پنج شنبه, ۱۲ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 247008
  • 02 جولای 2025 - 18:46
  • 10 بازدید
  • ۰ دیدگاه

تزریق اعتبار جدید به سایپا؛ دومین خودروساز بزرگ در مسیر احیا

تزریق اعتبار جدید به سایپا؛ دومین خودروساز بزرگ در مسیر احیا
تزریق اعتبار جدید به سایپا؛ دومین خودروساز بزرگ در مسیر احیا

بانک مرکزی بر اساس مصوبه هیات عالی این نهاد ناظر، سقف اعتباری شرکت سایپا را از مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال (۵ همت) مصوب در سال ۱۴۰۲ به ۱۲۰ هزار میلیارد ریال(۱۲ همت) افزایش داد و آنرا به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرد.

به گزارش اکوایران، در راستای تحقق شعار سال مبنی بر سرمایه گذاری برای تولید و به منظور حمایت از رشد و شکوفایی صنعت خودروسازی داخلی کشور، براساس این ابلاغیه شرکت سایپا می تواند تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۴ نسبت به بهره مندی از اعتبار مصوب (۷۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات و تعهدات جدید) از طریق منابع شبکه بانکی اقدام کند.

به گزارش بانک مرکزی، با توجه به گستره زیاد بنگاه‌های موجود در زنجیره تولید شرکت سایپا این اقدام نقش بسیار مهمی در توسعه و افزایش تولید آنها دارد و از آنجا که سهام این شرکت همواره یکی از شاخص سازهای اصلی بازار سرمایه است، انتظار می‌رود با این تامین مالی جدید و متعاقبا افزایش قابل توجه ارزش سهام این شرکت و گروه آن، ارزش بازار سرمایه نیز با رشد قابل توجهی همراه شود.

سایپا از جمله نمادهایی در بورس است که در طی روزهای پس از جنگ اسرائیل و بازگشایی مجدد بازارهای مالی، بیشترین ریزش را در نماد خود داشته است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
قیمت جدید محصولات پارس خودرو اعلام شد 02 جولای 2025

قیمت جدید محصولات پارس خودرو اعلام شد

قیمت فروش پایه جدید محصولات سواری تولیدی پارس خودرو با اعمال ۱۵ درصد افزایش طبق مجوز صادره از تاریخ ۱۰ تیرماه ۱۴۰۴ اجرا شد.

کارگران ایران‌خودرو چقدر حقوق می‌گیرند؟ 02 جولای 2025

کارگران ایران‌خودرو چقدر حقوق می‌گیرند؟

صورت مالی ایران‌خودرو به عنوان بزرگ‌ترین خودروساز ایران نشان می‌دهد که این شرکت با رشد ۴۰ درصدی هزینه‌های سربار در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ مواجه شده است.

زنجیره تأمین خودرو در آستانه بحران؛ مطالبات قطعه‌سازان از مرز ۵۰ همت گذشت 02 جولای 2025

زنجیره تأمین خودرو در آستانه بحران؛ مطالبات قطعه‌سازان از مرز ۵۰ همت گذشت

دبیر انجمن قطعه‌سازان اعلام کرد: بزرگ‌ترین چالش فعلی صنعت خودرو و قطعه‌سازی، کمبود نقدینگی ناشی از قیمت‌گذاری دستوری است. به گفته او، برای ادامه تولید، دست‌کم ۲۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات زنجیره تأمین باید هرچه سریع‌تر پرداخت شود.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.