مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز قم با تأکید بر نقش درختان در کاهش ریزگردها، از شهروندان خواست با کاشت و نگهداری درخت در حیاط منازل، معابر یا حتی پشتبامها، در این مسیر مشارکت کنند.
پیام جوادیان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قم، یکی از اقدامات مهم و اساسی در کنترل ریزگردها و گرد و غبار را توسعه فضای سبز و درختکاری در سطح شهر دانست و اظهار داشت: شهرداری قم طی ۱۰ سال گذشته اقدامات شاخصی در زمینه گسترش فضای سبز انجام داده است. به عنوان نمونه، سرانه فضای سبز شهر قم در سال ۱۳۹۴ حدود ۱۳ مترمربع به ازای هر شهروند بود، در حالی که امروز این رقم به حدود ۲۱ مترمربع رسیده و به استاندارد مطلوب که بیش از ۲۳ مترمربع است، نزدیک شدهایم.
وی گفت: طی این دهه، بیش از ۱۰ میلیون مترمربع به فضای سبز شهر افزوده شده است. هماکنون مجموع مساحت فضای سبزی که توسط شهرداری قم نگهداری میشود، جدای از باغات خصوصی و اماکن دولتی، حدود ۲۷ میلیون مترمربع است. با سرانه فعلی ۲۱ مترمربع، قم پس از اصفهان با سرانه ۲۵ متر و شیراز با سرانه ۲۳ متر، در جایگاه سوم در میان کلانشهرهای کشور از نظر فضای سبز قرار دارد.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم با وجود این دستاوردها، یکی از مهمترین چالشهای پیشروی توسعه فضای سبز در قم را کمبود منابع آبی خواند و بیان کرد: به همین دلیل، تمرکز مدیریت شهری بر استفاده از پساب تصفیهشده قرار گرفته است؛ چرا که راهکار مؤثر دیگری در شرایط فعلی وجود ندارد. علاوه بر این، شرایط اقلیمی خاص قم نیز بر دشواریهای توسعه فضای سبز میافزاید؛ از جمله آبوهوای گرم و خشک، خاک شور، و کیفیت نامطلوب منابع آبی. این شرایط سبب میشود نگهداری و گسترش فضای سبز در شهری مانند قم در مقایسه با شهرهایی همچون تهران، اصفهان و حتی کاشان، بسیار دشوارتر باشد.
وی از برنامهریزیهای پیشبینی شده گفت و عنوان کرد: در حال حاضر، شهرداری قم روزانه حدود ۱۱۰ لیتر در ثانیه پساب از شرکت آبفای استان خریداری و با انجام تصفیه ثانویه، برای آبیاری کمربند سبز شهر استفاده میکند. برنامهریزی صورت گرفته حاکی از آن است که با تکمیل فاز سوم انتقال پساب تا پایان امسال، امکان توسعه بیشتر فضای سبز بهویژه در کمربند سبز و حاشیه شهر فراهم میشود؛ اقدامی که تأثیر بسزایی در مهار ریزگردها خواهد داشت. در صورت تحقق این هدف، امید میرود قم به سرانه دوم، و حتی در آیندهای نزدیک، به رتبه نخست فضای سبز در میان کلانشهرهای کشور دست یابد.
جوادیان ضمن اشاره به نقش مؤثر درختان در کنترل این پدیده، از شهروندان خواست تا در گسترش فضای سبز بهویژه در منازل خود مشارکت فعالتری داشته باشند تصریح کرد: درختان و شاخ و برگ آنها در مسیر حرکت ریزگردها قرار دارند و باعث کاهش میزان گرد و غبار از طریق جذب و ممانعت از حرکت آزاد آنها در فضا میشوند. به همین دلیل، یکی از درخواستهای جدی ما از شهروندان، توجه ویژه به کاشت و نگهداری درختان در حیاط منازلشان است.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم ادامه داد: بر اساس ضوابط طرح تفصیلی شهر، اختصاص حداقل ۳۰ درصد از مساحت حیاط منازل به فضای سبز دارای ریشه (درختکاری) الزامی است. شهرداری انتظار دارد شهروندان با رعایت این موضوع، نقش مهمی در زیباسازی شهر، کاهش آلودگی هوا و مقابله با گرد و غبار ایفا کنند.
