در حالیکه طبق آمارها سالانه حدود ۳۰میلیون تن بادمجان در جهان تولید میشود و ایران جزو ده تولیدکننده برتر است، در حوزه صادراتی نیز ایران جایگاه پنجم دنیا را از نظر ارزش صادراتی دارد
بازار؛ گروه کشاورزی: طبق آخرین آمار، تولید سالانه بادمجان در سطح جهانی حدود ۳۰ میلیون تن است. این محصول عمدتاً در کشورهای آسیایی مانند چین و هند کشت میشود.
گزارشات نشان میدهند که تولید بادمجان در ایران به دلیل شرایط اقلیمی مناسب و کشت در مناطق مختلف این کشور به خوبی انجام میشود. همچنین، بادمجان یکی از اجزای مهم سبد غذایی ایرانیهاست و در بسیاری از غذاهای محلی مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع طبق گزارشات جهانی در تولید بادمجان کشورهای چین، هند، ترکیه، مصر و ایران جزو برترین ها هستند به نحوی که ایران یکی از کشورهای مهم در تولید بادمجان در خاورمیانه است. به عبارت دیگر ایران یکی از تولیدکنندگان مهم بادمجان در جهان است و معمولاً در رتبههای بالای تولید قرار دارد. در سالهای اخیر، ایران بهطور معمول در میان ۱۰ کشور برتر تولیدکننده بادمجان بوده است. به گفته کارشناسان، این کشورها به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب و تقاضای داخلی و خارجی، درصد بالایی از تولید جهانی بادمجان را به خود اختصاص میدهند.
فروش بینالمللی بادمجان صادر شده توسط همه کشورها در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۶۲۹.۱ میلیون دلار بوده است
از سوی دیگر بازار صادراتی این محصول نیز پویا است و داده های جهانی نشان می دهد: فروش بینالمللی بادمجان صادر شده توسط همه کشورها در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۶۲۹.۱ میلیون دلار بوده است. این در حالی است که ارزش صادراتی در مدت نامبرده نسبت به ۵ سال قبل یعنی نسبت به سال ۲۰۱۹ به طور متوسط ۱۶درصد افزایش را به ثبت رسانده است.
صادرکنندگان برتر بادمجان
گزارشات جهانی همچنین نشان می دهد: در حوزه صادرات بادمجان کشورهای اسپانیا، هلند، مکزیک، ایالات متحده آمریکا و ایران پنج صادر کننده برتر از منظر ارزش صادراتی هستند. در مجموع، این پنج تامین کننده عمده بیش از سه چهارم (۷۷.۳درصد) درآمد پرداخت شده برای بادمجان های صادر شده در سطح جهان را جمع آوری کردند. چنین درصد بالایی نشان دهنده مجموعه متمرکز صادرکنندگان بادمجان است.
در واقع داده های آماری حاکی از این است که اسپانیا به عنوان بزرگترین صادرکننده بادمجان ۲۲۲.۸ میلیون دلار صادرات به ثبت رسانده است که بیش از ۳۵ درصد کل بادمجان های صادراتی محسوب می شود. همچنین هلند که در جایگاه دوم صادرات قرار دارد صادراتی به ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار به ثبت رسانده است. داده های آماری همچنین نشان می دهد: مکزیک نیز با رقم زدن صادراتی به ارزش حدود ۹۰ میلیون دلاری سهمی ۱۴ درصد از این بازار دارد و در سومین صادر کننده بادمجان از منظر ارزش صادراتی است.
از سوی دیگر گزارشات آماری بیانگر این است که ایالات متحده نیز صادراتی بیش از ۳۷ میلیون دلار رقم زده است و در جایگاه چهارم صادراتی قرار دارد.
طبق داده های آماری پنجمین کشور بزرگ صادر کننده بادمجان نیز ایران با صادراتی بیش از ۳۶درصد است و به این ترتیب سهمی حدود ۶درصد از کل بادمجان های صادراتی را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که طبق داده های آماری در مدت نامبرده ایران صادرات خود را در این حوزه بیش از ۱۳درصد افزایش داده است.
گزارشات آماری همچنین نشان می دهد: در مدت نامبرده کشورهای بلژیک با ثبت صادراتی به ارزش ۲۲میلیون دلار، ترکیه با ۲۱ میلیون دلار، فرانسه با ۱۵.۴۶ میلیون دلار، چین با ۱۲.۲ میلیون دلار، ایتالیا با ۱۱.۳ میلیون دلار، هندوراس با ۹.۳ میلیون دلار، مالزی با ۷ میلیون دلار، کانادا با ۵.۹ میلیون دلار، لهستان با ۳.۵ میلیون دلار، آلمان با ۳.۳ میلیون دلار در جایگاه ششم تا پانزدهم صادرات قرار دارند.
به این ترتیب از نظر ارزشی، ۱۵ کشور فهرست شده ۹۵ درصد از بادمجان های صادراتی جهانی را در سال ۲۰۲۳ حمل کردند.
کشورهای اروپایی در صدر صادرات بادمجان
از سوی دیگر گزارشات جهانی نشان می دهد: در میان قاره ها، ارائه دهندگان در اروپا بیشترین ارزش بادمجان های صادراتی را در طول سال ۲۰۲۳ با محموله هایی به ارزش ۳۸۵.۴ میلیون دلار یا بیش از سه پنجم (۶۱.۳درصد) کل جهانی فروختند. در رتبه دوم، صادرکنندگان واقع در آمریکای شمالی با ۲۱.۲ درصد قرار گرفتند، در حالی که ۱۴.۳ درصد دیگر از فروش بادمجان در سراسر جهان از فروشندگان آسیایی نشات می گرفت. همچنین درصد کمتری از تامین کنندگان در آمریکای لاتین (۱.۹درصد)، آفریقا (۱.۱٪) و سپس اقیانوسیه (۰.۲درصد) بود.
- نویسنده: تحلیل بازار