شب یلدا در شهر بادرود با آیینهای خاص سپری میشود، مردم این شهر بلندترین شب سال را با برنامههای خاص گرامی میدارند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از نطنز، در شب یلدای امسال در بادرود، همان طور که مردم به خانه بزرگترها و پدربزرگ ها و مادربزرگها میروند و دلهایشان را به هم نزدیکتر میکنند، خبری خوش از گوشه و کنار شهر به گوش میرسد و در این شب طولانی و سرد، مردم این دیار با گرمای محبت یکدیگر، همدلی و شادی را در هر کوچه و خیابان پخش میکنند.
یلدای بادرود نه تنها خوراکیهای سنتی و رنگارنگ همچون هندوانه، انار و آجیل به دستان مهمانان تقدیم میشود، بلکه در کنار هم از گذشتههای شیرین یاد میکنند و امیدها و آرزوهای خود را برای سال جدید به اشتراک میگذارند.
امسال در شب یلدا، بادرود بیش از همیشه پر از لبخند و نور است، چرا که همگان میدانند شب یلدا فرصتی برای نزدیکتر شدن، برای بودن و با هم بودن است و در این شب پر از خاطرات و لحظات زیبا، هیچ چیزی مهمتر از این نیست که قلبها در کنار هم بمانند، همان طور که مردم بادرود همیشه در کنار هم بودهاند.
شب یلدا یا شب چله، بلندترین شب سال است که در پایان فصل پاییز و شروع زمستان، در شب ۳۰ آذر تا یکم دی ماه برگزار میشود و این شب در فرهنگ ایرانیها به عنوان شبی پر از امید و آغاز فصل جدید شناخته میشود و بسیاری از مراسم خاص در این شب انجام میگیرد و از جمله رسم و رسوم رایج شب یلدا میتوان به جمع شدن خانوادهها اشاره کرد.
خانوادهها و بستگان در شب یلدا دور هم جمع میشوند تا این شب طولانی را کنار یکدیگر بگذرانند و از این رو شب یلدا فرصتی برای دید و بازدید، همدلی و ارتباطات عاطفی است و از قدیمالایام این رسم و آیین وجود داشته است.
مهمترین خوراکیهای شب یلدا شامل هندوانه، انار، آجیل، پسته، بادام و تخمه است؛ هندوانه نماد سرسبزی و تازگی است در حالی که انار به عنوان نماد زندگی و باروری شناخته میشود و این خوراکیها به همراه شیرینیها و دمنوشها، سفره یلدا را تکمیل میکنند.
یکی از جذابترین رسوم شب یلدا، فال حافظ است و در این شب، افراد معمولاً کتاب حافظ را باز میکنند و با پرسیدن یک سوال از او، به یکی از اشعار حافظ که در صفحه باز شده میآید، توجه میکنند و این فال به عنوان راهی برای پیشگویی و آگاهی از آینده به شمار میرود.
شعرخوانی به ویژه اشعار حافظ، سعدی و دیگر شاعران بزرگ ایرانی در این شب یکی از سرگرمیهای رایج است و بسیاری از افراد برای ایجاد جو شاد و پر از محبت، اشعار عاشقانه و دلنشین میخوانند و همچنین، بزرگترها معمولاً قصهها و حکایات قدیمی را برای کودکان روایت میکنند.
رسم است در برخی از خانوادهها که افراد برای شب یلدا لباسهای نو میپوشند تا به نماد شروع فصل جدید و تغییر، احترام بگذارند و در بادرود، همانطور که در بسیاری از نقاط ایران، شب یلدا با رسوم خاص خود برگزار میشود، این شب در این شهر نیز با حال و هوای خاصی جشن گرفته میشود.
مردم در شهر بادرود به سنتهای دیرینه پایبند هستند و شب یلدا را با جمع شدن در کنار خانواده و دوستان، گرامی میدارند و شب یلدا در بین مردم کویری بادرود به شب چله معروف است و چلهنشینی در بادرود یکی از مراسم سنتی و جالب این منطقه است که همزمان با شب یلدا و آغاز فصل زمستان برگزار میشود.
این رسم به نوعی نماد آغاز دوره سرد سال و طولانیترین شب سال است و مردم بادرود به آن به چشم یک جشن اجتماعی و فرهنگی نگاه میکنند و برنامههای مختلفی را در شب یلدا پیشبینی و در دورهمیها اجرا میکنند.
خانوادهها در شبهای چلهنشینی در کنار یکدیگر جمع میشوند و بیشتر وقت خود را در کنار سفرههای پر از هندوانه، انار، آجیل و شیرینیهای سنتی سپری میکنند و از آنجا که بادرود یک منطقه کشاورزی است، معمولاً در این شبها مردم به یادآوری فصل برداشت محصولات خود و انجام مراسمی برای دعا و درخواست خیر و برکت در سال جدید میپردازند.
یکی از ویژگیهای خاص چلهنشینی در بادرود، انجام آیینهای روحانی و فرهنگی است؛ برخی از مردم در این شبها به خواندن دعای ویژه برای دفع بلا، سلامتی و برکت در زندگی توجه دارند و همچنین در برخی مناطق، رسم بر این است که اعضای خانواده به دور هم بنشینند و در کنار قصهگویی، اشعار حافظ یا سعدی را برای یکدیگر بخوانند.
مراسم چلهنشینی در بادرود، نه تنها فرصتی برای گردهمایی خانوادهها است بلکه به تقویت هویت فرهنگی و حفظ سنتهای کهن این منطقه کمک میکند و در این شبها، جامعه بادرود با امید و آرزو به استقبال فصل جدید و روزهای روشنتر از پاییز و زمستان میروند.
روح الله احمدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در نطنز، در خصوص شب یلدا ضمن اشاره به آیین و مراسمهای ویژه شب یلدا در شهر بادرود اظهار داشت: در گویش بادرودی به بلندترین شب سال یا همان شب یلدا «شَوِ چِلَه» میگویند.
احمدی گفت: یکی از آیینها و رسومات این منطقه در بلندترین شب سال این است که تمامی اعضای خانواده به صورت گروهی به خانه مسنترین مرد یا زن فامیل میروند و در حالی که پدر یا مادربزرگ بر بالاترین جای کرسی تکیه زده سایر افراد حاضر به ترتیب سن و سال دور تا دور کرسی حلقه میزنند.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی ؛صنایع دستی و گردشگری بادرود ضمن اشاره به آداب و رسوم شب یلدا در نطنز خاطرنشان کرد: از دیگر رسومات شب یلدا میتوان به نوع غذاها و تنقلات این شب که با اصطلاح محلی «شَوچٍره»میگویند، اشاره کرد.
وی افزود: در شب چله بزرگ، وجود هندوانه و انار بر سر سفره شب یلدا از ضروریات است؛ انار که محصول شاخص بادرود است به صورت خاصی تزئین یافته و به عنوان سرآمد میوه های شب یلدا بر مرکز کرسی قرار می گیرد.
احمدی ضمن اشاره به دورهمیها در شب یلدا تصریح کرد: در این شب بزرگ سال تمام بستگان در زیر کرسی به دور پدربزرگ جمع شده و تا دیر وقت به قصههای پیرترین عضو خانواده گوش فرا میدهند و این شب را گرامی میدارند.
انتهای پیام/۸۰۴
- نویسنده: تسنیم tasnimnews