در زمانی که بازار ارز در حال کاهش قیمت بود، قیمت دلار به میزان ۵۵ هزار تومان و قیمت سکه به میزان ۳۱ میلیون تومان بازگشت.
در حالی که بازار طلا و ارز در حال سقوط قیمت بود، شاهد کاهش قابل توجهی در قیمت دلار، سکه و طلا بودیم. قیمت سکه از سطح ۳۳ میلیون تومان به ۳۱ میلیون تومان کاهش یافت و قیمت دلار از ۵۸ هزار تومان به میانگین ۵۵ هزار تومان رسید. همچنین، قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار که در روزهای اخیر به سطح ۳ میلیون تومان نیز رسیده بود، در حال حاضر در حدود ۲.۷ میلیون تومان نوسان دارد.
با اقدامات بازارساز و افزایش عرضه ارز در بازار، خریداری برای ارزهای اصلی وجود ندارد؛ نگاهی به آمار معاملات و ارزهای عرضه شده در نیما نشان میدهد که باوجود حجم سنگین عرضه، خریداری در بازار وجود ندارد.
در بازار آزاد ارز، به اذعان فعالان بازار و کارشناسان اقتصادی آنچه موجب افزایش قیمتها شده بود، خبرهای سیاسی و تنشهای منطقه بوده و هیچ دلیل اقتصادی برای افزایش قیمتها وجود نداشت به همین دلیل هم بسیاری از کارشناسان اقتصادی به مردم هشدار میدادند که فریب دلالها را نخورند چراکه ریزش قیمتها محتمل است و قطعا بانک مرکزی اجازه ادامه این نوسانات را نخواهد داد.
با مجوز بانک مرکزی، از روز چهارشنبه ۱۱ بهمن ماه عرضه اوارق گواهی سپرده خاص با سود ۳۰ درصدی در بانکها آغاز شد؛ مردم استقبال خوبی از این اوراق داشتند و همین امر موجب شد تا برخی بانکها ساعت کاری خود را افزایش دهند. کارشناسان اقتصادی انتشار اوراق گواهی سپرده با سود ۳۰ درصدی را اقدامی تأثیر گذار برای کاهش نوسانات ارزی میدانند.
نرخ بهره بدون ریسک، مهمترین ابزار بانک مرکزی برای کنترل تورم و جلوگیری از تقاضای سفته بازی است. افزایش نرخ بهره بدون ریسک در واقع هزینه فرصت سرمایهگذاری در سایر بازارها را بالا میبرد و همین مسئله از تقاضای سوداگری در سایر بازارها میکاهد. این اوراق در بازهی یک هفتهای منتشر میشود. این در کوتاهمدت شرایطی را برای سایر بازارها تغییر میدهد و فشار بر معاملات درهم به خاطر افزایش تقاضای تسویه کاهش مییابد.
علاوه بر این، حراج شمش طلا در مرکز مبادله و ضرب سکههای جدید و بدون تاریخ از سوی بانک مرکزی موجب شد تا از التهابات بازار طلا و سکه هم کاسته شود؛ اعلام خبر ضرب سکههای بدون تاریخ موجب کاهش چند میلیونی حباب سکه شده است. قطعا با آغاز معاملات این سکهها در مرکز مبادله، بازهم باید شاهد کاهش بیشتر و تخلیه حباب سکه باشیم.
با آغاز روند نزولی قیمتها در بازار طلا و ارز، فعالان بازار پیش بینی میکنند که در روزهای آینده نیز روند نزولی قیمتها ادامه خواهد داشت. به گفته فعالان بازار ارز از ظهر دیروز با ادامه روند کاهشی قیمت ها، از تعداد خریداران بازار به شدت کاسته شده و اکثر مردم حاضر در بازار فروشنده هستند.
عوامل موثر بر قیمت دلار
قیمت دلار به وفور تحت تأثیر عوامل مختلف قرار میگیرد. برخی از عوامل کلیدی که میتوانند قیمت دلار را تحت تأثیر قرار دهند عبارتند از:
۱. سیاست پولی: سیاستهای پولی کشورها، از جمله نرخ بهره، تورم و تدابیر مالی دولت، میتواند تأثیر قابل توجهی بر قیمت دلار داشته باشد. تغییرات در سیاستهای پولی میتواند تقاضا و عرضه دلار را تحت تأثیر قرار داده و در نتیجه قیمت آن را تغییر دهد.
۲. عوامل اقتصادی: عوامل اقتصادی مانند رشد اقتصادی، تورم، نرخ بیکاری و معاملات تجاری بین المللی نیز میتوانند بر قیمت دلار تأثیر بگذارند. به طور کلی، اگر یک کشور رشد اقتصادی قوی و استقرار مالی داشته باشد، احتمالاً ارزش ارز محلی آن کاهش مییابد و قیمت دلار نسبت به آن افزایش مییابد.
۳. عوامل سیاسی: تغییرات سیاسی در کشورها نیز میتوانند تأثیرگذار باشند. برخی عوامل سیاسی مانند تنشهای جهانی، تحریمها، تغییرات در سیاست خارجی و جنگها میتوانند باعث نوسانات در بازار ارز و قیمت دلار شوند.
۴. عوامل عرضه و تقاضا: عواملی مانند تقاضا و عرضه برای دلار نیز میتوانند قیمت آن را تحت تأثیر قرار دهند. به عنوان مثال، اگر تقاضا برای دلار افزایش یابد ولی عرضه آن کم باشد، قیمت دلار افزایش خواهد یافت. به همین ترتیب، اگر عرضه دلار افزایش یابد ولی تقاضا کاهش یابد، قیمت آن کاهش خواهد یافت.
۵. عوامل جهانی: عوامل جهانی مانند نرخ بهره جهانی، نرخ تورم جهانی، تحریمها و رویدادهای بینالمللی نیز میتوانند قیمت دلار را تحت تأثیر قرار دهند.
منبع:
برنا
- نویسنده: گسترش نیوز