عدم تأمین مناسب حقابه تالاب قرهقشلاق شهرستان بناب، منجر به ایجاد وضعیتی حاد و نگرانکننده برای حیات طبیعی و زیستمحیطی شده است.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، تالاب قرهقشلاق بناب با ۴۰ هزار هکتار وسعت یکی از بزرگترین تالابهای شمالغرب کشور است که به علت تنوع گیاهی و جانوری خاص به عروس تالابهای شمال غرب شهرت یافته است.
علاوهبر جاذبههای طبیعی بکر و دستنخورده، این تالاب ۹ ماه از سال محل زندگی انواع پرندگان، بهخصوص گونه نادر میشمرغ بزرگترین پرنده جهان است که علاقهمندان به طبیعت میتوانند از مناظر منحصربهفرد آن لذت ببرند.
تالاب قرهقشلاق در فصل زمستان محل مناسبی برای زمستان گذرانی و عبور انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی است.
در فصل بهار و تابستان هم بسیاری از پرندگان در این منطقه زادآوری میکنند.
این تالاب یکی از ۱۰۵ منطقه موجود در لیست مناطق مهم پرندگان محسوب میشود که گونههای مورد توجه حفاظت جهانی را پذیرایی میکند؛ ازآنجمله میتوان به اردک بلوطی، غاز پیشانی سفید، خروس کولی دشتی و غیره اشاره کرد.
همچنین دشتهای هموار در اطراف تالاب سبب فراهم شدن زیستگاه میش مرغ در منطقه شده است. از دیگر پرندگانی که در تالاب قره قشلاق زندگی میکنند می توان به عروسغاز، مرگوس، اکراس سیاه، سنقر تالابی، انواع پرستوی دریایی و اردکسانان اشاره کرد.
علاوهبر پرندگان انواع پستانداران، دوزیستان، خزندگان و ماهیان نیز در منطقه زندگی میکنند که به لحاظ حفظ تنوع زیستی حایز اهمیت هستند؛ مانند شنگ، گربه پالاس یا گربه جنگلی. اگرچه که تصور رایج بر این است در تالاب قرهقشلاق ماهی وجود ندارد ولی در دهانه مصب رودخانه زرینهرود که در محدوده تالاب قرهقشلاق است انواع کپور ماهیان، ماهی سیاه و… وجود دارند.
اگر چه که تالاب قرهقشلاق، ظرفیتهای زیستمحیطی بسیاری دارد، اما عدم تأمین مناسب حقابه این تالاب، منجر به ایجاد وضعیتی حاد و نگرانکننده برای حیات طبیعی و زیستمحیطی شده است.
تالاب قرهقشلاق در دهه های گذشته بهدلیل پرآبی دریاچه ارومیه یکی از تالابهای بسیار وسیع و پرآب کشور بود اما بهعلت کاهش بارشها و خشکیدن دریاچه ارومیه بهتدریج سیر قهرقرایی به خود گرفته و در حال حاضر شرایط نامساعدی را تجربه میکند.
یدالله آذرهوا، رئیس اداره حفاظت و احیای تالابهای استان آذربایجان شرقی، عدم تأمین مناسب حقابه تالاب را نگرانکننده دانست و گفت: آورده بسیار پایین رودخانه زرینهرود و بهتبع آن قطع جریان آب در شاخه نئور که بخش عمده حقابه تالاب و بهرهبرداران محلی را تامین میکند، علاوه بر تهدید معیشت جوامع محلی محدوده تالاب، آسیب های بسیار جدی به محیط زیست و تنوع زیستی منطقه وارد میکند.
وی با اشارهبه وضعیت نامناسب بارشها در فصل آبی جاری، بیان کرد: با توجه به اینکه تالابها عموما در منتهیالیه حوضههای آبریز خود واقع شدهاند، معمولا بیشترین آسیبها را از این حیث متحمل میشوند.
رئیس اداره حفاظت و احیای تالابهای استان آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: ضرورت دارد اولویت تخصیص حقابههای زیستمحیطی پس از مصارف شرب و بهداشتی بیشتر مد نظر قرار گیرد.
آذرهوا با اشاره به اینکه حقابه تالاب قرهقشلاق از منابع آبی دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی تأمین میشود، گفت: زمینه همکاری و هماهنگی بیشتر متولیان امر بهخصوص شرکتهای آب منطقهای دو استان و ادارات امور آب شهرستانهای واقع در حوزه تالاب فراهم شود.
انتهای پیام/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews