یکشنبه, ۲۹ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 225017
  • 07 می 2025 - 12:45
  • 84 بازدید
  • ۰ دیدگاه

کارنامه خودروسازان در فروردین ماه ۱۴۰۴؛ چند دستگاه تولید شد؟

کارنامه خودروسازان در فروردین ماه ۱۴۰۴؛ چند دستگاه تولید شد؟
کارنامه خودروسازان در فروردین ماه ۱۴۰۴؛ چند دستگاه تولید شد؟

در حالی که ایران‌خودرو در فروردین ۱۴۰۳، ۹۶۰ دستگاه رانا تولید کرده بود، آمارهای رسمی نشان می‌دهد این خودروی اقتصادی در فروردین امسال تولیدی نداشته است. هنوز اطلاعیه‌ای رسمی درباره توقف تولید رانا منتشر نشده، اما غیبت آن در آمار تولید می‌تواند نشانه‌ای از پایان بی‌سروصدای این محصول باشد.

به گزارش اکوایران، طبق گزارش آماری وزارت صنعت، معدن و تجارت از آمار تجمیعی فروردین ماه، در نخستین ماه از سال ۱۴۰۴، در مجموع ۶۰ هزار و ۴۷۰ دستگاه از انواع خودروها تولید شده که نسبت به آمار تولید فرورین ماه سال گذشته (معادل ۶۱ هزار و ۷۰۸ دستگاه از انواع خودروها)، افت دو درصدی را رقم زده است.

از این تعداد خودروی تولید شده با سهم ۹۲٫۹ درصدی، ۵۶ هزار و ۱۹۱ دستگاه خودروی سواری تولید شده که در مقایسه با ۵۳ هزار و ۳۳۹ دستگاه تولیدی در فرورین ماه سال ۱۴۰۳، ۵٫۳ درصد رشد را ثبت کرده است.

در مدت مذکور سال جاری ۳۱۹۷ دستگاه خودروی وانت در کشور با سهم ۵٫۳ درصدی تولید شده که در مقایسه با فرورین ماه سال گذشته، بالغ بر ۵۷ درصد کاهش داشته است؛ طی فرورین ماه سال گذشته ۷۴۵۴ دستگاه وانت در کشور تولید شده بود.

از مجموع کل خودروهای سواری تولیدی در کشور در یک ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۴، ۴۴ هزار و ۳۱۵ دستگاه خودروی سواری (ایران‌خودرو و سایپا) تولید شده است. همچنین ۱۱ هزار و ۸۷۶ دستگاه خودروی سواری مونتاژی در کشور در مدت مذکور سال جاری به تولید رسیده است. جمع تولید سواری‌های دو خودروساز داخلی در فرورین ماه سال گذشته، ۴۲ هزار و ۹۳۹ دستگاه ثبت شده و آمار تولید خودروهای مونتاژی نیز ۱۰ هزار و ۴۰۰ دستگاه بوده است.

از این ۴۴ هزار و ۳۱۵ دستگاه خودرو سواری تولیدی داخلی، سهم ایران‌خودرو در تولید ۲۸ هزار و ۸۰۱ دستگاه و سهم سایپا ۱۵ هزار و ۵۱۴ دستگاه است که ایران‌خودرو رشد ۲۰٫۷ درصدی را نسبت به ۲۳ هزار و ۸۶۳ دستگاه تولیدی در سال گذشته رقم زده، اما سایپا با افت ۱۸٫۷ درصدی نسبت به ۱۹ هزار و ۷۷ دستگاه سواری تولیدی در فرورین ماه ۱۴۰۳ روبرو شده است.

در فرودین ماه سال جاری به ترتیب ایران‌خودرو با افت ۷۱٫۲ درصدی ۳۵۶ دستگاه و سایپا با افت ۵۵٫۳ درصدی ۲۷۶۶ درصدی وانت تولید کرده‌اند.

بنا به گزارش تسنیم، بیشترین سهم تولید گروه صنعتی ایران‌خودرو به محصولات خانواده پژو تعلق دارد، هر چند تولید پژو ۲۰۷ با کاهش ۱۵٫۴ درصدی نسبت به سال گذشته به ۹۱۴۰ دستگاه رسید. در مقابل، تولید سورن با رشد بیش از دو برابری به ۷۸۲۸ دستگاه و تولید دنا با افزایش ۱۱ درصدی به ۵۳۴۹ دستگاه رسید. تولید تارا نیز با رشد ۹۶٫۴ درصدی ۴۶۷۰ دستگاه ثبت شد. رانا تولیدی در این ماه نداشته است در حالی که در فروردین ۱۴۰۳، تیراژ این محصول به ۹۶۰ دستگاه رسیده بود. هنوز اطلاع رسمی درباره توقف تولید این خودرو منتشر نشده است. همچنین تولید هایما در فروردین‌ماه به هزار و ۴۰۳ دستگاه رسیده، در حالی که سال گذشته تنها ۶ دستگاه از آن تولید شده بود.

در محصولات گروه خودروسازی سایپا، خانواده X200 شامل تیبا، کوییک و ساینا با کاهش ۱۶٫۶ درصدی به ۹۰۷۰ دستگاه رسید. تولید شاهین نیز با افت ۴۰ درصدی به ۱۹۶۸ دستگاه کاهش یافت.

پارس‌خودرو نیز به‌عنوان زیرمجموعه سایپا، در فروردین‌ماه ۱۴۰۴ موفق به تولید ۴۴۲۰ دستگاه خودروی سواری شد که نسبت به ۴۸۷۳ دستگاه در مدت مشابه سال گذشته، کاهش ۹٫۳ درصدی را نشان می‌دهد. تولید گروه Q200 با کاهش ۲۱ درصدی به ۳۸۴۷ دستگاه و تولید خودروی سهند نیز با رشد قابل‌توجهی از تنها دو دستگاه در سال گذشته به ۵۷۳ دستگاه در فروردین امسال رسید.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
تشریح آخرین وضع واردات خودرو دست دوم 19 جولای 2025

تشریح آخرین وضع واردات خودرو دست دوم

مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به مجاز شدن واردات خودروهای نو و کارکرده گفت: البته مجلس در قالب یک سهمیه که برای این واردات در نظر گرفته، تعیین کرده که میزان مشخصی از این خودروها بتوانند وارد کشور شوند.

پورشه آماده ضربه سخت می‌شود/هشدار به کارکنان 19 جولای 2025

پورشه آماده ضربه سخت می‌شود/هشدار به کارکنان

پورشه به کارمندانش هشدار داد با توجه به اینکه به دنبال راه‌هایی برای جبران کاهش فروش در چین و افزایش هزینه‌های تعرفه‌ای آمریکاست، برای کاهش بیشتر هزینه‌ها آماده باشند.

۴ میلیون راننده اینترنتی منتظر تعیین تکلیف بیمه؛ توپ در زمین مجلس و شرکت‌ها 19 جولای 2025

۴ میلیون راننده اینترنتی منتظر تعیین تکلیف بیمه؛ توپ در زمین مجلس و شرکت‌ها

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسی‌های اینترنتی گفت :«ما رانندگان اینترنتی زیادی داریم، اما متأسفانه از قدرت کافی برخوردار نیستیم. شرکت‌های کارفرمایی که با آن‌ها همکاری می‌کنیم، از نظر مالی و اعتباری در موقعیت بالاتری قرار دارند و عملاً می‌توانند هر حقی را نادیده بگیرند.»

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.