۱۰ اشتباه رایج در بودجه بندی مالی که باید از آنها دوری کنید
۱۰ اشتباه رایج در بودجه بندی مالی که باید از آنها دوری کنید
بسیاری از کسب و کارها در تولید محصولات جدید یا ارائه خدمات باکیفیت موفق عمل می‌کنند، اما وقتی پای میز حساب و کتاب می‌روند، با ارقام بالای بدهی و کمبود بودجه مواجه می‌شوند.

دلیل این امر مشخص است! اشتباه در بودجه بندی مالی و نداشتن برنامه در مصرف منابع می‌تواند منجر به ورشکستگی هم شود. از جمله اشتباهات رایج به نداشتن برنامه مشخص، انتظارات غیرواقعی از بودجه، نادیده گرفتن سرمایه و هزینه‌ها و …. اشاره کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا به این موارد و راه حل دوری از این اشتباهات بپردازیم.

۱٫     بی‌ برنامه بودن برای بودجه

اولین اشتباه رایجی که در صدر فهرست اشتباهات رایج در بودجه بندی مالی قرار می‌گیرد، نداشتن نقشه مشخص برای منابع مالی است. این درست مثل رانندگی بدون نقشه است که هیچ اطلاعی از مسیر بعدی ندارید و در نهایت ممکن است از جایی سر در بیاورید که با مقصد فرسنگ‌ها فاصله داشته باشد.

بی برنامه بودن برای منابع مالی هم باعث به هدر رفتن پول می‌شود و در نهایت هیچ تلاشی برای انجام کارهای مهم نمی‌شود. وقتی نقشه مصرف درآمد مشخص باشد، می‌دانید که باید آن را برای چه فعالیت‌هایی (سرمایه‌گذاری، تبلیغات و بازاریابی، توسعه کسب و کار و …) صرف کنید.

۲٫     انتظارات غیرواقعی از بودجه

بودجه مهم‌ترین بخش یک سازمان برای تصمیم‌گیری و اجرای تصمیمات مهم است و نباید به آن مثل ابزار مجازات نگاه کنید. برخی از مدیران به اشتباه آن را برای اهداف غیرواقعی به کار می‌برند که باعث دلسردی می‌شود.

برای مثال می‌خواهند در همزمان چندین هدف را دنبال کنند. در حالی که مدیران باتجربه به خوبی می‌دانند پیگیری چند هدف و انجام چندین فعالیت به طور همزمان فقط باعث هدر دادن بودجه می‌شود.

به همین دلیل باید با بودجه بندی مالی شرایط را به سود کسب و کارتان تغییر دهد و برای هزینه کردن و پیگیری امور صبور باشید.

۳٫     فراموش کردن هزینه‌های ثابت در مقابل متغیر

بودجه درست مثل یک هرم یا مثلث برعکس است که هزینه‌های ثابت (مثل اجاره، آب و برق) رأس این هرم را تشکیل می‌دهند. اما سایر هزینه‌ها مثل تبلیغات و بازاریابی، خط جدید تولید محصول و یا سرمایه‌گذاری در پایین‌ترین قسمت هرم قرار می‌گیرند.

هزینه‌هایی پایین دست هرم انعطاف‌پذیری بالایی دارند و می‌توانید آن‌ها را کم و زیاد کنید. اما هر یک از دسته بندی‌ها باید درست در جای خودشان قرار بگیرند. زیرا نادیده گرفتن هر یک از آن‌ها تعادل در بودجه بندی مالی را از بین می‌برد.

۴٫     نادیده گرفتن هزینه‌های غیرمنتظره

ممکن است برای بسیاری از مشاغل و کسب و کارها اتفاقات غیرقابل پیش‌بینی رخ دهد که به هزینه زیادی نیاز دارند. مدیران موفق کسانی هستند که به این روزهای دشوار هم فکر کنند. به همین دلیل زمان دریافت خدمات مالی از حسابداران و یا مشاوران مالی خود می‌خواهند بخشی از بودجه را برای این مواقع در نظر بگیرند.

خراب شدن تجهیزات، وقوع حوادثی مثل آتش‌سوزی، رکود در بازار، فاسد شدن مواد اولیه یا محصولات و … از جمله این موارد هستند. حتی بخشی از هزینه می‌تواند برای بیمه حوادث صرف شود. از سوی دیگر با در نظر گرفتن یک صندوق اضطراری برای هزینه‌های غیرمنتظره می‌توانید بودجه مورد نیاز در این مواقع را هم تأمین کنید.

۵٫     عدم پیگیری هزینه‌های خرد

متاسفانه یکی از اشتباهات رایج در برخی از کسب و کارها، غافل شدن از هزینه‌های خرد است که تصور می‌شود آنقدرها زیاد نیستند که کسب و کار را تحت تاثیر قرار دهند. در حالی که اگر همین هزینه‌ها را محاسبه کنید، گاهی بیش از ۱۰ درصد از کل هزینه‌ها را شامل می‌شوند.

