نشست خبری فعالین صنعت استخراج رمز ارز ایران امروز ۱۸ مهر با محور تغییرات تعرفه انرژی از جانب وزارت نیرو و وزارت نفت و عدم تحقق مصوبات هیئت دولت توسط بانک مرکزی برای ایجاد زیرساختهای رفع تعهد ارزی تولیدکنندگان برگزار شد. همچنین در نشست خبری مذکور سایر چالشها و مشکلات صنعتگران حوزه استخراج ارز دیجیتال نیز بررسی شد.
علی بابک نیا، رئیس گروه استخراج انجمن بلاک چین در ابتدای این نشست بیانیهای را از سوی فعالین صنعت استخراج رمز ارز قرائت کرد که مشروح این بیانیه به شرح زیر است.
چهار سال از قانونی شدن صنعت استخراج در کشور میگذرد، حدود ۶۶۵ واحد احداث شده یا در حال احداث است و از این تعداد ۲۰۰ واحد به بهرهبرداری رسیده است که این واحدها با استفاده از برق، شبکه نیروگاههای گازی خود تأمین و انرژیهای تجدید پذیر حدود ۵۰۰ مگاوات برق برای این واحدها تأمین نمودهاند.
دولتهای دوازدهم و سیزدهم مجموعاً پنج مصوبه برای این صنعت به تصویب رساندهاند که نتیجهای جز توقف رشد این حوزه و مرگ تدریجی این صنعت را به همراه نداشته است برآورد میشود حدود ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در این حوزه در خطر نابودی است با توجه به تکنولوژی محور بودن حوزه استخراج رمز دارایی عدم توجه به این حوزه میتواند ضررها و پشیمانیهایی را برای کشور به همراه بیاورد. بارها فریاد زدیم این حوزه با خرید انرژی به قیمت عادلانه میتواند هم به صنعت برق کمک کند هم بخش قابل توجهی از نیاز ارزی را مرتفع نماید.
خواسته روشن و مشخص ما فعالین جهت برون رفت از شرایط موجود و نجات صنعت استخراج در کوتاه مدت انجام هر چه سریعتر وظایف مشخص شده برای وزارتخانهها دستگاهها در مصوبات گذشته که پس از سالها تأخیر همچنان ابلاغ و اجرا نگشته است: ۱- ایجاد زیرساخت عرضه رمز دارایی استخراج شده و تدوین دستورالعمل شرایط رفع تعهد ارزی تبصره ۲ ماده ۷ مصوب ۱۴۰۱/۰۸/۲۲ اصلاحی ۱۴۰۲/۰۵/۲۵ موظفی وزارت صمت مرکزی با توجه به عدم ایجاد سازوکاری جهت بهکارگیری رمز ارز استخراج شده، به طبع ماده ۱۱ مصوبه مذکور مبنی بر استفاده از مشوقهای مالیاتی برای صنعتگران امکانپذیر نشده و آنها را با ریسک پرداخت مالیاتهای سنگین و بلاتکلیفی جهت استفاده از محصول نهایی برای واردات یا تبدیل آن به ریال مواجه ساخته است.
۲. احداث نیروگاه حرارتی خارج از شبکه (بند ۵ ماده ۷ مصوب ۱۴۰۱/۰۸/۲۲ موظفی وزارت نفت) متأسفانه با در نظر گرفتن نرخ بسیار بالای سوخت گاز برای انشعابات این صنعت و عدم اجرایی شدن این بند از مصوبه باعث توقف تولید برق خود تأمین این نیروگاهها و عدم توسعه بخش نیروگاهی این صنعت در شرایط کمبود برق کشور شدهاند. در خصوص تعیین نرخ میانگین صادراتی برای انرژی در مصوبات هیئتوزیران به دلیل عدم پیشبینی سقف مانند ۵۰۰۰ تومان خوراک پتروشیمی جهت عدم توقف کامل این صنعت میبایست نرخ مصوبه موجود اصلاح و نرخ انرژی همچون صنایع پرمصرف محاسبه شود.
۳- تعیین و ابلاغ آییننامه مشوقهای مراکز استخراج بزرگ مقیاس با هدف کاهش استخراج غیرمجاز در کشور (ماده ۳ مصوبه ۱۴۰۱/۰۸/۲۲ با تأخیر یکساله همچنان ابلاغ نشده.
۴. پهنهبندی جغرافیایی و تعیین محل استقرار مراکز استخراج) تبصره ۵ ماده ۲ مصوب ۱۴۰۱/۰۸/۲۲ موظفی وزارت صمت و بانک (مرکزی که با گذشت یک سال همچنان ابلاغ نشده.
هشدار میدهیم به آنها که کمر به نابودی این صنعت در کشور بستهاند در نظر داشته باشید خاموشی و تعطیلی بخش قانونی و شفاف این حوزه باعث توقف استخراج در کشور نخواهد شد بلکه موجبات توسعه بخش زیرزمینی را فراهم میسازد و جهش بعدی قیمت رمز ارزها که بسیار به آن نزدیک هستیم باعث فشار دوباره به شبکه برق کشور خواهد شد.
