استاندار کردستان در حالی دو ماه و هفت روز از مسئولیتش گذشته که چالشهای پیشروی زیادی دارد. خبرگزاری تسنیم ضمن انتشار برخی از این چالشها؛ نظام مسائل استان را از مدیریت عالی و مسئولان متولی مطالبهگری میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، استان کردستان با یک میلیون و ۷۱۸ هزار نفر جمعیت، دارای ۱۰ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۰ شهر، ۹۴ دهستان و ۱۷۵۱ روستای دارای سکنه و ۱۵۲ آبادی خالی از سکنه، یکی از استانهای غربی کشور بوده که از شمال به استان آذربایجان غربی و بخشی از زنجان از شرق با استان همدان و بخش دیگری از استان زنجان از جنوب با استان کرمانشاه و از سمت غرب با کشور عراق هممرز است.
استان کردستان با بافت قومیتی ۸۲ درصد اهل سنت و ۱۸ درصد اهل تشیع و ۲۲۷ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در عین وجود ظرفیتها و پتانسیلهای مختلف؛ چالشها و مشکلات زیادی نیز دارد. اگرچه به برکت انقلاب اسلامی اقدامات و خدمات زیادی در نقطه به نقطه این استان انجام شده و وضعیت فعلی نسبت به قبل از انقلاب، هیچگاه قابل قیاس نیست اما در دورانی که در استانهای دیگر کشور کارهای عمرانی و توسعه انجام شده، مردمان غیور و مرزدار این دیار در دو جبهه جنگ تحمیلی و داخلی مقابل دشمنان و گروهکهای مزدور ضدانقلاب میجنگیدند تا کشور حفظ و مردم این دیار و سایر استانها در امنیت و آرامش باشند.
استان کردستان تاکنون ۲۰ استاندار به خود دیده و پس از ۳۴ ماه خدمت خدمت اسماعیل زارعیکوشا، سر انجام در یکم مهرماه سال ۱۴۰۳ با انتخاب هیئت دولت آرش لهونی به عنوان بیستمین استاندار کردستان در طول دوران انقلاب اسلامی معرفی شد. از آن زمان تاکنون تنها ۵ انتصاب (دو فرماندار شهرستان دهگلان و بانه، دو معاون اقتصادی و توسعه مدیریت و یک مشاور) صورت گرفته است. در کنار بحث تغییرات؛ چالشها و موانعات زیادی در حوزههای مختلف پیشرو استاندار است.
ظرفیتهای کمنظیر کردستان بهویژه مرز مشترک با کشور عراق و قرار گرفتن این استان در کریدورهای مواصلاتی شمال-جنوب، ضرورت توسعه تجارت، صادرات و مناسبات همسایگی را دوچندان کرده اسـت. نگاه به کریدور نیمه تمام و تاریخی و تقویت فروودگاه و زیرساخت حوزه راههای استان، باید نگاه اقتصادی و گردشگری باشد چراکه این منطقه نقطه کلیدی برای توسعه و رشد اقتصادی کشور اسـت.
کردستان در وضعیت بیکاری وضعیت خوبی ندارد و پس از هرمزگان بدترین وضعیت را در فضای کسب و کار کشور دارد. کردستان در تعداد چکهای برگشتی استان دوم کشور است؛ کردستان در «شاخص فلاکت» که ترکیبی از تورم و نرخ بیکاری است پس از کرمانشاه بدترین وضعیت را در میان استانهای کشور دارد. شاخص فلاکت در مقایسه زمستان سال گذشته با پاییز همان سال نشان میدهد که این شاخص در ۲۹ استان کاهش یافته و «فلاکت» تنها در دو استان کردستان و کرمانشاه افزایشی بوده است.
نرخ تورم سالانه اقلام خوراکی در کردستان در فروردین امسال، ۴۲٫۱ درصد اعلام شده که ۴٫۸ درصد از میانگین کشور بالاتر است؛ نرخ تورم اقلام غیرخوراکی هم ۴۵٫۵ درصد اعلام شده که ۶ درصد بالاتر از میانگین کشور است.
سنندج مرکز استان کردستان است، سالهاست فرودگاه سنندج پرواز منظمی ندارد و این وضعیت نامناسب علاوه بر مردم و خود مسئولان؛ تأثیر منفی روی گردشگران، سرمایهگذاران، تجار و بازرگانان گذاشته است. مسئولان استانی و نمایندگان مردم کردستان در مجلس نیز در طول سالیان اخیر و امسال همواره دَم از رفع این مشکل زده اما در عمل هیچ اقدامی نکردهاند. وعده افزایش پرواز فرودگاه سقز از یک پرواز به دو پرواز در هفته داده شده اما زمان اجرا مشخص نشده است!
