شنبه, ۱۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پ
  • شناسه خبر: 47657
  • 06 دسامبر 2023 - 12:11
  • 89 بازدید
  • ۰ دیدگاه

آرش؛ میدانی که زخم بین تهران و خلیج فارس را باز نگه داشت

آرش؛ میدانی که زخم بین تهران و خلیج فارس را باز نگه داشت
آرش؛ میدانی که زخم بین تهران و خلیج فارس را باز نگه داشت

اکوایران: در پایان چهل و چهارمین اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس بیانیه‌ای صادر شد که بار دیگر مناقشه بر سر میدان گازی آرش را برجسته کرد

به گزارش اکوایران،  در شرایطی که پس از روند تنش‌زدایی منطقه‌ای ایران و کشورهای خلیج فارس به سوی هم‌سویی گام بر می‌داشتند، ادعاهای جدید بر سر میدان نفتی آرش بار دیگر اختلافات بر سر پاره‌ای مسائل میان طرفین را عیان کرد.

شب گذشته، در پایان چهل و چهارمین اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس بیانیه‌ای صادر شد که بار دیگر مناقشه بر سر این میدان گازی را برجسته کرد. این شورا در بخشی از بیانیه خود مدعی شد که میدان گازی آرش (الدره) به صورت کامل در آب‌های سرزمینی کویت قرار دارد و مالکیت این منابع طبیعی به صورت مشترک تنها برای عربستان و کویت است و آنها حق بهره برداری کامل از منابع آن را دارند.

در فقراتی دیگر هم این بیانیه با تکرار مواضع قبلی، از ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه ایرانی (تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی) تاکید شده است. این بیانیه از ایران خواسته است تا به تلاش‌های امارات برای حل این موضوع از طریق مذاکره مستقیم یا توسل به دیوان بین‌المللی دادگستری پاسخ دهد.

شورای همکاری خلیج فارس

چرا عربستان و کویت مدعی میدان گازی آرش شده‌اند؟

پس از صدور بیانیه شورای همکاری خلیج فارس،  ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه  نسبت به برخی بندهای بیانیه پایانی چهل و چهارمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران ابراز تأسف کرد و آن‌ها را غیر قابل قبول و مردود دانست.

کنعانی گفت: «جمهوری اسلامی ایران، هر گونه ادعایی در خصوص این جزایر را دخالت در قلمرو داخلی، حاکمیت و تمامیت ارضی خود دانسته و آن را به شدت محکوم می‌کند». سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: «جمهوری اسلامی ایران، بر اساس مذاکرات دو جانبه خود با دولت کویت و سوابق مذاکراتی، همواره بر همکاری دوستانه و سازنده در حوزه انرژی از جمله در منطقه «آرش» تاکید کرده است؛ بدون تردید، رفتارهای مبتنی بر توجه به منافع و مصالح مشترک، می‌تواند زمینه‌های مناسب همکاری‌های منطقه‌ای را فراهم کند».

پیش از این نیز در ۱۷ شهریور ماه وزرای شورای همکاری خلیج فارس اعلام کردند که میدان گازی الدره [آرش] به‌طور انحصاری متعلق به عربستان سعودی و کویت است و آن‌ها به تنهایی حق استفاده از منابع طبیعی آن را دارند. 

کویت و عربستان سعودی که منابع گاز و نفت دریایی را در منطقه بین خود به اشتراک می‌گذارند، در ماه مارس گذشته توافق‌نامه‌ای را برای توسعه بهره‌برداری مشترک این میدان امضا کردند. چند روز بعد، ایران با این قرارداد مخالفت کرد و آن را «غیرقانونی» خواند و گفت که برنامه‌های خود را برای توسعه بهره‌برداری از میدان آغاز خواهد کرد.

میدان آرش

آینده منطقه در گروی شطرنج آرش؛ اختلاف بزرگ بازی تهران را برمی‌گرداند؟

میدان آرش که عمدتا در منطقه زیرآبی بی‌طرف بین کویت و عربستان سعودی قرار دارد بازدهی اقتصادی قابل توجهی دارد. با ذخایر تخمین‌زده‌شده ۳۰۰ میلیون بشکه نفت و حدود ۱۱ تریلیون فوت مکعب گاز، بدیهی است که این منطقه کانون اختلاف باشد.

ریشه مناقشه بر سر این میدان به دهه ۱۹۶۰ برمی‌گردد؛ زمانی که ایران و کویت حق اکتشاف مورد مناقشه خود را به شرکت‌های جداگانه‌ای اعطا کردند. این وضعیت اکتشاف گاز در این منطقه را متوقف کرد و نزاع عمیقی بر سر مالکیت و حقوق توسعه ایجاد کرد که تا به امروز ادامه دارد.

در حالی که مرزهای دریایی ایران با کویت در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، برخی از قانونگذاران ایران سهم ۴۰ درصدی از این میدان را مطرح می‌کنند، در حالی که رسانه‌های دولتی ارقامی تا ۷۰ درصد را گمانه‌زنی کرده‌اند. از سوی دیگر، عربستان سعودی و کویت با مرزهای مشخص‌شده خود، حقوق انحصاری میدان آرش را طلب می‌کنند. این مسئله مانع مهمی برای حل‌وفصل اختلافات است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
رکوردشکنی صادرات نفت خام روسیه در سال ۲۰۲۴ 09 آوریل 2024

رکوردشکنی صادرات نفت خام روسیه در سال ۲۰۲۴

اکوایران: آمارها حاکی از آن است که میزان صادرات نفت خام روسیه در سال جاری میلادی با رشد همراه شده و به بالاترین سطح خود در این سال رسیده است.

تغییر غافلگیرکننده در رشد اقتصادی امارات؛ پای نفت در میان است 09 آوریل 2024

تغییر غافلگیرکننده در رشد اقتصادی امارات؛ پای نفت در میان است

اکوایران: امارات متحده عربی پیش‌بینی کرده رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۲۴ بسیار کمتر از تخمین‌های مربوطه در ماه دسامبر خواهد بود. دلیل این اتفاق به توافق اوپک پلاس برمی‌گردد که کشورهای عضو را به تولید کمتر نفت مجبور کرده است.

نمودار روز: میانگین مصرف بنزین در ایام نوروز در یک دهه چقدر بوده است؟ 09 آوریل 2024

نمودار روز: میانگین مصرف بنزین در ایام نوروز در یک دهه چقدر بوده است؟

براساس اطلاعات منتشر شده توسط شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، در ایام تعطیلات نوروز در سال جاری به طور میانگین روزانه ۱۲۰٫۸ میلیون لیتر بنزین در سطح کشور مصرف شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶ درصد افزایش داشته است.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.