شفافیت، تخصصی‌سازی و بومی‌سازی؛ راهکارهای کلیدی اعتماد به خیریه‌ها
شفافیت، تخصصی‌سازی و بومی‌سازی؛ راهکارهای کلیدی اعتماد به خیریه‌ها

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه،  با هشدار نسبت به کاهش اعتماد عمومی به موسسات خیریه، بر ضرورت رویکردی نوین مبتنی بر شفافیت حداکثری، تخصصی‌سازی فعالیت‌ها و بومی‌سازی استانداردهای این حوزه تاکید کرد.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد،حجت‌الاسلام شرفخانی در مراسم اعطای نشان نیکوکاری که به منظور تجلیل از فعالان برجسته این عرصه برگزار شد، ضمن معرفی این نشان به عنوان نمادی از تعهد به ارتقای استانداردهای نیکوکاری در کشور، از برنامه‌های این مرکز برای صدور گواهینامه‌های تخصصی ویژه موسسات خیریه خبر داد.

وی با اشاره به مطالعات گسترده انجام شده در سال ۱۳۹۳ در سطح ۳۰ کشور اسلامی و ۱۵ کشور غیراسلامی در زمینه ساختار و عملکرد موسسات خیریه، اظهار داشت: «نتایج این پژوهش‌ها که در قالب ۳۰ جلد کتاب منتشر شده است، نقشه راهی جامع برای درک بهتر نیازهای جامعه و ارائه راهکارهای موثر در حوزه نیکوکاری در اختیار ما قرار می‌دهد.

شرفخانی با استناد به نتایج نظرسنجی‌های انجام شده توسط مرکز پژوهش‌های صدا و سیما و مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۹، کاهش اعتماد عمومی به تشکل‌های خیریه را زنگ خطری جدی توصیف کرد و افزود: این وضعیت نشان می‌دهد که فعالیت‌های خیرخواهانه نیازمند تحولی اساسی و توجه ویژه به مطالبات و انتظارات مردم است.

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف، ضمن انتقاد از عدم هماهنگی بین نهادهای متولی صدور مجوز برای موسسات خیریه، به مشکلات موجود در جمع‌آوری اطلاعات دقیق و شناسایی موسسات فعال در این حوزه اشاره کرد و گفت: تعداد مراکز خیریه در ایران بر اساس آمارهای مختلف بین ۲۵ هزار تا ۹۰ هزار موسسه تخمین زده می‌شود که این اختلاف فاحش، ضرورت ساماندهی و شفاف‌سازی هرچه بیشتر این حوزه را آشکار می‌سازد.

وی با تاکید بر اهمیت برگزاری جشنواره‌ها و رویدادهای تخصصی به منظور ارتقای سطح کیفی فعالیت‌های خیرخواهانه، تصریح کرد: هدف ما از برگزاری این رویدادها، ترویج رویکرد حرفه‌ای و تخصصی در تشکل‌های خیریه و بهره‌گیری از الگوهای موفق سایر کشورها است. برای ساماندهی و اطمینان‌بخشی بیشتر به فعالیت‌ها، نیازمند ایجاد یک شبکه اطلاعاتی منسجم و یکپارچه هستیم.

شرفخانی در بخش دیگری از سخنان خود به چالش‌های موجود در ارزیابی و رتبه‌بندی تشکل‌های خیریه اشاره کرد و خواستار بازنگری و اصلاح شاخص‌های ارزیابی به منظور انطباق بیشتر با شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور شد.

وی با تاکید بر این‌که رشد و ارتقای فعالیت‌های نیکوکاری در ایران، اولویت اصلی این مرکز است، بر لزوم شفاف‌سازی اقدامات و فعالیت‌های صورت گرفته در این حوزه تاکید کرد 

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف خاطرنشان کرد: برای ما بسیار مهم است که مردم بدانند کمک‌های اهدایی آن‌ها چگونه و در چه زمینه‌هایی صرف می‌شود. نشان نیکوکاری نمادی از این تعهد به شفافیت و پاسخگویی است و ما در تلاش هستیم تا با بومی‌سازی استانداردهای بین‌المللی، زمینه را برای صدور گواهینامه‌های تخصصی ویژه موسسات خیریه فراهم کنیم.

شرفخانی این اقدامات و برنامه‌ریزی‌ها را نشانه‌ای از عزم جدی برای تبدیل فعالیت‌های خیرخواهانه به یک حرفه تخصصی در کشور دانست.

