عبور از تحریم‌ها با فرصت ‌مرز‌/کوهک شاهراه تجارت با پاکستان‌
عبور از تحریم‌ها با فرصت ‌مرز‌/کوهک شاهراه تجارت با پاکستان‌

گذر مشترک مرزی “کوهک” شهرستان سراوان میان ایران و پاکستان به‌عنوان یک فرصت ویژه اقتصادی با رویکرد کمک به معیشت مردم مرزنشین منطقه است که ارتقاء آن به مرز رسمی مطالبه دیرینه مردم مزنشین سراوان است.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، مرز و بازارچه‌های مرزی از ظرفیت‌های ویژه در سیستان و بلوچستان محسوب می‌شود تا مردم این استان که در بسیاری از شاخص‌ها فاصله زیادی با شرایط مطلوب یا حتی میانگین کشوری دارند، چشم امید به این ظرفیت داشته باشند.

در سال‌های اخیر با توجه به اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران، بازارچه‌های شهرهای مرزی کشور، جایگاه ویژه‌ای از لحاظ ارزش اقتصادی و همچنین جذب گردشگران، به دلیل داشتن شرایط مناسب از جمله صدها کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه، پیدا کردند.

با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان به لحاظ جمعیتی جوان‌ترین استان کشور است و از طرفی موضوع بیکاری در این استان از معضلات جدی محسوب می‌شود، راه‌اندازی بازارچه‌ها و گذرگاه‌های مرزی و استفاده بهینه از ظرفیت‌های اقتصادی مرزها در این استان که دارای مرزهای گسترده آبی و خاکی است به عنوان یک ظرفیت ویژه جهت بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم مرزنشین مطرح است.

۱۳ بازارچه مصوب ظرفیت ویژه اقتصادی سیستان و بلوچستان

وجود ۱۳ بازارچه مرزی مصوب از جمله ظرفیت‌های ویژه سیستان و بلوچستان است که در صورت توجه به آن می‌توان شاهد توسعه اقتصادی این استان کمتر توسعه یافته بود.

هیات وزیران در جلسه ۱۹ اردیبهشت ‌ماه ۱۴۰۰ با پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر مجوز واردات کالاهای پاکستانی تا سقف یک‌صد میلیون دلار از بازارچه‌های مشترک مرزی «میرجاوه، کوهک و پیشین» واقع در مرز سیستان و بلوچستان و کشور پاکستان برای عرضه به صورت خرده‌فروشی در محوطه بازارچه موافقت کرد؛ فعال شدن عملیاتی این بازارچه‌های خرده‌فروشی؛ اما در دولت دوازدهم محقق نشد.

دولت سیزدهم از ابتدای تشکیل در عمل تمرکز ویژه‌ای بر سیستان و بلوچستان داشت به‌ نحوی که برای این استان استاندار با اختیارات ویژه منصوب کرده و نخستین سفرهای استانی خود را نیز از این استان آغاز کرد.

«کهک» شاهراه مغفول تجارت در جنوب شرق

در این زمینه بازارچه مرزی کهک سراوان یکی از قطب‌های اقتصادی سیستان و بلوچستان در زمینه صادرات و واردات کالا به شمار می‌رود که از آن به عنوان شاهراه تجارت در جنوب شرق نیز یاد می‌شود.

بازارچه مرزی کوهک، روزگاری گمرک رسمی سیستان و بلوچستان بود و امروز حجم زیادی از صادرات و مبادلات مرزی در آن انجام می‌شود، این بازارچه فرصتی مناسب برای اشتغال‌زایی مرزنشینان و افزایش صادرات به کشور همسایه را فراهم کرده است.

رونق کوهک در گرو توسعه زیرساخت‌ها

صاحب‌گل صالحی فرماندار سراوان در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به نقش استراتژیک مرز کوهک در توسعه اقتصادی، بیان کرد:  محور مواصلاتی مسیر فعلی سراوان- کوهک صرفاً راه دسترسی روستایی بوده که با توجه به پیگیری‌های مکرر صورت گرفته، می‌طلبد نسبت به ارتقاء آن به راه اصلی برنامه‌ریزی لازم صورت گیرد و اینکه روکش آسفالت و مرمت آن توسط مجموعه راهداری به صورت مستمر در نقاط مختلف آن انجام شود.

وی افزود: با توجه به حجم و ظرفیت بالای بازارچه، افت ولتاژ و قطعی برق نیز وجود دارد که پیرو پیگیری‌های انجام شده به زودی نسبت به نصب ترانس اقدامات لازم انجام خواهد گرفت.

فرماندار سراوان گفت: طی سفر مدیر مخابرات سیستان و بلوچستان به این شهرستان، قول مساعد به منظور نصب دکل مخابراتی در محل بازارچه داده شده که امیدواریم تا پایان شهریور اه سال جاری این اقدام اجرایی شود. در مجموع پیگیری‌های مستمری به منظور ارتقاء و استقرار زیرساخت‌های مورد نظر در حال انجام است.