کولهبری، بیکاری، نبود اشتغال و کارخانجات، فقدان زیرساختهای مناسب گردشگری با وجود ظرفیتهای مختلف در این حوزه، سنتی بودن کشاورزی، کمبود تعداد تختهای بیمارستانی و پزشکان متخصص، عدم بهرهبرداری مناسب از مرزها و عدم بازگشت درآمد مرز باشماق مریوان، وجود معادن طلای مختلف و عدم شفافیت در درآمد آنها به ویژه معدن طلای ساریگونی و زرکوه قروه از دیگر چالشهایی است که استاندار باید در عمل فکری به حال آنها بکند.
در شهرستان مریوان دریاچه بینالمللی زریبار، مرز باشماق مشترک با کشور عراق و ظرفیت گردشگری فراوان است اما آنچنان که باید و شاید مورد توجه و توسعه قرار نگرفته است. سد گاران از دیگر ظرفیتهای این شهرستان است.
بازگشایی مرز هنگهژال و گلهسوره بانه و سیف سقز از مطالبات اصلی مردم این دو شهرستان مرزی است که در طول سالیان اخیر وعده وعیدهای زیادی به آنان داده شده اما در عمل منتج به نتیجه نشده است.
در سروآباد؛ مرز خانم شیخان بسته است. گردشگری، کشاورزی و پرورش ماهی از ظرفیتهای این شهرستان است. اورامان ثبت جهانی شده اما تنها در حد یدک کشیدن نامش است و آنچنان که باید و شاید به این منطقه توجه نشده است.
در کامیاران؛ روستای تاریخی پالنگان در شرف ثبت جهانی است. بسیاری از سدها از جمله سد امیرآباد و رمشت در این شهرستان است که میتواند محور توسعه، رونق و درآمدزایی باشد.
دیواندره؛ اقتصاد دیواندره بر پایه کشاورزی میچرخد اما توجهی به تغییر وضعیت زیر ساختها در این حوزه نشده است. با تکمیل سد سیازاخ که سالهاست نیمه تمام مانده، میتوان گفت که هزاران هکتار از اراضی دیواندره آبی شود. ظرفیتها و پتانسیلهای دیواندره در حوزههای معادن، گردشگری و جذب سرمایهگذاران مغفول مانده است. بیکاری، کاهش جمعیت، افزایش طلاق و کاهش ازدواج از دیگر معضلات این شهرستان است.
در قروه؛ کارخانه فولاد سالهای سال است که به اتمام نرسیده است.
در بیجار؛ عملیات اجرایی شرکت پتروشیمی بعثت کردستان با سرمایهگذاری ۷۵۰ میلیون یوروی دولت همزمان با سفر سال گذشته رئیس جمهور شهید آغاز شد. زنجیره فولاد پس از گذشت سالها از سال ۹۴ بألاخره امسال عملیات اجرایی آن آغاز شد اما چه زمانی به اتمام برسد، الله اعلم.
کردستان قطب توت فرفنگی و دهگلان؛ مرکز و قطب اصلی تولید سیب زمینی و کشاورزی کردستان است اما به خاطر نبود صنایع تبدیلی و سردخانه آنچنان که باید و شاید محصولات کشاورزی و دسترنج کشاورزان به فروش نمیرسد. خطر فرونشست زمین و مشکل کمبود آب و نامناسب بودن وضعیت جادهها از جمله مشکلات این شهرستان است.
خام فروشی معادن، بحران آب در بسیاری از روستاها، تخریب محیطزیست، دسترسی نامناسب به حمل و نقل(عدم دسترسی به آزادراه- رتبه ۲۲م سهم استان از راههای کشور و رتبه ۲۶م دسترسی به بزرگراههای کشور)، حاشیهنشینی، فقر، آسیبهای اجتماعی، آمار بالای طلاق، درآمد پایین سرانه مردم و مهاجرت از روستاها به شهرها، ورود فاضلاب روستاها به داخل برخی از سدهای تأمین آب کشاورزی و آب آشامیدنی!، قطع گسترده درختان در جنگلهای مریوان و قاچاق چوب از دیگر بحرانهای این استان است.
روی کاغذ ماندن منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان پس از گذشت سالها، نبود شغل، رواج دستفروشی و شغلهای کاذب از دیگر مشکلاتی است که سالهای سال است که در کردستان وجود داشته و فکری اساسی برای آن نشده است. حال باید منتظر ماند و دید که استاندار کردستان برای این مشکلات در کنار وجود پروژههای نیمهتمام زیادی که رفع هر کدام از معضلات میتواند گامی مهم در جلب رضایت مردم باشد، چه برنامه و اقدامی خواهد کرد.
همه اینها فقط بخشی از چالشهای پیش روی آرش لهونی استاندار کردستان است، خبرگزاری تسنیم در سلسه گزارشات میدانی نظام مسائل استان را بدون مماشات و تا حصول نتیجه از مسئولان متولی مطالبهگری خواهد کرد.
انتهای پیام/۴۸۱/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews