درحالیکه فروش جهانی سیب ۷.۶۹۵میلیارد دلار بوده، میانگین قیمت واحد جهانی سیبهای صادراتی ۹۹۷دلار در تن بوده و ایران با قیمت ۴۴۲دلار در هر تن ارزانترین نرخ را به خود اختصاص داده است.
بازار؛ گروه کشاورزی: بازار جهانی محصولات باغی بازاری پویا است و از جمله محصولات باغی پرمصرف سیب است و کشورهایی همچون «چین، هند، لهستان، ایالات متحده» در تولید آن شناخته شده هستند.
فائو: فروش جهانی سیب تازه صادر شده توسط همه کشورها در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۷.۶۹۵ میلیارد دلار بوده است که در مقایسه با سال ۲۰۲۳ افزایشی ۸درصدی داشته است
در حالی که سالانه حدود ۸۰ تا ۹۰ میلیون تن در سراسر جهان تولید می شود جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی سازمان فائو نشان می دهد که فروش جهانی سیب تازه صادر شده توسط همه کشورها در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۷.۶۹۵ میلیارد دلار بوده است.
این در شرایطی است که ارزش کلی سیب های صادراتی از پنج سال قبل در سال ۲۰۲۰ که ارزش محموله های جهانی سیب ۷.۶۹۱ میلیارد دلار بود، با بهبود متوسط ۰.۱ درصدی برای همه کشورهای صادرکننده، ثابت مانده است. از سوی دیگر در مقایسه با سال ۲۰۲۳ که فروش جهانی این محصول باغی ۷.۱۳ میلیارد دلار بوده در سال ۲۰۲۴ حدود ۸درصد افزایش یافته است.
بزرگترین صادر کنندگان سیب در سال ۲۰۲۴
سازمان فائو در بخش دیگری از گزارش خود به صادر کنندگان اصلی محصول سیب پرداخته و عنوان کرده: در سال ۲۰۲۴ ایتالیا، ایالات متحده آمریکا، چین، نیوزیلند و شیلی ۵ صادر کننده بزرگ سیب تازه بودند. به این معنا که در مجموع، این گروه قدرتمند از تأمین کنندگان بین المللی سه پنجم (حدودا ۵۸ درصد) سیب های صادر شده در سراسر جهان را در طول سال ۲۰۲۴ حمل کرده اند.
در واقع طبق آمارهای فائو در مدت نامبرده ایتالیا به عنوان بزرگترین صادر کننده بیش از ۱.۱۲ میلیارد دلار سیب راهی بازارهای بین المللی کرده است که در واقع حدود ۱۵درصد از کل سیب های صادراتی محسوب می شود.
از سوی دیگر ایالات متحده نیز صادراتی به ارزش ۱.۰۹ میلیارد دلار رقم زده و با کسب سهی ۱۴درصدی در جایگاه دوم قرار گرفته است. داده های آماری همچنین نشان می دهد: چین به عنوان سومین صادر کننده بزرگ سیب تازه نیز سهمی ۱۳.۶درصدی دارد و در سال ۲۰۲۴ صادراتی به ارزش ۱.۰۵ میلیارد دلار رقم زده است.
آمارهای سازمان فائو بیانگر این است که کشور نیوزلند با ثبت صادراتی به ارزش بیش از ۵۹۸ میلیون دلار، شیلی با ۵۸۲.۲ میلیون دلار، آفریقای جنوبی با ۵۷۷.۴ میلیون دلار، لهستان با ۵۰۹.۹ میلیون دلار، فرانسه با ۴۷۰.۴ میلیون دلار، ترکیه با ۱۹۲.۲ میلیون دلار، هلند با ۱۷۷.۲ میلیون دلار، ژاپن با ۱۳۳.۱ میلیون دلار، ایران با ۱۳۲.۲ میلیون دلار، صربستان با ۱۱۳.۶ میلیون دلار، اسپانیا با ۱۰۴.۳ میلیون دلار و بلژیک با انجام صادراتی به ارزش ۸۲.۸ میلیون دلار» در جایگاه چهارم تا پانزدهم صادرات قرار دارند. به این ترتیب از نظر ارزش، ۱۵ کشور ذکر شده ۹۰درصد از سیب های صادراتی جهان را در سال ۲۰۲۴ صادر کرده اند.
نکته قابل تامل اینکه در میان صادرکنندگان برتر، سریع ترین رشد صادرکنندگان سیب در مقایسه با سال ۲۰۲۳ را شیلی با حدود ۲۱درصد افزایش به خود اختصاص داده و پس از آن نیز کشورهای آفریقای جنوبی با حدود ۱۹درصد افزایش، لهستان با ۱۷.۵درصد افزایش و ایالات متحدح با حدود ۱۷درصد افزایش قرار دارند.
