پیش‌بینی جنجالی قیمت طلا تا محرم ؛ آیا بازار دوباره دچار شوک می‌شود؟
پیش‌بینی جنجالی قیمت طلا تا محرم ؛ آیا بازار دوباره دچار شوک می‌شود؟

محمدولی کارشناس بازار طلا و سکه گفت: بازار در روزهای اخیر دچار نوعی “استپ” یا توقف موقت شده است. وقتی خبرهای مهم سیاسی یا اقتصادی منتشر می‌شود، بازار طلا بلافاصله واکنش نشان می‌دهد. در یکی دو روز نخست ممکن است شاهد روند نزولی باشیم، اما پس از آن دوباره نرخ‌ها افزایشی می‌شود. این رفت‌ و آمدهای قیمتی باعث شده بازار از تعادل خارج شود.

قیمت طلا ۱۸ عیار در هفته های اخیر تحت تاثیر مذاکرات ادامه دار بین ایران و آمریکا، دچار نوسانات مختلفی شده است. این نوسانات گاه شدید، موجب سردرگمی سرمایه‌گذاران و فعالان بازار طلا شده و عملاً روند دادوستد را در برخی روزها به حالت نیمه‌تعطیل درآورده است. در چنین شرایطی، بسیاری از کارشناسان و فعالان صنفی به دشواری پیش‌بینی قیمت طلا تاکید می کنند اما معتقدند در صورت حفظ ثبات نسبی بازار ارز و نبود التهابات جدید، می‌توان در هفته‌های آینده انتظار داشت بازار طلا با نوسان محدود و قابل پیش‌بینی‌تری همراه شود.

در همین راستا خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در گفتگو با آیت محمدولی کارشناس بازار طلا و سکه و رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران به بررسی عوامل موثر بر بازار طلا و سکه پرداخته است که در ادامه می خوانیم.

آیت-محمدولی

بازار طلا در رکورد کامل قرار دارد

آیت محمدولی، کارشناس بازار طلا و سکه، در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز با اشاره به شرایط فعلی در بازار طلا گفت: این نوسانات نه‌تنها بر قیمت‌ها، بلکه بر رفتار معامله‌گران و حجم داد و ستدها تأثیر مستقیم گذاشته است. بازار در روزهای اخیر دچار نوعی “استپ” یا توقف موقت شده است. وقتی خبرهای مهم سیاسی یا اقتصادی منتشر می‌شود، بازار طلا بلافاصله واکنش نشان می‌دهد. در یکی دو روز نخست ممکن است شاهد روند نزولی باشیم، اما پس از آن دوباره نرخ‌ها افزایشی می‌شود. این رفت‌ و آمدهای قیمتی باعث شده بازار از تعادل خارج شود.

وی افزود: قیمت‌ها نسبت به دو روز گذشته نشان می‌دهد که طلا روندی کاهشی داشته اما نه خیلی چشمگیر نیست. شاید بتوان گفت ۵ تا ۱۰ درصد قیمت‌ها کاهش یافته، ولی این نوسانات باعث شده بازار در یک حالت تعلیق قرار گیرد. مردم دیگر با اطمینان وارد معامله نمی‌شوند چون نمی‌دانند فردا قیمت بالاتر است یا پایین‌تر می رود. گاهی در یک بازه ۱۰ تا ۱۵ روزه، تنها دو یا سه روز داد و ستد قابل قبولی انجام می‌شود. باقی روزها، بازار در رکود عجیبی به سر می‌برد. دلیل آن هم واضح است؛ مردم می‌خواهند ضرر نکنند. به همین دلیل خریدهای خود را به تعویق می‌اندازند یا به بازار وارد نمی‌شوند.

حباب سکه همچنان باقی است

کارشناس بازار طلا در ادامه درباره نوسانات شدید قیمت سکه نیز اظهار کرد: در ابتدای هفته، قیمت سکه امامی بیش از ۷۷ میلیون تومان بود اما حالا به حدود ۷۴ میلیون تومان رسیده است. این کاهش قیمت طی دو تا سه روز، رقم قابل توجهی است و نشان می‌دهد که حباب قیمتی همچنان در سکه وجود دارد.  وقتی سکه حباب دارد، در زمان کاهش نرخ طلا، افت قیمت سکه شدیدتر می‌شود. اگرچه برخی این حباب را اضافه‌قیمت یا اصطلاحی دیگر می‌دانند، اما در نهایت حقیقت این است که بازار سکه از منطق فاصله گرفته است. هنوز هم اگر قیمت‌ها را دقیق محاسبه کنید، می‌بینید که سکه نسبت به طلای خام حباب دارد.