صالحی گفت: پارکینگ، بلوارکشی، ایجاد فضای سبز و احداث مجتمع خدماتی رفاهی از جمله دیگر زیرساخت‌های مورد نیاز در داخل بازارچه مرزی است.

فرماندار سراوان اظهار داشت: شبکه خطوط فیبر نوری در محل بازارچه، راه‌اندازی دو مورد تیرپارک در خارج از بازارچه توسط بخش خصوصی، فعالیت دفتر گمرک و استقرار مجموعه مرزبانی از جمله امکانات موجود در بازارچه و مجاور آن است.

کوهک با وجود نواقص فعالترین بازارچه استان است

وی با اشاره به پتانسیل‌های اقتصادی مرز کوهک، خاطرنشان کرد: همه مرز مشترک جمهوری اسلامی ایران با کشور دوست و همسایه پاکستان در محدوده استان سیستان و بلوچستان واقع شده است و این موضوع اهمیت زیادی به نقش و جایگاه استان در توسعه مراودات اقتصادی و بازرگانی با کشور پاکستان می‌بخشد.

صالحی ادامه داد: توسعه مراودات بازرگانی و مبادلات مرزی با پاکستان با استفاده از ظرفیت‌های موجود می‌تواند در رونق و پویایی اقتصاد مرز، ایجاد اشتغال، کاهش قاچاق کالا و سوخت کمک قابل توجهی کرده و زمینه را برای رفع تهدیدات مرزی کاهش دهد.

فرماندار سراوان خاطرنشان کرد: بازارچه مرزی کوهک از جمله بازارچه های مرزی فعال استان به شمار آمده و سطح مبادلات انجام شده از طریق آن بیشتر از سایر بازارچه‌های مرزی استان است که با توجه به موقعیت استــراتژیک و خاص خود در صورت توجه و توسعــه ظرفیت‌ها، می تواند نقش مهمی را به عنوان حلقه اتصال شبه قاره هند به کشورهای آسیای میانه از طریق جمهوری اسلامی ایران ایفا کند.

وی اظهار داشت: با رویکرد ریاست جمهوری و نیز تأکید استاندار در راستای تقویت مبادلات مرزی، توجه و تمرکز مجموعه دولت بر بازارچه مرزی با استفاده از تمامی توان و ظرفیت به منظور توسعه تجارت مرزی در شهرستان بوده است.

صالحی با اشاره به روند خدمات در این مرز بیان کرد: در این راستا می‌توان گفت روند ارائه خدمات مناسب بوده که اهم خدمات شامل استقرار گمرک در محل بازارچه با نیروی مورد نیاز و نصب تمامی سامانه‌های گمرکی از جمله باسکول، افزایش تعداد باسکول به تعداد دو مورد و فعالیت به صورت همزمان، افزایش گروه‌های کارگری به تعداد حدود ۳۰۰ نفر و استقرار شرکت بخش خصوصی تخلیه و بارگیری با تجهیزات و ماشین آلات کامل است.

وی خاطرنشان کرد: طی سنوات گذشته همه فرآیند ترخصیص کالا در محل اداره گمرک شهرستان سراوان انجام می‌شده که این موضوع علاوه بر طولانی شدن فرآیند، موجب نارضایتی رانندگان و ایجاد ترافیک شهری شده بود که با پیگیری انجام شده، خدمات گمرکی در محل بازارچه انجام می‌شود.

متوسط روزانه ۲۰۰ محموله صادراتی به کشور پاکستان

فرماندار سراوان با اشاره به روند صادرات و واردات گفت: به طور متوسط روزانه ۲۰۰ محموله صادراتی به کشور پاکستان از طریق بازارچه مرزی کوهک ارسال می‌شود و در زمینه واردات قریب به دو سال است که به دلیل عدم همکاری کشور پاکستان، واردات کالا به طور کامل متوقف شده است. عمده واردات در سنوات گذشته دام بوده است.

صالحی در خصوص ایجاد اشتغال در مرز کوهک عنوان کرد: اشتغال به کار ۳۰۰ کارگر بومی در زمینه تخلیه بار، اشتغال به کار تقریباً همین میزان کارگر پاکستانی در بحث بارگیری، جذب نیروهای بسیاری در شرکت مستقر در بازارچه، راه‌اندازی دو مورد تیرپارک در خارج از بازارچه که موجب جذب نیروی بسیار در این زمینه و ایجاد صنوف تجاری متعدد در طول مسیر سراوان- کوهک شده، اشتغال مناسبی در منطقه ایجاد کرده است.

افزایش  پنج برابری صادرات در مرز کوهک

صالحی بیان کرد: طی سال ۱۴۰۳ در مقایسه با دو سال قبل آن حجم صادرات از مرز کوهک افزایش پنج برابری داشته است که این مهم موجب رونق اقتصادی بیش از پیش شده است.

