ایلام- گیاهان دارویی در حالی ظرفیت مهمی در استان ایلام شناخته می شود و می تواند باعث پویایی اقتصاد استان شود، به دلیل عدم حمایت جدی و برنامه ریزی صحیح به جایی نرسیده است.
بازار؛ گروه استان ها: ایلام با دارا بودن شرایط اقلیمی مناسب و رویشگاههای متنوع گیاهی، پتانسیل بالایی در کشت گیاهان دارویی دارد؛ از این رو هر ساله در فصول مختلف سال گیاهان دارویی متنوعی کاشت و برداشت می شوند که نه تنها مزیت های درمانی بسیاری دارند، بلکه موجب اشتغالزایی و رونق اقتصادی هم می شوند.
آویشن، مریمگلی، زیره سبز، سیاهدانه، نعنافلفلی، بهلیمو، زوفا، بادرنجبویه، کاسنی، بابونه، چای ترش، ختمی، گل محمدی و… از جمله گیاهان دارویی در استان ایلام به شمار می روند که عموما برای تسکین و درمان بسیاری از بیماری ها نظیر دل درد، سنگ کلیه، ورم معده، بیماریهای عروقی، اعصاب و روان و عفونت داخلی مورد استفاده قرار گرفته و همواره در طب سنتی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
بررسی ها نشان داده کشت و پرورش گیاهان دارویی یک فعالیت کشاورزی بسیار پر رونق و همچنین بسیار آسان و کم دردسر است که نسبت به کشت سایر محصولات کشاورزی نیاز آبی بسیار کمتری داشته و در عین حال سود آوری و درآمد زایی بیشتری به همراه دارد.
شایان ذکر است کشت گیاهان دارویی در استان ایلام به علت کیفیت بالا و افزایش سطح زیر کشت، علاوه بر خام فروشی و استفاده در طب سنتی، دارای پتانسیل بالایی در زمینه راه اندازی صنایع تبدیلی می باشد که متاسفانه این مهم چندان مورد توجه واقع نشده و جای صنایع تبدیلی در استان ایلام خالی است.
نقش گیاهان دارویی در پویایی اقتصاد
حسن مسلمی کارشناس کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار بازار گفت: گیاهان دارویی به عنوان یکی از تولیدات مهم در بخش کشاورزی هستند که نقش بسزایی در پویایی اقتصاد به ویژه در حوزه سلامت دارند و میتوانند بزرگترین ثروت ملی برای استان را به همراه بیاورند.
وی افزود: از جمله مزیتهای کشت گیاهان دارویی در استان میتوان به اشتغال زایی، رونق اقتصادی، سودآوری، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، توسعه پایدار، افزایش صادرات و افزایش درآمدهای ارزی اشاره کرد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام: کشت گیاهان دارویی در استان موجب اشتغال زایی برای بیش از ۳۰۰ نفر شده است، بدون شک احداث صنایع تبدیلی در رونق کشت گیاهان دارویی، افزایش سطح زیر کشت و همچنین اشتغال زایی برای بومیان منطقه تاثیر بسزایی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد
مسلمی ادامه داد: همانطور که گفته شد کشت گیاهان دارویی در استان ایلام از پتانسیل و ظرفیت بینظیری برخوردار است؛ با این حال استان ما تاکنون در زمینه کشت گیاه دارویی رونق چندانی نداشته که یکی از دلایل اصلی این موضوع نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی است.
وی گفت: با توجه به اینکه کشت گیاهان دارویی در استان ایلام در سالهای اخیر رشد خوبی داشته یقیناً توسعه صنایع تبدیلی در این استان از ضرورت غیر قابل انکاری برخوردار بوده و باید مورد توجه متولیان مربوطه قرار گیرد.
برداشت ۲۰۰ تنی گیاهان دارویی در ایلام
بابک افراز مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: کشت گیاهان دارویی پر سود و گیاهان کم آب و پر درآمد یکی از روش های اشتغال زایی از طریق کشاورزی است که امروزه در اقصی نقاط دنیا از رونق بسیاری برخوردار است.
وی افزود: استان ایلام به دلیل برخورداری از منابع طبیعی ارزشمند از پتانسیل خوبی در زمینه کشت گیاهان دارویی برخوردار است، به گونه ای که در سال جاری بیش از ۲۰۰ تن انواع گیاهان دارویی در سطح استان برداشت شد.
افراز با اشاره به اینکه کشت گیاهان دارویی در استان موجب اشتغال زایی برای بیش از ۳۰۰ نفر شده است، گفت: بدون شک احداث صنایع تبدیلی در رونق کشت گیاهان دارویی، افزایش سطح زیر کشت و همچنین اشتغال زایی برای بومیان منطقه تاثیر بسزایی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
به دلیل استقبال روزافزون در استفاده از داروهای گیاهی و همچنین توجه و تلاش کشورهای پیشرفته برای سرمایه گذاری و تولید انبوه این محصول، توسعه کشت گیاهان دارویی ضروری است و باید به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد.
- نویسنده: تحلیل بازار