اکوایران: در سالی که تورم در اکثر اقتصادهای پیشرفته جهان آنقدر کاهش یافت کاهش نرخهای بهره آغاز شود، سه بانک مرکزی مهم جهان برای کاهش نرخهای بهره خود تصمیم گیری خواهند کرد، که فدرال رزرو مهمترین آنهاست.
به گزارش اکوایران، دادههای تورمی آمریکا در هفته گذشته انتظارات معامله گران بازار مبنی بر کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در هفته پیشرو را تقویت کرد، بهطوری که احتمال آن اکنون به ۹۶ درصد رسیده است. با اینحال شاخص هزینههای مصرف شخصی (PCE)، که شاخص ترجیحی فدرال رزرو برای سنجش تورم در آمریکاست نیز این هفته مورد توجه سرمایه گذاران قرار دارد.
به گفته علی رضا پور، تحلیلگر بازارهای جهانی موسسات مالی براساس مدلهای خود تورم هسته PCE را ۰٫۱۳ درصد پیش بینی میکنند که عدد پایینی محسوب میشود. با این وجود این رشد در بازار قیمتگذاری نشد و بازدهی اوراق قرضه رشد پیدا کرد. این هفته اما دادههای مهم دیگری از اقتصادهای اروپا، چین و انگلستان و همچنین جلسات بانک های مرکزی انگلستان و ژاپن نیز از سوی سرمایه گذاران دنبال میشود.
شاخص مدیران خرید اروپا و سخنرانی کریستین لاگارد
انتظار میرود این شاخص که در روز دوشنبه منتشر خواهد شد در سطوح ماه قبل باشد. با اینحال ممکن است طبق انتظارات نباشد؛ اتفاقی که در ماه قبل هم افتاد و کاهش شدیدی را ثبت کرد و سبب شد ارزش یورو در مقابل دلار به پایینترین سطح خود در ۲ سال گذشته برسد و نگرانی از شرایط اقتصادی اروپا را افزایش داد.
سخنرانی کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا در روز دوشنبه و انتشار شاخص اعتماد کسبوکارها از سوی موسسه Ifo نیز در هفته پیشرو مورد توجه بازارهاست. این شاخص نشان میدهد که روند نگرانی در اقتصاد اروپا ادامه دارد خواهد یافت یا خیر. موسسه ZEW نیز شاخص اعتماد اقتصادی را منتشر خواهد کرد.
تولید صنعتی و خرده فروشی چین
چین نیز این روزها در مرکز توجهات قرار دارد، درحالی که بازار آنچنان به دادههای آن واکنشی نشان نمیدهد چراکه که سرمایه گذاران در انتظار تصمیمات دونالد ترامپ هستند. ولی تولید صنعتی و خرده فروشی از اقتصاد چین در هفته پیشرو منتشر خواهد شد که انتظار میرود نسبت به ماه قبل در بعد سالانه کاهش داشته باشد و میتواند در بازار اثرگذار باشد.
جلسه بانک مرکزی انگلستان
جلسه بانک مرکزی انگلستان برای تصمیم گیری درباره نرخ بهره در روز پنج شنبه برگزار خواهد شد. باتوجه به دادههای تورمی بالاتر از انتظارات این کشور، انتظار نمیرود تغییری در نرخ بهره ایجاد شود، که در بازار قیمتگذاری شده است. اما باتوجه به داده های تولید ناخالص داخلی که رشد منفی را در ماه اکتبر نشان داد و دادههای اشتغال و تورم که پیش از این جلسه منتشر خواهد شد، اگر دادههای اشتغال ضعیف باشد بازار کاهش نرخ بهره در جلسات بعدی را قیمتگذاری خواهد کرد. یا در صورتی که تورم، به خصوص در قیمت خدمات، پایینتر از انتظارات باشد میتواند بانک مرکزی را درباره رشد نگران کرده و موضع پول آن را انبساطیتر کند. و روی پوند اثرگذار باشد.
جلسه بانک مرکزی ژاپن
بازارهای همچنین انتظار دارند ژاپن نیز تغییری در نرخ بهره خود ایجاد نکند، این درحالی است که در هفتههای گذشته تا ۳۰ درصد احتمال افزایش نرخ بهره وجود داشت. ولی اگر بازهم بازار از افزایش نرخ بهره ژاپن ناامید شود، ین میتواند به ضعف خود ادامه دهد. اگر چنین شود، باتوجه به اینکه ین ژاپن بسیار با اوراق قرضه مرتبط است شاید از سال بعد ین بتواند به قدرت لازم برسد و در مقابل سایر ارزها عملکرد بهتری داشته باشد.
خرده فروشی آمریکا
دادههای خرده فروشی از اقتصاد آمریکا نیز منتشر خواهد شد که انتظار میرود نیم درصد رشد پیدا کند، که بالاتر از ۰٫۳ درصد تورم در ماه قبل است و نشان میدهد مردم آمریکا رشد مصرفشان در خرده فروشی افزایش پیدا کرده است.
آخرین بازنگری در رشد اقتصادی سه ماهه سوم آمریکا نیز روز پنج شنبه منتشر خواهد شد که انتظار میرود ۲٫۸ درصد باشد.