وی همچنین از آغاز یک طرح جدید خبر داد و افزود: از ۱۵ مهرماه، طرحی با محوریت هدیه نهالهای مثمر به شهروندان اجرایی خواهد شد که هدف آن کاشت درخت در حیاط منازل و بهرهمندی همزمان از ثمره این درختان و مشارکت در زیباسازی و سبزسازی شهر قم است.
جوادیان در پاسخ به نگرانی برخی از شهروندان درباره نداشتن حیاط اختصاصی اشاره کرد و گفت: برخی از شهروندان که در مجتمعهای مسکونی زندگی میکنند، اقدام به کاشت درخت در حاشیه معابر یا پیادهروها کردهاند. باید توجه داشت که کاشت درخت در معابر عمومی نیز با هماهنگی شهرداری مجاز است. شهروندان میتوانند از طریق تماس با سامانه ۱۳۷ یا ارسال پیامک، درخواست کاشت درخت را اعلام کنند. در این طرح، نهالها به صورت رایگان توسط شهرداری کاشته و تحویل داده میشود.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم به ظرفیتهای دیگر از جمله ایجاد تراسهای سبز و بامهای سبز (روف گاردن) اشاره کرد و افزود: منازلی که فاقد حیاط هستند، میتوانند با استفاده از این روشها در توسعه فضای سبز مشارکت داشته باشند و محیط زندگی خود را نیز دلپذیرتر و سالمتر سازند.
وی در پاسخ به این پرسش که در برخی موارد مشاهده میشود که برخلاف توصیهها و الزامات قانونی، برخی از افراد نسبت به قطع درختان، بهویژه درختان کهنسال موجود در حیاط منازل یا بافتهای شهری، اقدام میکنند، آیا مشکلی وجود ندارد خاطرنشان کرد: بر اساس قانون حفظ و گسترش فضای سبز، مصوب مجلس شورای اسلامی و دارای جنبه کیفری، هرگونه قطع و نابودی درخت، به هر نحو، در هر مساحت و به هر تعداد، غیرمجاز و غیرقانونی است. در این قانون، حتی مجازاتهایی چون جریمه مالی و حبس برای متخلفان پیشبینی شده است.
جوادیان تأکید کرد: در دین مبین اسلام نیز به موضوع درختکاری و حفظ و نگهداری درختان توجه ویژهای شده و بسیاری از انبیای الهی و ائمه معصومین (ع) به شغل باغداری و کاشت درخت اشتغال داشتهاند. بنابراین، حتی انجام هرس شدید درختان (سربرداری) نیز تنها با دریافت مجوز رسمی از شهرداری و مطابق با ضوابط و مقررات مجاز است.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم ادامه داد: از اینرو، از شهروندان عزیز تقاضا میشود در صورت نیاز به هرس یا هرگونه اقدام نسبت به درختان موجود در منازل، باغات و یا حتی در محدوده شهری، ابتدا به شهرداری مراجعه کرده و فرمهای مربوطه را تکمیل کنند تا از بروز مشکلات قانونی جلوگیری شود.
وی در پاسخ به این پرسش که پدیده گرد و غبار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، تشریح کرد: طبق پیشبینیها و گزارشها، طی ماههای آینده نیز با این پدیده مواجه خواهیم بود، چرا که منشأ گرد و غبارها عمدتاً بروناستانی است. لذا تنها راه کاهش اثرات آن، ایجاد پوششهای سبز در حاشیه شهرها از طریق درختکاری و کاشت درختچههاست؛ اقدامی که با همکاری شهرداری و اداره کل منابع طبیعی در دست اجراست تا بتوان حضور این “مهمان ناخوانده” را در شهر به حداقل رساند.
انتهای پیام/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews