یکشنبه, ۲۹ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 216687
  • 17 آوریل 2025 - 18:45
  • 57 بازدید
  • ۰ دیدگاه

ایران‌خودرو حسرت به دل ماند / بلندپروازی ایران‌خودرویی‌ها نتیجه نداد

ایران‌خودرو حسرت به دل ماند / بلندپروازی ایران‌خودرویی‌ها نتیجه نداد
ایران‌خودرو حسرت به دل ماند / بلندپروازی ایران‌خودرویی‌ها نتیجه نداد

اکو ایران : اطلاعات انتشار یافته در سایت کدال ایران خودرو از تلاش نافرجام آبی های جاده مخصوص برای رشد تولید دنا خبر می دهد.

به گزارش اکو ایران، تولید بیش از ۱۰۹ هزار و ۲۵۰ دستگاه انواع دنا در سال گذشته در جدول برآورد تولید این خودروسازی قرار داشت. اما ایران خودرویی ها نتوانستند این هدف گذاری را نهایی کنند.

آن طور که صورت های مالی ایران خودرو مربوط به اسفند ۱۴۰۳ نشان می دهد این خودروسازی در پایان سال گذشته در مجموع حدود ۹۱ هزار و ۹۰۰ دستگاه دنا تولید کرد.

بنابراین شاهد هستیم که آبی های جاده مخصوص بیش از ۱۵ درصد از هدف گذاری خود در تولید دنا طی سال ۱۴۰۳ عقب ماندند.

براساس آمارهای اعلام شده توسط ایران خودرو انحراف از هدف گذاری در تولید دنا در سال گذشته به زبان تیراژ نزدیک به ۱۷ هزار و ۳۰۰ دستگاه بوده است. به عبارت دیگر اگر آبی های جاده مخصوص می توانستند علاوه بر حدود ۹۱ هزار و ۹۰۰ دستگاه دنای تولید شده، حول و حوش ۱۷ هزار و ۳۰۰ دستگاه دیگر دنا تولید می کردند می توانستند اعلام کنند که به هدف گذاری خود برای تولید این خانواده خودرویی جامه عمل پوشاندند.

بررسی های اکو ایران نشان می دهد خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص در سال ۱۴۰۲ در مجموع نزدیک به ۸۶ هزار و ۷۰۰ دستگاه انواع دنا را در خطوط تولید خود نهایی کرده بود.

آبی های جاده مخصوص با توجه به تیراژ محقق شده برای تولید دنا در سال ۱۴۰۲ تلاش کردند تا در سال ۱۴۰۳ تولید این محصول لاکچری خود را حدود ۲۵ درصد افزایش داده و تیراژ تولید دنا را به حوالی ۱۰۹ هزار و ۲۵۰ دستگاهی برسانند. این رشد ۲۵ درصدی در تولید دنا به زبان عدد از افزایش تیراژ تولید این خودرو حول و حوش ۲۲ هزار و ۵۵۰ دستگاهی حکایت می کرد. اما خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص در تحقق این رشد ۲۵ درصدی در تولید دنا در سال ۱۴۰۳ به نسبت سال ۱۴۰۲ ناموفق بود. به عبارت دیگر می توان گفت ایران خودرویی ها در تولید حدود ۱۱۰ هزار دستگاهی دنا در سال گذشته حسرت به دل ماندند و نتوانستند به بلند پروازی خود در هدف گذاری برای تولید دنا در ۱۴۰۳ را نهایی کنند.

مدیران ایران خودرو از ۲۵ درصد رشد تولیدی که برای دنا در سال ۱۴۰۳ به نسبت تیراژ تولید سال ۱۴۰۲ در نظر گرفته بودند تنها موفق شدند حول و حوش پنج درصد آن را محقق کنند. این خودروسازی در سال ۱۴۰۳ به نسبت سال ۱۴۰۲ تیراژ دنا را نزدیک به پنج هزار و ۲۰۰ دستگاه افزایش داد.

باید منتظر ماند تا ایران خودرویی ها از برنامه دنا در سال جاری رونمایی کنند تا ببینیم آیا طی سال ۱۴۰۴ رویایی گذر از از تیراژ ۱۰۰ هزار دستگاهی در تولید دنا اتفاق خواهد افتاد یا نه؟

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
تشریح آخرین وضع واردات خودرو دست دوم 19 جولای 2025

تشریح آخرین وضع واردات خودرو دست دوم

مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به مجاز شدن واردات خودروهای نو و کارکرده گفت: البته مجلس در قالب یک سهمیه که برای این واردات در نظر گرفته، تعیین کرده که میزان مشخصی از این خودروها بتوانند وارد کشور شوند.

پورشه آماده ضربه سخت می‌شود/هشدار به کارکنان 19 جولای 2025

پورشه آماده ضربه سخت می‌شود/هشدار به کارکنان

پورشه به کارمندانش هشدار داد با توجه به اینکه به دنبال راه‌هایی برای جبران کاهش فروش در چین و افزایش هزینه‌های تعرفه‌ای آمریکاست، برای کاهش بیشتر هزینه‌ها آماده باشند.

۴ میلیون راننده اینترنتی منتظر تعیین تکلیف بیمه؛ توپ در زمین مجلس و شرکت‌ها 19 جولای 2025

۴ میلیون راننده اینترنتی منتظر تعیین تکلیف بیمه؛ توپ در زمین مجلس و شرکت‌ها

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسی‌های اینترنتی گفت :«ما رانندگان اینترنتی زیادی داریم، اما متأسفانه از قدرت کافی برخوردار نیستیم. شرکت‌های کارفرمایی که با آن‌ها همکاری می‌کنیم، از نظر مالی و اعتباری در موقعیت بالاتری قرار دارند و عملاً می‌توانند هر حقی را نادیده بگیرند.»

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.