سمنان- نان در استان سمنان ۲۵ درصد گران شد اما مشکل اینجا است که مردم اعتقاد دارند کیفیت نانها روز به روز بدتر میشود.
بازار، گروه استانها: نان قوت غالب مردم است این جمله را بارها و بارها شنیده ایم و طبیعتاً وقتی نان بی کیفیت باشد، صدای اعتراض مردم هم بلند می شود حال در استان سمنان شاهد وضعیتی هستیم که نه تنها کیفیت نان ها بسیار مورد نقد مردم قرار دارد بلکه از امروز شنبه بیست و ششم آبان ماه این محصول ۲۵ درصد هم گران شده است!
محمد رضا صادقی معاون اقتصادی استاندار سمنان ضمن تائید خبر افزایش قیمت نان گفت: قیمت نان مصوبه ای کشوری بود که ماه ها قبل در استان های دیگر کشورمان به اجرا رسیده بود در نتیجه سمنان آخرین استانی است که این افزایش قیمت را اعمال کرد.
نان تنها در سمنان گران نشده است
صادقی که اعتقاد دارد این افزایش قیمت متعلق به استان سمنان صرفاً نیست، به خبرنگاران بازار گفت: افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان از امروز در تمام نانوایی ها از جمله سنتی، دولتی، آزادپز و … رخ داده و در دستگاه های کارتخوان هم اعمال شده است.
از زمانی که خبر افزایش قیمت نان بیان شده، مردم واکنش های زیادی داشته اند
وی با بیان اینکه نانوایان موظف هستند که تنها ۲۵ درصد قیمت نان خود را افزایش دهند، افزود: مردم می توانند در صورت مشاهده تخلفات آن را با ۱۲۴ یا اتحادیه نانوایان شهرستان های استان سمنان در میان بگذارند تا به تخلفات رسیدگی شود.
از زمانی که خبر افزایش قیمت نان بیان شده، مردم واکنش های زیادی داشته اند برخی عقیده دارند که افزایش قیمت زمانی که کیفیت افزایش پیدا نمی کند بی معنی است زیرا مردم پول می پردازند و حق دارند نان خوب هم در قبال آن دریافت کنند.
از آموزش نانواها هم خبری نیست
چند ماه قبل سید محمد رضا هاشمی استاندار سمنان ضمن اذعان به کیفت بسیار بد نان در استان اعلام کرده بود که راهکارهایی برای ارتقای کیفی نان تولیدی خبازی های استان به کار خواهد گرفت که از جمله آنها الزام نانوایان به حضور در کلاس های آموزشی با مشارکت فنی و حرفه ای بود.
هاشمی مرداد ماه ۱۴۰۲ اعلام کرده بود که نانوایان در دوره هایی حضور خواهند داشت که بتوانیم شاهد ارتقای پخت نان باشیم تحقیقات میدانی و تلفنی خبرنگار بازار از شهرهای شاهرود، میامی، دامغان و حتی سمنان و پرسش از بالغ بر ۱۰ نانوایی نشان می دهد که خبری از برگزاری این کلاس ها نیست و نانوایان همه قصور را مشمول کیفیت بد آرد و همچنین قطعی برق می دانند.
یک شهروند: نانی که به مردم داده می شود اصلا کیفیت ندارد و این در صورتی است که قیمت نان گران تر هم شده است
محمد احمدی که در یک نانوایی لواش کار می کند در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: آردی که به ما می دهند کیفیت ندارد و در نتیجه اگر نان خوب می خواهند باید آرد خوب هم به ما بدهند اینکه مشکل را گردن نانوایان می اندازند اشتباه است.
کیفیت آرد بهانه نانوایان است
موضوعی که این نانوا مطرح می کند البته همواره مورد تکذیب اداره غله قرار گرفته است به نظر کارشناسان بی طرف هم کیفیت آرد تولیدی استان سمنان به خصوص در شرق این استان بسیار خوب است و این نانوایان هستند که نان را به خوبی نمی پزند.
این دوگانه آرد و نانوا همواره وجود داشته و اعتراض مردم را هم به دنبال دارد اما مشکل اینجا است که در سال های اخیر قیمت یک نان سنگک در حالی از ۴۰۰ تومان به پنج الی ۱۰ هزار تومان (بسته به سایز و کنج و ..) افزایش یافته که به اذعان مردم کیفیت نان ها در زمانی که یک نان سنگک ۴۰۰ تومان فروخته می شد، بهتر بود! به عبارت دیگر مردم عقیده دارند که کیفیت نان تولیدی در استان سمنان پسرفت کرده است.
