اقدامات مهم برای درمان ناباروری در قم
اقدامات مهم برای درمان ناباروری در قم

سرپرست جهاد دانشگاهی استان قم با اشاره به دستاوردهای کلان این نهاد در عرصه‌های مختلف علمی، پژوهشی و درمانی از اقدامات درمان ناباروری تا ورود به زیست‌مصنوعی خبرداد.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، سیدرضا طباطبایی، سرپرست جهاد دانشگاهی استان قم در دیدار با مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به ظرفیت‌های گسترده این نهاد، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی نهادی انقلابی و برخاسته از فرمان تاریخی حضرت امام(ره) است که در طول بیش از چهار دهه فعالیت، خدمات ویژه و گاه بی‌بدیلی به کشور ارائه کرده است؛ از دوران دفاع مقدس که این نهاد در صحنه‌های حیاتی حضور داشت، تا امروز که در عرصه‌های علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری نقش‌آفرینی می‌کند.

وی با اشاره به فعالیت‌های شاخص جهاد دانشگاهی در استان قم گفت: یکی از افتخارات ما راه‌اندازی مرکز درمان ناباروری در قم است که در سال ۱۳۸۸ فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون با ارائه بیش از ۷۰ هزار خدمت درمانی در سال، این مرکز به یکی از پایگاه‌های شاخص کشور در زمینه درمان ناباروری تبدیل شده، بطوریکه بیش از ۴۰ درصد مراجعات به این مرکز از خارج استان قم است.

طباطبایی از پروژه‌ای نوین در عرصه علم و فناوری خبر داد و افزود: در سالروز تأسیس جهاد دانشگاهی، کلنگ احداث نخستین مرکز تحقیقات زیست‌مصنوعی در قم به زمین زده خواهد شد و زیست‌مصنوعی، دانشی میان‌رشته‌ای و آینده‌نگر است که تلفیقی از زیست‌شناسی، ریاضیات، فیزیک و شیمی است و به ایجاد ساختارهای زیستی می پردازد که به طور طبیعی در طبیعت موجود نمی باشد.

سرپرست جهاد دانشگاهی استان قم با اشاره به کارکردهای حیاتی زیست‌مصنوعی بیان کرد: از اصلاح ساختار ژنتیکی ویروس‌ها و باکتری‌ها گرفته تا طراحی گیاهان مقاوم به شوری و خشکی در بحران کم‌آبی، تولید سوختهای بیولوژیکی همه در دایره فعالیت‌های زیست‌مصنوعی قرار می‌گیرند که این رشته تا سال ۲۰۳۰ چنان گسترش خواهد یافت که کمتر محصولی در زندگی روزمره یافت می‌شود که ردپای زیست‌مصنوعی در آن نباشد.

طباطبایی با تأکید بر پیوند ضروری میان علوم انسانی و فناوری گفت: متأسفانه در شروع موضوع درمان ناباروری در کشور، کمتر زیرساخت‌های علوم انسانی و فرهنگی این بخش مورد توجه قرارگیرد، به همین جهت در ادامه فرایند توسعه آن با چالش‌های جدی مواجه شدیم اعتقاد دارم بدون توجه به ابعاد اجتماعی، فرهنگی و فقهی چنین طرح‌هایی، توسعه فناوری‌ها با گره‌هایی بنیادین در کشور مواجه می‌شود.

وی ادامه داد: کشورهایی مانند انگلستان از سال ۲۰۱۲ با تأسیس نقشه راه زیست‌مصنوعی، اسناد راهبردی تدوین کرده‌اند و در حال حاضر به یکی از قطب‌های علمی این حوزه در اروپا تبدیل شده‌اند و چین و آمریکا نیز با سرمایه‌گذاری گسترده، پیشتاز این عرصه هستند.

