نگاهی به ماه محرم در عصر قاجار از دریچه کتاب‌های نفیس کتابخانه رضوی
نگاهی به ماه محرم در عصر قاجار از دریچه کتاب‌های نفیس کتابخانه رضوی

بخشی از دو سفرنامه چاپ سربی انگلیسی موجود در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، با قدمتی بیش از ۱۰۰ سال، روایتگر دیدگاه‌ دو نویسنده‌ خارجی نسبت به عزاداری‌های ایرانیان در ماه محرم، است.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از آستان نیوز، علی مهاجرانی، کتابدار تالار تخصصی کتاب‌های خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی اظهارکرد: فصل هشتم کتاب «ایران و مردم آن» نوشته الا سایکس، در سال ۱۹۱۰ میلادی و فصل ۲۴ کتاب «ایران همان‌گونه که هست»، اثر سی جی ویلز در سال ۱۸۸۶ میلادی، هر دو بر شدت عاطفی و پیچیدگی مراسم سوگواری محرم، تمرکز دارند.

وی، ادامه داد: این دو کتاب که در قالب سفرنامه توسط دو بریتانیایی در دوره قاجار نوشته شده است، در بخش نفایس واحد مخزن کتاب‌های چاپی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، نگهداری می‌شود. 

مهاجرانی، بیان کرد: به مناسبت بزرگداشت ایام شهادت سید و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین (ع)، به تحلیل تطبیقی دو فصل مرتبط با ماه محرم در این دو اثر پرداختم تا با دیدگاه نویسنده‌های خارجی نسبت به این ماه و سوگواری ایرانیان، آشنا شویم. 

عمق تأثیرات اجتماعی ماه محرم 

کتابدار تالار تخصصی کتاب‌های خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، با محوریت عمق تأثیرات اجتماعی ماه محرم، گفت: هر دو نویسنده، محرم را جنبشی سراسری توصیف می‌کنند که تمام طبقات، از فقیر تا ثروتمند، را در بر می‌گیرد. 

وی افزود: همچنین این دو نویسنده به پرشور بودن مراسم عزاداری و تأثیر عمیق این سوگواری بر عواطف و احساسات مردم، تأکید دارند.

مهاجرانی با اشاره به اینکه در این دو اثر، نمایش تعزیه، به‌عنوان قلب مراسم در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: سایکس، تعزیه را، هم‌تراز نمایش مصائب مسیح در آلمان دانسته و تأکید کرده ؛ «صحنه آن چنان تماشاگران را می‌گریاند که هیچ نمایشنامه‌ای در جهان، چنین تأثیری ندارد.»

وی ادامه داد: ویلز نیز در اصفهان، شاهد اجرای تعزیه در چادری مقابل قصر «ظل‌السلطنه» بوده و به صحنه‌پردازی پرشور با اسب‌ها و بازیگران سواره، اشاره کرده است. در هر دو کتاب، نویسنده‌ها از فریادهای یا علی(ع)، یا حسین(ع)، سینه‌زنی و اشک ریزان عمومی، به‌عنوان عناصر کلیدی، یاد کردند. 

سیاهپوشی شهر و مردم

مهاجرانی تصریح کرد: در این دو اثر، به سیاه‌شدن پوشش شهر و مردم ایران، هم ‌زمان با فرارسیدن ماه محرم نیز اشاره شده که از جمله مراسم عزاداری ایرانیان، به شمار می‌آید.

این کتابدار، ادامه داد: همچنین سایکس با ذکر ازدواج امام حسین (ع) با دختر آخرین پادشاه ساسانی، این واقعه را به تاریخ ایران پیوند زده است. بااین‌حال ویلز صرفاً بر جنبه‌های نمایشی مراسم در اصفهان، متمرکز بوده است.

وی، خاطرنشان کرد: در مجموع، این دو روایت نشان می‌دهد که هسته مراسم محرم در عصر قاجار شامل تعزیه، سینه‌زنی و مشارکت همه‌جانبه اجتماعی، آن‌چنان قدرتمند بوده که ناظران خارجی با هر پیشینه‌ای را به طور یکسان تحت‌تأثیر قرار داده؛ چنان‌که سایکس ذکر کرده است؛ «این اشک‌ها تنها برای تاریخی هزارساله نیست؛ برای امروزِ ایرانیان است.»

انتهای پیام/۲۸۲

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]