درحالیکه هفت تولیدکننده برتر آبزیان در آسیا هستند، طبق آمار فائو آسیا تولیدکننده ۷۰درصد آبزیان است، پیش بینی می شود تولید جهانی تا سال ۲۰۳۲ با ۱۰درصد افزایش به ۲۰۵ میلیون تن برسد.
بازار؛ گروه کشاورزی: در حالی که صنعت آبزی پروری جهان روندی رو به رشد دارد گزارشات جهانی نشان می دهد: صنعت جهانی آبزی پروری در سال ۲۰۲۵ شاهد رشد تولید گونه های کلیدی خواهد بود. در واقع پیش بینی می شود تولید ماهیان باله دار بیشترین رشد را خواهد داشت، در حالی که انتظار می رود میگو که همچنان با قیمت های نسبتاً پایینی روبرو است، تنها ۲ درصد نسبت به سال گذشته رشد کند.
طبق پیش بینیهای گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در مورد این بخش، تخمین زده می شود که برزیل تا سال ۲۰۲۵ شاهد رشد ۱۰۴ درصدی در تولید شیلات و آبزی پروری خواهد بود.
گزارشات جهانی همچنین حاکی از این است که کاربرد فناوری در آبزی پروری در سال های اخیر تشدید شده است و اهمیت سیستم های نوآورانه ای را که بهره وری را افزایش می دهند و شرایط بهداشتی محصولات را بهبود می بخشند و وابستگی به منابع طبیعی را کاهش می دهند، تقویت می کند.
این در حالی است که بر اساس گزارش «وضعیت شیلات و آبزی پروری جهان» که توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) منتشر شده است، برای اولین بار در سال ۲۰۲۲، تولید آبزیان از صید ماهی پیشی گرفت. به نحوی که کل تولید شیلات و آبزی پروری به رکورد بی سابقه ۲۲۳.۲ میلیون تن رسید و آسیا با ۷۰ درصد تولید، پیشتاز بود.
در حالی که هفت تولید کننده برتر آبزیان همگی در آسیا هستند پیش بینی می شود تولید جهانی آبزیان تا سال ۲۰۳۲ با ۱۰ درصد افزایش به ۲۰۵ میلیون تن برسد
در واقع گزارشات جهانی همچنین نشان می دهد: هفت کشور برتر تولیدکننده آبزی پروری، «چین، اندونزی، هند، ویتنام، بنگلادش، فیلیپین و جمهوری کره» همگی در آسیا هستند؛ به نحوی که در سال ۲۰۲۲، این کشورها به تنهایی ۸۶.۲ درصد از کل تولید جهان را به خود اختصاص دادند. با این حال، بسیاری از کشورهای کم درآمد در آسیا از پتانسیل کامل توسعه آبزی پروری خود استفاده نمی کنند. سیاست های هدفمند، انتقال فناوری، ظرفیت سازی و سرمایه گذاری مسئولانه برای تقویت آبزی پروری پایدار در جایی که بیشترین نیاز به آن وجود دارد، بسیار مهم است.
نکته قابل تامل اینکه پیش بینی می شود تولید آبزیان تا سال ۲۰۳۲ با ۱۰ درصد افزایش به ۲۰۵ میلیون تن برسد. گسترش آبزیپروری و احیای شیلات، دلیل این افزایش خواهد بود، به طوری که مصرف ظاهری ۱۲ درصد افزایش یافته و به طور متوسط به ۲۱.۳ کیلوگرم به ازای هر نفر در سال ۲۰۳۲ خواهد رسید.
ماهی پنگوسی و تیلاپیا؛ در صدر افزایش تولید در سال ۲۰۲۵
نکته قابل تامل اینکه در گزارش چشم انداز جهانی آبزی پروری ۲۰۲۵ که توسط اتحادیه جهانی غذاهای دریایی (GSA) منتشر شده است، انتظار میرود ماهی پنگوسی و تیلاپیا بیشترین رشد تولید را در سال ۲۰۲۵ داشته باشند و به ترتیب ۷ و ۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشند. همچنین انتظار می رود گونه هایی که بیشترین حضور را در اروپا دارند، ماهی سالمون اقیانوس اطلس، ماهی سیباس در سال ۲۰۲۵ شاهد رشد عرضه ۳ تا ۴ درصدی باشند.
با این حال، چالشهایی در این بخش همچنان وجود دارد. برای مثال، پیش بینی شده که عرضه جهانی ماهی سالمون نسبت به سال گذشته ۳ تا ۴ درصد افزایش یابد، اما این رشد مشروط است. در این گزارش اشاره شده است که در سال ۲۰۲۴، به دلیل چالشهای بیولوژیکی به ویژه نروژ که تولید را محدود کرد، ماهی سالمون تنها ۱ تا ۲ درصد رشد داشته است.
۱۰صادر کننده برتر ماهی در سال ۲۰۲۳
در بخش دیگری از گزارش فائو به بزرگترین صادرکنندگان انواع ماهی پرداخته شده است که طبق امارها «نروژ، چین، ویتنام، شیلی، هند، کانادا، تایلند، ایالات متحده، اندونزی و اکوادو» ده صادر کننده برتر هستند. به طوری که در سال ۲۰۲۳ صادرات ماهی نروژ، ۱۶.۶۸ میلیارد دلار بوده است. نروژ که به خاطر ماهی سالمون و سایر محصولات دریایی باکیفیت خود شناخته میشود، بازیگر اصلی در بازار جهانی صادرات ماهی است.
از سوی دیگر صادرات ماهی چین به ارزش ۱۰ میلیارد دلار بوده است این در حالی است که چین به دلیل خط ساحلی وسیع و صنعت بزرگ آبزیپروری خود، سالهاست که نیروی غالب در صادرات ماهی بوده است. صادرات ماهی چین شامل طیف گستردهای از محصولات مانند تیلاپیا، میگو، ماهی سالمون و غذاهای دریایی فرآوری شده است.
همچنین طبق آمارها صادرات غذاهای دریایی ویتنام در سال ۲۰۲۳ به نزدیک به ۹.۲ میلیارد دلار رسید. صادرات ماهی ویتنام معمولاً شامل محصولات متنوعی مانند میگو، گربه ماهی، ماهی تن و سایر اقلام غذاهای دریایی بوده است.
- نویسنده: تحلیل بازار