اکوایران: رئیس شرکت راپیدان انرژی گروپ اعلام کرد اقدامات اخیر اسرائیل علیه حوثیها در یمن ریسک بازگشت احتمالی تنش در وضعیت تنشزدایی شکننده میان یمن و عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان را به همراه دارد.
به گزارش اکوایران، باب مکنالی – رئیس شرکت راپیدان انرژی گروپ – اعلام کرده است نگرانی فزایندهای وجود دارد که تنشهای تازه در خاورمیانه خطر محدود شدن منابع انرژی حیاتی را به همراه داشته باشد.
به نوشته بلومبرگ، مکنالی در مصاحبهای در بلومبرگ تیوی اعلام کرد که اقدامات اخیر اسرائیل علیه حوثیها در یمن ریسک بازگشت احتمالی تنشزدایی شکننده میان یمن و عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان را به همراه دارد.
او گفت: «مرحله نخست پس از ۷ اکتبر، غزه بود و مرحله دوم به حزبالله مربوط میشد که هیچکدام جریانهای نفت را تهدید نکردند. این در حالی است که اکنون حوثیها که عربستان سعودی را تهدید کرده اند. این وضعیتِ در حال شکلگیری، ریسکهای بیشتری برای عرضه نفت خام بههمراه دارد.»
قیمتهای نفت در نیویورک در مسیر یک زیان متوسط سالانه قرار دارند و حدود ۷۱ دلار به ازای هر بشکه معامله میشوند. ریسکهای ژئوپلیتیک باعث ایجاد حمایت برای قیمتهای نفت شدهاند؛ حتی با وجود اینکه انتظار میرود در سال آینده میلادی عرضه نفت با افزایش همراه شود.
معاملهگران همچنین در انتظار مراسم تحلیف دونالد ترامپ در ژانویه هستند تا ببینند دولت او چگونه بر عرضه و تقاضای نفت خام تأثیر خواهد گذاشت.
مکنالی مدعی شده دیدگاه شرکت او این است که کابینه رئیسجمهور منتخب آمریکا در زمینه مدیریت مشکلات امنیت انرژی ایالات متحده عملکرد بهتری از تیم کنونی خواهد داشت، آن هم از طریق یک رویکرد سیاست خارجی بیپروا که شامل احیای کمپین فشار حداکثری علیه ایران میشود.
رئیس شرکت راپیدان انرژی گروپ همچنین اعلام کرده است که آنها مصممتر هستند تا با هدف قرار دادن صادرات ایران، بر تهران فشار آورند.
طبق اعلام مکنالی، با این حال توانایی ترامپ برای پیش بردن قولهای کمپین خود مانند بنزین ارزانقیمت همچنان دچار تردید است.
مکنالی افزود: «برای نصف کردن قیمتهای بنزین، دولت ترامپ یا مجبور خواهد بود اقتصاد را بهسوی یک رکود فاجعهبار ببرد یا اینکه باید عربستان سعودی را متقاعد کند تا تولید خود را افزایش دهد که باعث تأثیر منفی بر تولید نفت عربستان خواهد شد.»
او در پایان گفت: «اگر قیمت بنزین به ۱٫۵۰ دلار به ازای هر گالن برسد، سلطه انرژی آمریکا از دست خواهد رفت؛ پایان داستان.»
وضعیت قیمت نفت
در معاملات روزهای پایانی سال ۲۰۲۴، قیمت نفت افزایش یافت و در همین حال، معاملهگران در حال بررسی چشمانداز سال ۲۰۲۵ هستند و تحولات خاورمیانه را دنبال میکنند.
نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا در روز جمعه (۷ دی) با رشد ۱٫۴ درصدی در نزدیکی ۷۱ دلار به ازای هر بشکه قرار گرفت، در حالیکه نفت برنت از مرز ۷۴ دلار عبور کرد. شاخص ۱۰ روزه نوسانات برای نفت وست تگزاس اینترمدیت نیز به پایینترین سطح خود از جولای کاهش پیدا کرد.
نگرانیهای مربوط به چین
نگرانیهای فزایندهای وجود دارد که بازار در سال آینده میلادی با مازاد عرضه روبهرو شود، چراکه تقاضا از سوی چین آهسته شده و تولید جهانی نفت افزایش یافته است.
همچنین صادرات نفت خام آمریکا به چین امسال تقریبا نصف شد، زیرا تغییرات در اقتصاد این کشور بر تقاضا تأثیر گذاشت و پکن محمولههای بیشتری از کشورهای دیگر از جمله روسیه و ایران خریداری کرد.
طبق دادههای شرکت کپلر، صادرات نفت ایالات متحده به چین طی سال جاری میلادی به ۸۱٫۹ میلیون بشکه کاهش یافت که نسبت به ۱۵۰٫۶ میلیون بشکه سال گذشته، ۴۶ درصد کاهش داشته است. این امر باعث شد چین به ششمین خریدار بزرگ نفت خام ایالات متحده تبدیل شود، در حالی که سال گذشته دومین خریدار بود.
رشد اقتصادی آهسته چین و استفاده فزاینده این کشور از خودروهای برقی و منابع انرژی مانند گاز طبیعی مایع، تقاضای پکن برای نفت خام را کاهش داده است و واردات این کشور از تمامی کشورها ۷٫۲ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
این کاهش تقاضا در چین به کاهش قیمتهای جهانی نفت در سال جاری کمک کرده است و چشمانداز سال ۲۰۲۵ در کانون توجه بازار قرار دارد.
چین همچنین منابع نفتی خود را تغییر داده و امسال حدود ۲۶ درصد از نفت خام دریایی خود را از روسیه، ایران و ونزوئلا وارد کرده است که نسبت به ۲۴ درصد سال گذشته، افزایش یافته است. بهطور کلی، این کشور همچنان عمدتا به خاورمیانه وابسته است که حدود ۶۰ درصد از واردات نفت دریاییاش را تشکیل میدهد.
در همین حال، اروپا به مقصدی مهمتر برای نفت خام ایالات متحده تبدیل شده است. پس از شروع جنگ روسیه در اوکراین، قاره سبز به مدت سه سال متوالی از آسیا بهعنوان بزرگترین خریدار نفت خام ایالات متحده پیشی گرفته است.
- نویسنده: اکوایران