طباطبایی عنوان کرد: اگر ما نیز هم‌اکنون در این مسیر قدم برنداریم، متأسفانه بار دیگر به جای تولیدکننده فناوری، صرفاً به مصرف‌کننده آن تبدیل خواهیم شد؛ همان‌گونه که در عرصه هوش مصنوعی عقب ماندیم آینده زیست‌فناوری در دستان کشورهایی است که امروز برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند.

سرپرست جهاد دانشگاهی استان قم با بیان دغدغه‌های جدی در حوزه فناوری‌های نوظهور گفت: متأسفانه در حوزه هوش مصنوعی، امروز صرفاً در جایگاه مصرف‌کننده‌ایم و مجبوریم نقش مصرف کننده را ایفا کنیم.

وی افزود: در قم نیز اقداماتی محدود اما اثرگذار در پیوند هوش مصنوعی و پزشکی آغاز شده است، برای مثال، در یکی از پروژه‌های پیشرفته‌مان، به کمک فناوری پردازش تصویر و الگوریتم‌های هوش مصنوعی، سامانه‌ای طراحی شده که می‌تواند از میان حدود ۱۰۰ هزار اسپرم زنده، به‌صورت زنده و لحظه‌ای، بهترین نمونه را برای تزریق به تخمک انتخاب و پیشنهاد دهد. این فناوری نوع از فناوری در جهان بسیار گران‌قیمت و پیشرفته است.

طباطبایی همچنین از افتتاح مرکز تله مدیسین، در ۱۶ مردادماه خبر داد و گفت: محوریت این طرح بزرگ با مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم خواهد بود که با راه‌اندازی این سیستم از راه دور، زوجین نابارور در سراسر کشور می‌توانند بدون نیاز به مراجعات مکرر و پرهزینه، مراحل تشخیص درمان را در شهر محل سکونت خود طی کنند. این اقدام، می‌تواند تا ۲۰ درصد هزینه‌های درمانی را کاهش دهد.

وی با اشاره به آمارهای نگران‌کننده ناباروری در کشور، گفت: بیش از ۳٫۵ تا ۴ میلیون زوج نابارور در کشور داریم که حدود ۹۵ درصد آن‌ها قابل درمان هستند، اما به دلیل نبود غربالگری گسترده، بسیاری از آن‌ها همچنان بلاتکلیف‌اند و در قم نیز حدود ۱۵ درصد جمعیت خانوار درگیر این مسئله‌اند، یعنی بین ۶۰ تا ۸۰ هزار نفر.

طباطبایی عنوان کرد: نکته نگران‌کننده دیگر آن است که ۲۳ هزار زوج در قم وجود دارند که بیش از ۵ سال از ازدواجشان گذشته اما هنوز فرزندی ندارند که این آمار، زنگ خطری جدی در حوزه جمعیت است و جهاد دانشگاهی آمادگی دارد، برای این مسئله راه‌کارهای عملیاتی ارائه دهد. این اقدامات می‌تواند در ارتقاء نرخ باروری استان که در حال حاضر ۱٫۲ دهم درصد است، اثر قابل توجهی بگذارد.

سرپرست جهاد دانشگاهی استان قم با تأکید بر ظرفیت دانش‌محور جهاد دانشگاهی گفت: برای توسعه جدی و نظام‌مند این حرکت ملی، نیازمند پشتیبانی فکری و علمی حوزه هستیم و ما به زیرساخت‌های علوم انسانی در کنار فناوری‌های پیشرفته احتیاج داریم، همان‌گونه که غرب، برای حوزه‌هایی چون زیست‌مصنوعی و ژنتیک، برنامه‌ریزی راهبردی و دقیق دارد، ما نیز باید با نقشه راه روشن، آینده علمی کشور را تضمین کنیم. درخواست بنده این است که حوزه علمیه، ظرفیت فکری و نخبگانی خود را به منظور توسعه زیر ساخت علوم انسانی در اختیار این مسیر مهم و حیاتی قرار دهد.

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]