سه شنبه, ۲۶ فروردین , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 185823
  • 20 ژانویه 2025 - 10:34
  • 40 بازدید
  • ۰ دیدگاه

در صحن عصرگاهی شورای شهر چه گذشت؟

اعضای شورای شهر تهران در نوبت عصر صحن علنی شورا  به بررسی متمم بودجه سال ۱۴۰۳ شهرداری تهران و ارزیابی عملکرد فرهنگی، عمرانی و خدمات شهری شهرداری پرداختند. در این جلسه، موضوعاتی همچون اجرای پروژه‌های عمرانی، مدیریت پسماند، وضعیت نیروهای شهربان و حریم‌بان، و همچنین انتصابات و قراردادهای شهرداری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.  […]

اعضای شورای شهر تهران در نوبت عصر صحن علنی شورا  به بررسی متمم بودجه سال ۱۴۰۳ شهرداری تهران و ارزیابی عملکرد فرهنگی، عمرانی و خدمات شهری شهرداری پرداختند. در این جلسه، موضوعاتی همچون اجرای پروژه‌های عمرانی، مدیریت پسماند، وضعیت نیروهای شهربان و حریم‌بان، و همچنین انتصابات و قراردادهای شهرداری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. 

مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، در ابتدا با بیان اینکه طرح‌های عمرانی باید از قبل تصویب شده باشند؛ اظهار داشت: من یادم نیست در ۲۰ سال گذشته چنین طرحی آمده باشد. این طرح‌ها باید از قبل آغاز شده باشند و ما باید تلاش کنیم تا این پروژه‌ها به سرانجام برسند. وی همچنین درباره پل زدن روی خیابان رسالت سوال کرد و گفت: چه کسی این پل را طراحی کرده و آیا قراردادی با قرارگاه خاتم برای این پروژه وجود دارد؟

داوود گودرزی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران، در پاسخ به سئوالات رئیس شورا، توضیح داد: این پروژه‌ها از قبل شروع شده‌اند و ما در حال تلاش برای تکمیل آن‌ها هستیم. قراردادهایی با قرارگاه خاتم وجود دارد، اما باید بررسی شود که چه کسی این طرح‌ها را طراحی کرده و آیا تاییدیه‌های لازم را دریافت کرده است. 

مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری، با اشاره به مشکلات مدیریت پسماند در تهران، گفت: یکی از ایرادات اساسی در دوره مدیریت زاکانی، انتصابات نادرست در حوزه پسماند بوده است. در سه سال و نیم گذشته، سه معاون و پنج مدیرعامل در سازمان پسماند تغییر کرده‌اند که این بی‌ثباتی باعث مشکلات زیادی شده است. 

چمران در ادامه با انتقاد از انتصابات و قراردادهای شهرداری، گفت: اگر انتصابات درست انجام می‌شد؛ امروز شاهد این مشکلات نبودیم. باید پاسخگو باشیم که چرا این قراردادها بسته شده و چرا افرادی که این قراردادها را بسته‌اند، امروز پاسخگو نیستند.

گودرزی در ادامه به وضعیت نیروهای شهربان و حریم‌بان اشاره کرد و گفت: ما با یک شرکت ۲۰۰۰ نفری مواجه هستیم که بودجه‌ای حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان دارد. این شرکت باید مأموریت‌های خود را به درستی انجام دهد، اما متاسفانه نظارت کافی روی آن‌ها وجود ندارد. باید این وضعیت اصلاح شود. 

جعفر شربیانی، عضو کمیسیون شهرسازی و معماری، با اشاره به بودجه پروژه‌ها، گفت: ما باید در تخصیص بودجه دقت کنیم. برخی از پروژه‌ها بودجه‌های کلانی دریافت کرده‌اند؛ اما عملکرد آن‌ها چندان رضایت‌بخش نبوده است. باید بررسی شود که این بودجه‌ها چگونه هزینه شده‌اند. 

مهدی اقراریان، عضو کمیسیون نظارت و حقوقی، با انتقاد از نحوه انعقاد قراردادها، گفت: باید بررسی شود که چرا برخی از قراردادها بدون نظارت شورا بسته شده‌اند. این قراردادها باید شفاف باشند و پاسخگو باشند. 

چمران در پایان با اشاره به عملکرد شهرداری، گفت:  ما از عملکرد شهرداری در حوزه خدمات شهری راضی نیستیم. باید با نیروهای با تجربه مشورت کنیم تا مشکلات را حل کنیم. اینجا محل آزمون و خطا نیست.

محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه، با اشاره به بودجه آرامستان‌های جدید، گفت: ما۳۰۰ میلیارد تومان برای آرامستان‌های جدید اختصاص داده‌ایم؛ اما شهرداری می‌گوید که ۱۱۰ میلیارد تومان از این بودجه کم شود. باید بررسی کنیم که آیا این کاهش منطقی است یا خیر. 

مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری، با پیشنهاد تعدیل بودجه پسماند، گفت: به نظر من، بودجه پسماند باید کاهش یابد. ما باید مطمئن شویم که این بودجه به درستی هزینه می‌شود و از ریخت و پاش جلوگیری شود.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
چالش‌های نوسازی اتوبوسرانی تهران؛ آیا ۷۰۰۰ اتوبوس واقعی می‌شود؟ 15 آوریل 2025

چالش‌های نوسازی اتوبوسرانی تهران؛ آیا ۷۰۰۰ اتوبوس واقعی می‌شود؟

اکوایران: در حالی که مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران از تحقق اهداف نوسازی و توسعه ناوگان در سال ۱۴۰۳ خبر داده، که هنوز وعده های اتوبوسی شهرداری تهران که قرار بود در سال ۱۴۰۱ اجرایی شود و اتوبوس های تهران به ۵ هزار و ۵۰۰ دستگاه برسد محقق نشده است .

تهران زیر فشار آب، واگن و وعده‌ها/ مخازن آبی که با ۱۰ همت هنوز کامل نشدند 15 آوریل 2025

تهران زیر فشار آب، واگن و وعده‌ها/ مخازن آبی که با ۱۰ همت هنوز کامل نشدند

اکوایران:در سیصد و هفدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، موضوعاتی چون بررسی لایحه سرمایه‌گذاری در حوزه شهری، تأخیر در ورود واگن‌ها، مشکلات معاینه فنی خودروها، بحران آب و ضرورت ایجاد مخازن اضطراری، و همچنین انتقاد از روند انتصابات و توجه به سرمایه انسانی در شهرداری مورد بحث قرار گرفت. مهدی چمران، رئیس شورا، بر لزوم رفع موانع سرمایه‌گذاری و تقویت خودکفایی در تولید واگن تأکید کرد؛ در حالی که دیگر اعضا نسبت به عملکرد شرکت آبفا و رعایت عدالت در منابع انسانی هشدار دادند.

آزادراه تهران-شمال بدون فوتی در نوروز؛ کرمان و تهران درصدر تلفات 15 آوریل 2025

آزادراه تهران-شمال بدون فوتی در نوروز؛ کرمان و تهران درصدر تلفات

در حالی‌که استان‌هایی مانند کرمان، فارس، سیستان و بلوچستان، تهران و خوزستان بیشترین جان‌باختگان تصادفات نوروزی را به خود اختصاص داده‌اند، آزادراه تهران-شمال موفق شده نوروز ۱۴۰۴ را بدون حتی یک تصادف منجر به فوت پشت سر بگذارد.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.