وی ادامه داد: با تمرکز مجموعه دولت و تأکید استاندار بر تقویت مبادلات مرزی در شهرستان و نیز دیدار و نشست اخیر با هیأت پاکستانی و استقبال آنها از این ظرفیت، امید است با همراهی دستگاه‌های متولی، شاهد شکوفایی در این زمینه که نقش حائز اهمیتی بر معیشت، رفاه و اقتصاد مردم منطقه خواهد داشت، باشیم.

راه‌اندازی مرز رسمی کوهک مطالبه مردم مرزنشین سراوان

فرماندار سراوان اظهار داشت: راه‌اندازی مرز رسمی کوهک تحت عنوان پایانه بار و مسافر، نقش مهم و بسزایی در توسعه منطقه و آینده مبادلات اقتصادی و بازرگانی دو کشور ایران و پاکستان خواهد داشت.

صالحی افزود: با توجه به ضرورت توسعه و گسترش روابط و ظرفیت‌های تجاری ایران با پاکستان و نقش بسزای آن در آینده مبادلات اقتصادی و بازرگانی دو کشور بالاخص مردم مرزدار این خطه از میهن و همچنین قرابت و مناسبات فرهنگی و تاریخی کهن مردم سراوان با ایالت بلوچستان پاکستان، راه‌اندازی مرز رسمی کوهک نقش بسیار مهمی در این زمینه داشته که در قالب پایانه بار و مسافر به عنوان مطالبه دیرینه و به حق ساکنین منطقه مطرح است.

به گفته فرماندار سراوان؛ ایجاد اشتغال پایدار و تقویت اقتصاد مرزنشینان، کاهش بیکاری، افزایش صادرات کالاهای ایرانی به کشور همسایه و توسعه تجارت منطقه‌ای، توسعه زیرساخت‌های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در مناطق مرزی، کاهش قاچاق کالا و سوخت از طریق ایجاد مسیرهای رسمی و نظارت دقیق و ارتقاء کیفیت زندگی مرزنشینان از طریق بهبود خدمات عمومی از جمله نتایج قابل پیش‌بینی رسمی شدن مرز کوهک است.

صالحی گفت: بر اساس اعلام آمار رسمی گمرک، ارزش تقریبی صادرات از این پایانه مرزی به صورت روزانه بیش از ۱۲۱ هزار دلار است که تقریباً با ۲۰۰ محموله ترانزیتی صادر خواهند شد.

۱۹۱ هزار تن صادرات طی یک سال

وی خاطرنشان کرد: طی سال گذشته ۱۹۱ هزار و ۷۹۶ تن کالا با ارزش ۳۷۸ هزار دلار از بازارچه کوهک به کشور پاکستان صادر شده است. براساس آمار رسمی اداره گمرک پرونده‌های قطعی در سال ۱۴۰۳ تعداد ۱۰ هزار و ۷۸۱ فقره بوده است که عمده اقلام صادراتی شامل سرامیک، قیر، گاز، سیمان، صیفی جات، لبنیات و مواد غذایی یوده است.

فرماندار سراوان با اشاره به نبود جاده‌های مناسب و استاندارد و ضعف زیرساخت‌ها در این منطقه، خاطرنشان کرد: فاصله مرز کوهک تا سراوان ۱۱۵ کیلومتر است که این مسیر ارتباطی آسفالت دسترسی روستایی بوده و البته در صورت ارتقاء به مرز کوهک، اقدامات لازم برای ترمیم و بهسازی این مسیر صورت خواهد گرفت. در آن سوی مرز نیز در فاصله ۸۰ کیلومتری از مرز کوهک شهر پنجگور پاکستان قرار دارد و در واقع پنچگور اولین شهر مهم پاکستان بعد از مرز کوهک بوده و فاصله این شهر تا شهر سراوان نزدیک به ۱۹۵ کیلومتر است.

فرماندار سراوان ادامه داد: در خصوص سایر زیرساخت‌های مورد نظر از جمله برق، شبکه تلفن همراه و اینترنت  مشکلاتی وجود داشته که با پیگیری‌های صورت گرفته امید است با استفاده از تمامی توان دستگاه‌های اجرایی استان و شهرستان نسبت به ارتقای زیرساخت‌ها توجه و اقدامات ویژه‌ای صورت پذیرد.

وی خاطرنشان کرد: در زمینه ارتقاء زیرساخت‌ها و رونق بیش از پیش تجارت مرزی و بهبود ارائه خدمات نهادها و ادارات مختلفی از جمله دستورات ویژه شخص استاندار، قرارگاه عملیاتی «شهید سجاد» سپاه، مدیریت بازارچه‌های مرزی استان، گمرک، مرزبانی، راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، صمت، برق و مخابرات نهایت همکاری و تلاش را دارند.

انتهای پیام/.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]