جمعه, ۱۳ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 163546
  • 27 نوامبر 2024 - 22:32
  • 77 بازدید
  • ۰ دیدگاه

بهار وتابستان پول های شهرداری کجا رفت؟ اتوبوس های پایتخت در جاده انحرافی

بهار وتابستان پول های شهرداری کجا رفت؟ اتوبوس های پایتخت در جاده انحرافی
بهار وتابستان پول های شهرداری کجا رفت؟ اتوبوس های پایتخت در جاده انحرافی

اکوایران :‌یک عضو شورای شهر تهران گفت :در نیمه‌ی اول امسال خرید اتوبوس و بازپرداخت بدهی‌های شهرداری کل بودجه شهرداری را تحت تأثیر خودش قرار داده بود.

به گزارش اکوایران ،روز گذشته در صحن شورای شهر تهران گزارش نظارتی کنترل پروژه شش ماهه نخست سال شهرداری تهران بررسی شد.درجریان گزارش اعضا مشخص شد به بخشی از پروژه‌های شهری اعتبار پیش‌بینی شده در بودجه مصوب تخصیص داده نشده و یکی ازاعضا این رویه را سیاست‌گذاری پنهان برای سیاست‌گذار توصیف کرد.

ناصرامانی عضو شورای شهر تهران در گفت و گو با اکو ایران درخصوص هزینه کرد درآمد‌های شهرداری براساس اولویت‌های شهرداری نه بودجه مصوب شورا به اکو ایران می‌گوید: ‌جلسه اخیر شورای شهر تهران، جلسه نظارتی شورا بود. من از ابتدای این دوره به آقای چمران پیشنهاد دادم که ما هر ماه یک جلسه‌ی نظارتی داشته باشیم و یکی از کمیسیون‌های شورا عملکرد حوزه تخصصی خود  را بررسی کند، نقاط قوت و ضعفش را تشریح و نقد کند و اعضای شورا و مردم در جریان اقدامات آن حوزه قرار بگیرند .

او با اشاره به این که در سال ۱۴۰۳، شهرداری ۱۶۰ هزار میلیارد تومان پول مردم تهران را هزینه می‌کند که مبلغ بالایی است می‌گوید: با این میزان اعتبار کار‌های بزرگی می‌توان کرد که شورا باید بر هزینه کرد آن نظارت دقیق داشته باشد. در قانون بیشترین مسوولیت به اعضای شورا در حوزه‌ی مالی داده شده ، حدود بیست و چند بند وظایف شورا به حوزه‌ی نظارت بر عملکرد مالی شهرداری برمی‌گردد.

امانی تأکید می‌کند: ‌ما نماینده مردم هستیم نه شهرداری، شهردار به اندازه‌ی کافی هم مرکز ارتباطات دارد، هم صداوسیما در اختیارش است، هم روزنامه‌ی همشهری با آن همه یال و کوپال مرتب درحوزه‌های مختلف ویژه‌نامه منتشر می‌کند. ما اگر روی صندلی‌های شورا نشستیم، باید روی تک تک ریال پولی که از جیب مردم تهران هزینه می‌شود نظارت کنیم، آیا برابر مقررات مصوباتی که ما گفتیم، هزینه شده یا خیر؟

این عضو شورای شهر تهران با بیان این که اولویت اول ما در بودجه حمل و نقل عمومی بود می‌گوید: حمل و نقل عمومی یک طیف گسترده است؛ از احداث مترو تا نوسازی تاکسی، خرید واگن، اتوبوس، اورهال واگن مترو، تعمیر و بازسازی و به خط آوردن اتوبوس‌هایی که پارکینگ‌ها متوقف هستند، تکمیل خطوط ۱ تا ۴، تکمیل‌ایستگاه‌های در دست ساخت و… که یک تعادلی باید بین این‌ها برقرار شود.

امانی تأکید می‌کند: ‌در نیمه‌ی اول امسال خرید اتوبوس و بازپرداخت بدهی‌های شهرداری کل بودجه شهرداری را تحت تأثیر خودش قرار داده بود. به همین دلیل در صحن شورا تذکر دادم، شهردار وقتی آن بالا نشسته باید به همه‌ی محیط شهر نگاه کند. سازمان آتش نشانی را هم ببیند، سازمان مدیریت بحران را هم ببینید، آن پروژه‌های در دست اقدامی که ۹۰تا ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و با یک تزریق کوچک مثل ایوان ری می‌توانند در اختیار مردم قرار گیرند هم دیده شود.  

او با اشاره به ادعای بازپرداخت کامل بدهی‌های بانک تجارت هم توضیح می‌دهد: درخصوص بازپرداخت دیون شهرداری رقم خیلی بزرگی گفته شد که باید این را بررسی کنیم. واقعاً مگر می‌شود در نیمه‌ی یک سال، ۲۷ هزار میلیارد تومان بدهی سال‌های گذشته‌ی شهرداری را با یک بانک یکجا تسویه کنید. سؤالی که من جوابش را هم از معاون مالی درست نگرفتم. این را بعداً باید در رایزنی‌ها و مکاتباتی که با شهرداری می‌کنیم، اسنادش را دریافت کنیم.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
تهران بدون آب؛ سناریوی بقادر روزهای سخت 14 ژوئن 2025

تهران بدون آب؛ سناریوی بقادر روزهای سخت

اکوایران:‌بخش مطالعاتی شهرداری تهران، نقشه‌ای جامع برای تأمین آب پایتخت در شرایط اضطراری طراحی کرده است؛ نقشه‌ای که از مخازن دفنی و تانکرهای سیار آغاز می‌شود و تا بهره‌گیری از الگوهای بین‌المللی و انطباق با نیازهای بومی ادامه دارد. تهران خود را آماده می‌کند تا در بحرانی‌ترین لحظات، تشنگی را مدیریت کند.

تهران پس از حمله؛ پمپ‌بنزین اولین پناهگاه شهری 13 ژوئن 2025

تهران پس از حمله؛ پمپ‌بنزین اولین پناهگاه شهری

اکوایران:‌پس از حمله موشکی اسرائیل به تهران، بار دیگر صف‌های طولانی مقابل پمپ‌بنزین‌ها شکل گرفت. تهرانی‌ها در میانه‌ی ترس و بی‌اعتمادی، جایگاه‌های سوخت را به پناهگاه تبدیل کردند؛ رفتاری تکرارشونده که پیش‌تر در زلزله‌ها نیز دیده شده بود.

افزایش اجاره‌بها در تهران ۱۴۰۴؛ چرا سقف ۲۵ درصدی رعایت نمی‌شود؟ 12 ژوئن 2025

افزایش اجاره‌بها در تهران ۱۴۰۴؛ چرا سقف ۲۵ درصدی رعایت نمی‌شود؟

اکوایران:با وجود اعلام رسمی دولت درباره محدودیت ۲۵ درصدی افزایش اجاره‌بها در تهران، گزارش‌ها از تخطی گسترده مالکان و مشاوران املاک حکایت دارد؛ مستاجران می‌گویند قراردادهای جدید حتی تا بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته و نظارت کافی بر بازار اجاره دیده نمی‌شود.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.