به خیرخواهان کشور پیشنهاد میکنیم جهت جلوگیری از نابودی این صنعت، زیرزمینی شدنش و ضررهای بیشتر کشور صنعتگران و سرمایهگذاران این حوزه هرچه سریعتر ارتباط خود با بخش خصوصی را تقویت و در جهت اصلاح نرخها و قوانین قدم بردارند. تا دیر نشده و فرصتها بیشتر از این به تهدیدها تبدیل نشده باید اقدام کرد.
بلاتکلیفی بیت کوینهای استخراج شده
امید علوی، فعال استخراج ارزهای دیجیتال در این نشست خبری گفت: بر اساس مصوبه هیئتوزیران رمز ارز حاصل از استخراج باید برای واردات استفاده شود. در مقابل این رمز ارز ریال دریافت خواهد شد. زیر ساخت این تبدیل رمز ارز به ریال هنوز ایجاد نشده است و در نتیجه بیت کوین فعالین استخراج رمز ارز بلاتکلیف مانده است. فعالین این صنعت برق با نرخ بالا دریافت کردهاند به این امید که از معافیت مالیاتی استفاده کنند.
علوی اظهار کرد: مصوبات موجود به صورت کارشناسی نیست. باید برای نگارش مصوبات با کارشناسان این حوزه وارد مذاکره شوند. این حوزه جدید است و ممکن قانونگذار دانش کافی برای قانونگذاری نداشته باشد. صنعت استخراج رمز ارز جز قانونگذاری نیازمند یک متولی واحد است.
علی بابک نیا رئیس گروه استخراج انجمن بلاک چین در ادامه این نشست گفت: دولت نگاه مثبتی نسب به پذیرش صنعت استخراج رمز ارز دارد و تا به امروز قانون بدی نداریم. در اصل گلایه ما عدم اجرای صحیح قانون است و باید با ریلگذاری درست از ماینیگ قانونی حمایت کنیم. گلایه بعدی ما در حوزه تعرفه گذاری است، دولت در خصوص تأمین انرژی به صورت نقدی تعرفه را از فعالین این صنعت میگیرد و اگر در این راستا سود داشته باشیم، مالیات نیز اتخاذ میشود. باید تعرفهای ایجاد شود که سودآور باشد. هیئتوزیران انتخاب گزینشی مصوبات را دستور کار قرار دادهاند. ما به دنبال انرژی ارزان نیستیم. ما به دنبال اجرای بند به بند مصوبات هستیم. همچنین باید تعرفه گذاری معقول باشد.
بابک نیا در ادامه تأکید کرد: سازوکار بورس به این صورت است که عوارض تعرفه خرید به هر قیمتی بر اساس نرخ مصوب است. شاهد برون رفت سرمایهگذاری از این حوزه هستیم. توسعهای نسبت به گذشته نداشتیم و شاهد کاهش هم هستیم. همچنین با موضوع کوچ دوم فعالین ماینیگ هستیم. کوچ اول سال ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ بود و در حال حاضر شاهد کوچ دوم هستیم. دولت به جای تسهیل گری ایجاد سنگاندازی میکند. خیلی از سرمایهگذاران تصمیم گرفتند که ماینرهای خودشان به خارج از کشور هدایت کنند. این مهاجرت ابتدا به روسیه و قزاقستان بود.
بابک نیا خاطرنشان کرد: در یک دوره از سوی دولت وضعیت مسمومی برای صنعت استخراج رمز ارز ایجاد شده بود و در حال حاضر وزرا تغییر کردهاند اما بدنه مدیریت ماندگار هستند. در حال حاضر مهاجرت فعالین به سمت کشورهای حاشیه خلیجفارس است. حدود دو و نیم میلیارد دلار سرمایهگذاری در عمان انجام میشود؛ این فرصت داشتیم که به هاب صنعت استخراج رمز ارز شویم اما فرصت را از دست دادیم.
تجدیدپذیرها اتفاق خوب برای صنعت استخراج رمز ارز
بابک نیا در پاسخ به سؤال خبرنگار گسترش نیوز گفت: بحث انرژی تجدید پذیر برای کل دنیا جز الزامات است. همه کشورها باید به سمت استفاده از انرژیهای تجدید پذیر برود. استفاده از نیروگاههای تجدید پذیر انتخاب و تصمیم خوب برای صنعت استخراج رمز ارز است. چالش اصلی ما تطبیق نیروگاه داران با صنعت گران استخراج رمز ارز زبان و تعرفه قابل قبول است. بورس انرژی حلقه میانی و پل ارتباطی بین عرضهکننده و صنعتگران استخراج رمز ارز ایجاد کرد. محدودیتهای موجود با این کار کاهش پیدا کرد. استفاده از نیروگاههای تجدید پذیر هم برای صنعتگران تجدید پذیر و هم برای نیروگاه داران مفید است. تجدیدپذیرها اتفاق خوب برای صنعت است اما به شرطی که کارشکنی نشود. تا به امروز همکاری خوبی را از سوی متولیان شاهد نبودیم.
- نویسنده: گسترش نیوز