تورم آمریکا
روز جمعه نیز شاخص مورد نظر فدرال رزرو برای تورم منتشر خواهد شد. بازار انتظار دارد که تورم PCE حدود ۰٫۲ باشد، ولی ۰٫۱ درصد هم در تورم هسته انتظار میرود، که میتواند خبر خوبی برای بازارهای پرخطر باشد. با اینحال باید دید فدرال رزرو پیش از آن چه تصمیم خواهد گرفت.
دادههای درآمد شخصی و هزینههای شخصی نیز روز جمعه منتشر خواهد شد. انتظار میرود درآمد شخصی رشد ۰٫۴ درصدی و هزینههای شخصی رشد ۰٫۶ درصدی را ثبت کند که نشان میدهد مردم آمریکا مصرف کردهاند. این رشد مصرف در خرده فروشی و هزینههای شخصی نشان میدهد که تولید ناخالص داخلی آمریکا احتمالا رشد بالای ۳ درصدی برای سه ماهه چهارم ثبت کند.
جلسه فدرال رزرو آمریکا برای تعیین نرخ بهره
همانطور که پیشتر اشاره شد بازارهای جهانی احتمال بیش از ۹۵ درصد را برای کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو در جلسه روز جمعه آن درنظر دارند.
اما در جلسه این هفته علاوه بر تصمیم گیری برای نرخ بهره، خلاصهای از انتظارات اعضا از رشد اقتصادی، تورم و نرخ بیکاری در آینده (که به عنوان دات پلات شناخته میشود) نیز منتشر میشود. در جلسه ماه سپتامبر اعضای فد انتظار داشتند اقتصاد در سال ۲۰۲۴ حدود ۲ درصد رشد داشته باشد و در ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ نیز همین رشد را ثبت کند. و باتوجه به دادههای رشد اقتصادی سه ماهه سوم سال، احتمال دارد انتظارات خود از رشد اقتصادی در سال جاری را افزایش دهند. ولی اگر برای سه سال آینده نیز پیش بینی ۲ درصد داشته باشند به این معناست که فرود نرم اقتصادی از نظر آنها محقق خواهد شد.
انتظار فدرال رزرو از نرخ بیکاری در سال آینده نیز اهمیت دارد. اگر انتظار داشته باشند نرخ بیکاری به بیش از ۴٫۵ درصد برسد به معنای احتمال افزایش نرخ بهره است، ولی بهنظر نمیرسد در سال آینده بالاتر از ۴٫۴ درصد باشد. در مورد تورم نیز، فدرال رزرو قبلا انتظار داشت در ۲۰۲۵ به ۲٫۲ درصد و در ۲۰۲۶ به هدف ۲ درصدی برسد، که احتمالا همین اعداد در پیش بینی روز جمعه آنها نیز مشاهده خواهد شد.
دات پلات فدرال رزرو
ولی مهمتر از همه مسیر نرخ بهرهای که در ذهن آنهاست. اعضای فدرال رزرو در ماه سپتامبر انتظار داشتند که نرخ بهره در ۲۰۲۴ به ۴٫۴ درصد برسد، که با کاهش روز جمعه در همان مسیر هستیم. ولی برای سال بعد انتظار چهار مرحله کاهش نرخ بهره داشتند. اما تحلیلگران انتظار دارند که یا دو مرحله یا سه مرحله کاهش نرخ بهره را سال آینده مشاهده کنند، که نرخ بهره را به ۳٫۷-۳٫۶ یا ۳٫۹-۳٫۸ درصد میرساند. اگر نرخ بهره سال آینده ۳٫۶ درصد از سوی اعضای فدرال رزرو پیش بینی شود به این معناست که سه کاهش نرخ بهره دیگر در راه است، درصورتی که بازار تنها دو کاهش نرخ بهره را قیمتگذاری کرده است. و برای سالهای ۲۰۲۶، ۲۰۲۷ و ۲۰۲۸ که نرخ بهره ۲٫۹ درصد بدست آمده است بسیار مهم است چراکه به عنوان نرخ بهره خنثی در نظر گرفته میشود. احتمال میرود این نرخ بهره خنثی در پیش بینی فدرال رزرو به ۳ درصد برسد که به این معناست که ریسک زیادی برای اقتصاد دیده نمیشود و نرخ بهره باید سطح بالاتری داشته باشد. این پیشبینی میتواند برای داراییهای ریسکی خوب نباشد و دلار را تقویت کند.
بهطور مجموع، نرخ بهره سال بعد و در بلندمدت مهمترین اعدادی است که شاید روی بازار اثر داشته باشد. ولی سخنرانی جروم پاول نیز حائز اهمیت خواهد بود چراکه دوباره از او درباره اثرات سیاستهای ترامپ سوال خواهد شد.
انتظار میرود در روزهای باقی مانده سال ۲۰۲۴ شاهد دلار قوی در بازارها باشیم و از آنجایی که به آمدن ترامپ نزدیک میشویم بازار آمدن او را جدی خواهد گرفت.
- نویسنده: اکوایران