مواردی که همیشه فکر می‌کنید بودجه زیادی را به خود اختصاص نمی‌دهند، به تکرار انجام می‌شوند. برای مثال خرید مواد غذایی مورد نیاز برای کارکنان، مواد شوینده برای تمیز کردن محیط کار و …. جزء اقلام ضروری هستند که شاید در ابتدا بگویید هزینه زیادی نیاز ندارند. اما باید مجموع همه این موارد را در نظر داشته باشید.

۶٫     عدم به‌روزرسانی دوره‌ای بودجه

ما در شرایط اقتصادی با تورم بالا زندگی می‌کنیم که هزینه‌ها و حتی سطح درآمد را در طی سال تغییر می‌دهد. افزایش قیمت‌ها گاهی برنامه‌های بودجه‌بندی مالی را تغییر می‌دهد.

برای مثال دستمزد کارکنان به دلیل تورم بعد از شش ماه تغییر می‌کند که تغییرات زیادی در بودجه‌ریزی ایجاد می‌شود. بالا رفتن برخی دیگر از هزینه‌ها هم می‌تواند برنامه‌های مالی را به هم بریزد. در این مواقع باید بودجه‌بندی را در طی سال دو بار به روزرسانی کنید. به طور کلی بودجه‌بندی باید براساس وضعیت مالی فعلی صورت بگیرد.

۷٫     بی‌توجهی به شرایط تورم سالانه

گرفتار شدن در تورم مشکلی است که اغلب کسب و کارها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. در مورد شرکت‌های تولید، با افزایش قیمت مواد اولیه، هزینه تولید محصولات نیز بالا می‌رود و چون این شرکت‌ها اجازه دارند تولیدات خود را با قیمت بالاتری به بازار عرضه کنند، ممکن است با مشکل خاصی روبرو نشوند.

اما در مورد کسب و کارهای خدماتی وضعیت کمی متفاوت است و اغلب مجبورند با همان قیمت‌های قبل خدمات خود را ارائه دهند. در حالی که ممکن است هزینه‌های سازمان به طور کامل تغییر کرده باشد، اما نتوانند در ازای خدمات خود دستمزد بالاتری بگیرند.

در نظر گرفتن همه این موارد در کنار تحولات سیاسی و اقتصادی که بر روی تورم تاثیر می‌گذارد، می‌تواند نقش مهمی در بودجه بندی مالی داشته باشد.

۸٫     غفلت از بازپرداخت بدهی‌ها

بدهی‌ها درست مثل گلوله‌های برفی کوچک هستند که وقتی از بالای کوه سقوط می‌کنند، اگر از همان ابتدا جلوی آن‌ها گرفته نشود، در دامنه کوه به یک بهمن بزرگ تبدیل می‌شوند. به عبارت دیگر پرداخت به موقع بدهی از بزرگ و سنگین شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند. به همین دلیل باید از افزایش بهره بدهی‌ها (به خصوص در مورد اعتبارات بانکی) توجه کافی را داشته باشید.

۹٫     عدم خودکارسازی امور مالی

یکی از جدیدترین راهکارهای بسیاری از کسب و کارها که حالا در کشورهای بزرگ دنیا انجام می‌شود، تنظیم پرداخت و انتقال خودکار صورت‌حساب‌ها به حساب پس‌انداز است.

با این روش خطرات عدم پرداخت به موقع بدهی‌ها و کارمزدهای دیرکرد را هم کاهش می‌دهد. در مورد بدهی‌های بانکی که عدم پرداخت به موقع باعث کارمزدهای سنگین می‌شود، توجه به این موضوع اهمیت بیشتری دارد.

۱۰٫  تسلیم شدن خیلی آسان

پایبندی به بودجه بندی کار راحتی نیست و به تمرین نیاز دارد. وقتی بخشی از درآمد را برای هزینه‌های بسیار مهم کنار گذاشته‌اید، نباید آن را بابت کارهای غیرضروری صرف کنید.

برنامه ریزی مالی

کلام آخر

بودجه‌ریزی مالی که به منظور ایجاد تعادل بین درآمد و مخارج انجام می‌شود، باید بدون کمترین اشتباه صورت بگیرد. هرگونه خطا در زمان بودجه‌بندی می‌تواند موجب خسارت‌های سنگین در آینده شود. شرکت خدمات مالی و حسابداری داراکو با تخصص و تجربه خود در این زمینه، به شما کمک می‌کند تا با خیالی آسوده و دقیق‌ترین روش‌ها، بودجه‌بندی ایده‌آلی برای کسب‌وکار خود طراحی کنید.

هر کسب‌وکاری که بخواهد به رشد و توسعه دست پیدا کند، باید بتواند تعادل را به بهترین شکل بین درآمد و هزینه‌ها برقرار کند. در اینجا به ۱۰ اشتباه رایج در بودجه‌بندی مالی پرداختیم که امیدواریم برایتان کاربردی و مفید بوده باشند.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]