نشانه این امر را می توان در کمیت نان ها هم دید امروز یک نان سنگک ساده فقط چند سانتی متر از یک نان بربری بزرگتر است! در صورتی که همه ما به یاد داریم که نان سنگک به بلدای دو دست یک مرد بود لذا تحقیقات بازار از مردم نشان می دهد که مشکل هم در کیفیت، هم در کمیت و هم البته در قیمت است.
قیمت بالا می رود کیفیت پایین
یک شهروند در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه اگر کیفیت نان هم پای قیمتش افزایش یابد هیچ مشکلی نداریم اما مشکل اینجا است که نانوایان هر بار که نان گران می شود نان را کوچک تر، شورتر و سوخته تر تحویل می دهند، گفت: واقعا برای ما مسجل شده که انگار یک لجبازی در کار است که نان خوب به مردم داده نشود وگرنه مگر می شود این حجم از برکت خدا سوخته و خمیر، دور ریخته شود.
هادی مرادی با بیان اینکه نانها همه خمیر و یا سوخته است، ابراز کرد: نانی که به مردم داده می شود اصلا کیفیت ندارد و این در صورتی است که قیمت نان گران تر هم شده است شما از مردم سوال کنید کدام یک از کیفیت نان ها راضی هستند؟
تحقیقات از مردم این موضوع را تائید می کند امروز کمتر کسی است که نسبت به کیفیت نان تولیدی نانواهای استان سمنان راضی باشد مشکل اگر عدم مهارت نانوایان، کاهش کیفیت آرد یا حتی خدایی ناکرده سوء استفاده هایی باشد، به هر صورت به مردم ارتباطی پیدا نمی کند زیرا مردم وقتی پول می دهند انتظار دارند که نان با کیفیت به آنها داده شود.
کیفیت آرد و نان
یک کارشناس و آگاه به مسائل مرتبط با آرد و نان در گفتگو با خبرنگار بازار، می گوید: هر سه طرح داستان نان درست می گویند یعنی مردم درست می گویند که کیفیت نان روز به روز پسرفت می کند دولت درست می گوید که آرد ها کیفیت دارند و نانوایان باید آموزش ببینند و نانوایان هم درست می گویند که آرد ها بی کیفیت هستند و قطعی برق و هزار مکافات دیگر دارند.
یک کارشناس: حتما در شهرهای استان سمنان یک نانوایی بسیار با کیفیت وجود دارد که اتفاقا همیشه هم در برابر آن صف طولانی تشکیل می شود در نتیجه نمی توان گفت که آرد ما بد است
محمد تقی رضوانی می افزاید: ما در استان سمنان یک نوع گندم نداریم بلکه انواع گندم را داریم که با کیفیت ها و کمیت های مختلف به عمل می آیند بهترین گندم استان سمنان برای طبخ نان با کیفیت در میامی و شاهرود و در مقابل آن گندم گرمسار و آرادان وجود دارد اما مشکل اینجا است که این گندم ها در مرکز استان گرد هم آمده یک کاسه می شود و بعد توزیع می شود یعنی آرد خوب از میامی می رود با آردی که کیفیت کمتری دارد ترکیب می شود و آرد هم خراب می شود.
وی با بیان اینکه موضوع آرد به فرض اگر دارای مشکل هم باشد ۱۰ الی ۲۰ درصد در کیفیت نان اثرگذار است، افزود: شاید در این کارخانه های آرد مسائلی داشته باشند که ما البته نمی دانیم و در کیفیت آرد اثرگذار باشند که قابل تائید یا تکذیب نیست اما بیش از ۶۰ الی ۷۰ درصد از ماجرا در نانوایی ها رقم بخورد جایی که مهارت نانوا باید آرد را به نان بدل کند که در این بخش با احترام به خباران استان سمنان واقعا مشکل داریم.
این کارشناس بیان می کند: حتما در شهرهای استان سمنان یک نانوایی بسیار با کیفیت وجود دارد که اتفاقا همیشه هم در برابر آن صف طولانی تشکیل می شود در نتیجه نمی توان گفت که آرد ما بد است که اگر اینطور بود باید برای همه یکسان می شد پس ما برای آرد نهایتا بتوانیم سهم ۱۰ الی ۲۰ درصدی قرار دهیم و مابقی به خبازی ها باز می گردد هر چند باید انصاف داشت و اعلام کرد که دولت هم در قبال نانوایی ها با مسائل مشکلاتی که دارند به خصوص قطعی برق به خوبی عمل نکرده است.
- نویسنده: تحلیل بازار