محمدولی در ادامه تاکید کرد: بازار سکه با کاهش تقاضای جدی مواجه است. عرضه در مقابل این تقاضا توان چندانی ندارد، بنابراین در مواقعی که قیمت‌ها افزایشی می‌شود، حباب بزرگ‌تر می‌شود. در دوره‌های کاهشی نیز چون تقاضا پایین است، افت بیشتری را تجربه می‌کنیم. همکاران ما در صنف سکه‌فروش‌ها هم با مشکل روبرو هستند. آنها هم نیاز به داد و ستد دارند، اما وقتی مشتری نیست یا توان خرید وجود ندارد، بازار درجا می‌زند. این وضعیت نگران‌کننده است چون بازار به‌جای رونق، بیشتر به سمت رکود و بی‌ثباتی می‌رود.

پیش‌بینی قیمت طلا تا پیش از محرم

در بخش دیگری از این گفت‌وگو محمدولی درباره پیش بینی قیمت طلا تا پیش از آغاز ماه محرم گفت: پیش‌بینی عددی برای قیمت طلا در چنین شرایطی بسیار دشوار است. اما اگر ثبات فعلی بازار حفظ شود، می‌توانیم امیدوار باشیم که رونق نسبی به بازار بازگردد. اگر نوسانات ناگهانی و هیجانی دوباره بازار را ملتهب نکند، احتمالاً داد و ستدها بیشتر می‌شود. مناسبت‌هایی هم که در پیش است ممکن است تا حدی بازار را گرم‌تر کند. اما اگر دوباره نوسانات شدید ارز یا التهاب‌های سیاسی اتفاق بیفتد، نمی‌توان روی رونق بازار حساب باز کرد.

محمدولی همچنین درباره تغییر رفتار خریداران گفت: امروزه بسیاری از خریداران دیگر سراغ مصنوعات طلا نمی‌روند. بیشتر به طلای آب‌شده یا دست دوم علاقه دارند چون قیمت پایین‌تری دارد و بابت اجرت ساخت هم هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند. این تغییر سلیقه و استراتژی خرید، یک زنگ خطر برای صنف طلا و جواهرسازان است. وقتی نوسانات زیاد باشد، مردم به‌جای خرید طلا به‌عنوان زینت، به آن به چشم یک سرمایه‌گذاری نگاه می‌کنند. این باعث می‌شود مصنوعات طلا فروش نرود و بیشتر معاملات به طلای آب‌شده معطوف شود.

معاملات آنلاین طلا؛ مزیت یا تهدید؟

در بخش پایانی گفتگو، آیت محمدولی به موضوع معاملات آنلاین طلا پرداخت و درباره محدودیت‌های جدید در این زمینه گفت: در روزهای اخیر، پیش‌نویس مقرراتی منتشر شده که معاملات آنلاین طلا را با محدودیت‌هایی مواجه می‌کند. هنوز برای ارزیابی دقیق زود است، اما اگر شرایط سخت‌تر شود، ممکن است افراد بیشتری به خرید حضوری روی بیاورند. خرید آنلاین طلا در سراسر جهان انجام می‌شود، اما برای موفقیت آن باید زیرساخت‌های مشخصی فراهم شود. یک فرد عادی اگر انگشتر یا طلا را به‌صورت آنلاین بخرد و بعد مشکلی پیش بیاید، شاید نداند به کجا باید مراجعه کند. به همین دلیل، وجود مکان مشخص برای پیگیری شکایات یا نهادهای ناظر بسیار ضروری است.

محمدولی در پایان تأکید کرد: اگر شرایطی فراهم شود که خرید آنلاین مانند خرید فیزیکی قابل پیگیری و نظارت باشد، اتفاق خوبی است. باید گروهی مأمور بررسی تعهدات فروشندگان آنلاین باشند، تا اعتماد عمومی شکل بگیرد. اگر این کار انجام شود، حتی می‌تواند ترافیک شهری را هم کاهش دهد و خرید را برای مردم راحت‌تر کند. در غیر این صورت، اگر فقط محدودیت ایجاد کنیم بدون اینکه نظارت و ساختار حمایتی فراهم باشد، نه‌تنها رشد نمی‌کنیم، بلکه اعتماد عمومی نیز از بین می‌رود. باید به‌جای جلوگیری، سازوکار مناسب برای توسعه امن معاملات آنلاین ایجاد کنیم.

کانال تلگرام گسترش نیوز

اینستاگرم گسترش نیوز



کدخبر:
۳۵۲۶۶۴


سارا سمیع شمس

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]