میآید که از بدو شروع به کار با انواع قسط وام مواجه میشود تا بتواند مثلاً زندگی کند در حالی که هر ماه وقتی حقوق خود را دریافت میکند، عین گوسفند قربانی تکه تکه کرده برای بانک ها و قرض های خود پرداخت می کند و این فقر سال های سال با اوست که هم شرمنده خود و خانواده خود است و باعث آسیب های اجتماعی زیادی می شود؛ با بخور و نمیر زندگی می کند از رفاه و سایر مسایل زندگی عقب می ماند و باعث می شود تا شبانه روز حتی بعد شغل خود به کارهای کاذب روی بیاورد تا بتواند از پس هزینه های سرسام آور بربیایید.
مشاور کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران اظهار داشت: ولی متأسفانه واقعیت های این مشکلات را هیچ کدام از مسولان ندیده اند تا بتوانند یا بخواهند کاری بکنند و متأسفانه این پدیده همچنان رو به افزایش است, دیگر در زندگی آنها مسافرت و درمان و رسیدگی به خواسته ای حداقل فرزندان وجود ندارد، بلکه کوهی از مشکلات بر شانه این کارگران وجود دارد .
این فعال کارگری ادامه داد: امسال در دولت حقوق ها افزایش نسبتاً خوبی داشت، ولی آیا بعد این افزایشات تورم کنترل گردید یا نه ؟ اگر تورم در یک نقطه برای تمامی کالاها ثابت باشد، امسال کارگران و مستمری بگیران لااقل میتوانند بگویند حقوق ما افزایش یافت و لذت این افزایش را بچشند. ولی متاسفانه نظارت وجود ندارد و قیمتها در حال افزایش هستند و هیچ گونه رسیدگی نمیشود.
وی افزود: در سال های گذشته لااقل گشت تعزیرات به این افزایشات قیمت ها رسیدگی می کرد که باگرفتن شماره تلفن۱۲۴ و گفتن موارد از افزایش قیمت ها جلوگیری می شد، ولی الان کارخانجات تولیدی هر روز و هر ساعت نسبت به افزایش اقدام می کنند که این مسأله باعث خنثی شدن افزایش حقوق میشود و باز همان عقب ماندگی سالهای گذشته اینجا پدیدار میشود .
فتاحی ادامه داد: جالب هست وقتی به فروشگاه مراجعه می کنید، قیمت جنس یا همان کالا هر روز و یا هر هفته عددی میشود و تا زمانی که دولت این تورم افسارگسیخته را کنترل نکند, همان آش و همان کاسه است و افزایش حقوق اول سال در همان اولین ماه سال سوخت می شود. امیدوارم دولت وفاق بتواند با کنترل تورم شیرینی افزایش حقوق امسال را در کام کارگران نگه دارد تا بیشتر از این فشار زندگی به این قشر زحمت کش کارگر و بازنشسته و کارمند وارد نشود.
منبع:
تسنیم
امیر خیرخواهان
- نویسنده: گسترش نیوز