سهم ۲۳درصدی صادرکنندگان آسیایی از بازار جهانی سیب صادراتی
فائو در بخش دیگری از گزارش خود به برترین صادرکنندگان از منظر قاره ای پرداخته که طبق آن تأمین کنندگان در کشورهای اروپایی بالاترین ارزش دلاری سیب های تازه صادراتی را در طول سال ۲۰۲۴ با محموله هایی به ارزش ۲.۹۶ میلیارد دلار یا ۳۸.۵درصد از کل جهان فروختند. در جایگاه دوم صادرکنندگان آسیایی با ۲۳درصد قرار دارند، در حالی که حدود ۱۵ درصد دیگر از فروش بین المللی سیب از آمریکای شمالی سرچشمه می گیرد. از سوی دیگر تأمین کنندگان در آمریکای لاتین نیز ۸.۴درصد ارزش تولید کردند، اقیانوسیه با ۷.۸درصد و سپس منابع سیب در آفریقا با ۷.۵درصد در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
فائو: کل حجم سیب های صادراتی جهان در سال ۲۰۲۴ به ۷.۷۲ میلیون تن رسید که نسبت به سال ۲۰۲۳، کل سیبهای صادراتی بر اساس وزن محموله نیز ۰.۱درصد کاهش یافته است
فائو در بخش دیگری از گزارش خود از منظر حجم صادراتی پرداخته است و می گوید: کل حجم سیب های صادراتی جهان در سال ۲۰۲۴ به ۷.۷۲ میلیون تن رسید که نسبت به ۸.۷ میلیون تن ۵ سال قبل در سال ۲۰۲۰، بیش از ۱۱ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که نسبت به سال ۲۰۲۳، کل سیبهای صادراتی بر اساس وزن محموله نیز ۰.۱درصد کاهش یافته است.
صادرات بیش از ۲۹۹هزار تن سیب ایران در سال ۲۰۲۴
در واقع در این گزارش آمده است در مدت نامبرده ۱۵ تأمین کننده بزرگ یعنی «چین، ایتالیا، ایالات متحده، لهستان، آفریقای جنوبی، شیلی، نیوزلند، فرانسه، ترکیه، ایران، صربستان، هلند، مولداوی، بلژیک و اسپانیا» حدود ۸۸ درصد از وزن محموله های جهانی سیب های صادراتی را در سال ۲۰۲۴ تولید کرده اند.
در این گزارش آمده است: چین در مدت نامبرده ۹۸۰,۸۴۶ تن سیب صادرات کرده است و در جایگاه اول قرار دارد. از سوی دیگر ایتالیا نیز با صادرات ۹۴۵,۵۱۶ تن در رتبه دوم قرار دارد و پس از آن ایالات متحده با ۸۹۷,۴۲۱ تن در رتبه سوم صادرات جای دارد.
این در حالی است که لهستان با صادرات ۷۸۴,۱۴۲ تن، آفریقای جنوبی با ۶۷۱,۱۸۳ تن، شیلی با ۵۵۳، ۹۷۳ تن، نیوزیلند با ۳۷۷,۸۶۸ تن، فرانسه با ۳۳۳,۳۶۶ تن، ترکیه با ۳۱۷۲۸۴ تن، ایران با ۲۹۹۳۱۵ تن، صربستان با ۱۴۵,۷۱۹ تن، هلند با ۱۲۶,۷۴۴ تن، مولداوی با ۱۱۹,۴۵۴ تن، بلژیک با ۱۰۸,۱۴۷ تن و اسپانیا با صادرات ۱۰۷۷۰۷ تن» در جایگاه چهارم تا پانزدهم قرار دارند.
این در شرایطی است که طبق این آمارها ایران در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ صادرات خود را از نظر حجم حدود ۵۳ درصد کاهش داده است و در عوض چین افزایشی ۲۳درصدی را به ثبت رسانده است.
میانگین قیمت صادرکنندگان عمده سیب
نکته قابل تامل اینکه طبق آمارهای این گزارش، در سال ۲۰۲۴، میانگین قیمت واحد جهانی سیب های صادراتی جهانی ۹۹۷ دلار در هر تن بوده و لذا در مقایسه با میانگین جهانی ۹۲۲ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۳، افزایشی ۸درصدی داشته است.
نکته قابل تامل اینکه طبق این گزارش، ارزان ترین سیب های صادراتی از ایران (۴۴۲ دلار در هر تن)، ترکیه (۶۰۶ دلار در هر تن)، لهستان (۶۵۰ دلار در هر تن) و سپس بلژیک (۷۶۵ دلار در هر تن) بودند و در عوض گرانترین سیب های صادراتی توسط تأمین کنندگان در ژاپن (۳۹۰۳ دلار در هر تن)، نیوزیلند (۱۵۸۱ دلار در هر تن)، فرانسه (۱۴۱۱ دلار در هر تن)، هلند (۱۳۹۸ دلار در هر تن) و ایالات متحده آمریکا (۱۲۱۰ دلار در هر تن) فروخته شدند.
- نویسنده: تحلیل بازار