نظام‌مندی،کرامت‌محوری ارکان موسسات خیریه تراز انقلاب اسلامی

 حجت‌الاسلام احمدزاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی، نیز، ضمن تبیین عمیق مبانی دینی و اخلاقی وقف و امور خیریه، بر لزوم ارتقاء کیفی و ساختارمند شدن فعالیت‌های این حوزه تاکید ورزید.

 وی در سخنان خود، ضمن اشاره به قوانین الهی حاکم بر کائنات که بازتاب اعمال نیک و شر را تضمین می‌کند، مفهوم “کارما” را گواهی بر این نظام الهی دانست و خاطرنشان کرد که خداوند متعال در قرآن کریم بارها به موضوع خیرات و آثار دنیوی و اخروی آن پرداخته است. آیه شریفه “مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا” نمونه‌ای از تاکیدات الهی بر پاداش مضاعف اعمال نیک است که علاوه بر گشایش در امور دنیوی، موجب در امان ماندن از هراس‌های روز قیامت نیز می‌گردد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی تاکید کرد: هیچ‌کس برای خدا کاری انجام نمی‌دهد، مگر اینکه خدا بهتر از آن را در همین دنیا به او پاداش می‌دهد و در روز قیامت نیز اجر و پاداش ویژه‌ای خواهد داشت.

حجت‌الاسلام احمدزاده به تشریح دیدگاه‌های راهبردی و آینده‌نگرانه مقام معظم رهبری در خصوص موسسات خیریه پرداخت و شش شاخص کلیدی را برای موسسات خیریه در چارچوب انقلاب اسلامی برشمرد.

مردمی بودن و تکیه بر مشارکت‌های مردمی

وی بر لزوم مشارکت حداکثری مردم در شکل‌گیری و اداره موسسات خیریه و پاسخگویی به آنان به عنوان صاحبان اصلی این نهادها تأکید کرد. 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی با اشاره بر اهمیت عدالت‌محوری و کرامت‌محوری نیز متذکر شد:  ارائه کمک به نیازمندان باید با حفظ کرامت انسانی، آبرو و عزت نفس آنان همراه باشد و از هرگونه تحقیر یا نگاه صدقه‌گونه پرهیز شود.

حجت‌الاسلام احمدزاده،شناسایی و توانمندسازی نیازمندان را مولفه دیگری برشمرد و گفت: فراتر از کمک‌های موردی و بسته‌های معیشتی، موسسات خیریه باید بر توانمندسازی، اشتغال‌آفرینی و ایجاد درآمد پایدار برای نیازمندان تمرکز کنند تا خروج آنان از فقر دائمی و ریشه‌ای باشد.

شفافیت مالی، پاکدستی و اعتمادسازی

به تصریح مدیرکل اوقاف خراسان رضوی تمامی فعالیت‌های مالی موسسات باید شفاف، قابل رصد و مورد اعتماد عموم مردم باشد تا سرمایه اجتماعی لازم برای ادامه فعالیت‌ها حفظ گردد.

وی با تاکید بر نظام‌مند بودن و برنامه محور بودن فعالیت‌ها نیز افزود: کارهای خیر باید بر اساس برنامه‌ریزی دقیق، نگاه راهبردی، استفاده از علم و تجربه و با رویکردی منسجم و بلندمدت دنبال شوند.

حجت‌الاسلام احمدزاده گفت: استفاده از ظرفیت وقف و امور خیریه سنتی و احیای سنت‌های اصیل وقف و پیوند آن با رویکردهای نوین خیریه می‌تواند اثربخشی اقدامات را دوچندان سازد.کارهای خیری که با نیت پاک انجام می‌شوند، اگر با انسجام، علم و نگاه بلندمدت همراه باشند، می‌توانند بار سنگینی از دوش محرومیت‌زدایی کشور بردارند.

 مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی، موسسات خیریه تراز انقلاب اسلامی را موسساتی عدالت‌خواه، مردمی، پاسخگو و آینده‌نگر توصیف کرد و گفت:این نشان به موسساتی اعطا می‌شود که با شفافیت مالی و مدیریتی، برنامه‌ریزی مستمر و اثرگذار، و بهره‌گیری مؤثر از ظرفیت‌های مردمی، حاکمیتی و شرعی، در خدمت به مردم و نیازمندان گام برمی‌دارند.

 وی ضمن تاکید بر ضرورت هم‌افزایی و هماهنگی میان موسسات خیریه و نهادهای حاکمیتی برای دستیابی به بهره‌وری مطلوب، نشان نیکوکاری را فرصتی مغتنم برای همفکری، شبکه‌سازی و ارتقای خدمات اجتماعی خواند و از تلاش‌های ستاد هماهنگی امور خیریه در این راستا قدردانی کرد. 

انتهای پیام/۲۸۲

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]