نماینده قم: اجرای پروژه مونوریل توجیه ندارد/خط دو مترو کلید می‌خورد
نماینده قم: اجرای پروژه مونوریل توجیه ندارد/خط دو مترو کلید می‌خورد

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مطالعات کارشناسی انجام‌شده گفت: پروژه مونوریل با هزینه‌ای بالغ بر ۶۰ همت توجیه ندارد و اجرای خط دوم مترو ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.

– اخبار استانها –

حجت‌الاسلام قاسم روانبخش در گفتگو با خبرنگار تسنیم در قم، با اشاره به مشکلاتی که از گذشته در پروژه مترو به‌ویژه خط ۲ وجود داشت اذعان کرد: در دوره دولت شهید رئیسی، به دلیل تمرکز بر راه‌اندازی پروژه منوریل، تصمیم گرفته شد که خط ۲ مترو که مسیر پردیسان تا مرکز شهر را در بر می‌گیرد، از دستور کار خارج شده و به جای آن توسعه مونوریل در اولویت قرار گیرد. در خصوص توسعه حمل‌ونقل ریلی شهری در قم، در ابتدا شهرداری نیز با اجرای خط دوم مترو مخالفت‌هایی داشت. شهردار وقت معتقد بود تنها راهکار مؤثر، اجرای پروژه مونوریل است.

روانبخش گفت: در حالی که مطالعات متعددی صورت گرفت و نشان می‌داد اجرای مونوریل از پردیسان تا نقاط مرکزی شهر، ضمن هزینه‌های بسیار سنگین، از نظر ترافیکی نیز توجیه‌پذیر نیست؛ چرا که مسیر پیشنهادی، عمدتاً فضای خالی و غیرترافیکی نظیر بستر رودخانه را شامل می‌شد. بر اساس برآوردهای کارشناسی، اجرای مونوریل در آن مسیر نیازمند بودجه‌ای بالغ بر ۳۰ همت در زمان طرح اولیه بود که با توجه به شرایط امروز، این رقم به حدود ۵۰ تا ۶۰ همت افزایش یافته است. با این اوصاف، نتیجه مطالعات این بود که مونوریل نمی‌تواند پاسخگوی نیاز شهر باشد و اجرای خط دوم مترو ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: با وجود خارج شدن خط ۲ از دستور کار، برای خط اول مترو در سال ۱۴۰۳ بودجه‌ای حدود ۲٫۵ همت از محل اوراق در نظر گرفته شده بود. در سال جاری نیز رقمی حدود ۱٫۹ همت به همین صورت به آن اختصاص یافت. با پیگیری‌های صورت‌گرفته، بخش عمده‌ای از این اعتبارات وصول و صرف پیشبرد عملیات حفاری شد. 

وی تشریح کرد: تاکنون بخش زیادی از تونل‌ها حفر شده و تنها حدود ۸۰۰ متر از مسیر باقی مانده که هم‌اکنون در دست اجراست. بر اساس بازدیدی که حدود ۳ ماه پیش از چند ایستگاه صورت گرفت، روند پیشرفت پروژه متناسب با اعتبارات موجود مطلوب ارزیابی شد. مسیر خط یک از جمکران آغاز و تا قله کامکار ادامه دارد و از میدان نو تا قلعه کامکار در حال حاضر، زیرساخت آماده است؛ تنها واگن‌ها برای بهره‌برداری نیاز است.

روانبخش با اشاره به پیگیری‌هایی که در سطح کمیسیون امور داخلی کشور انجام شد تصریح کرد: در جریان بازدید معاونت عمرانی وزارت کشور از پروژه، مقرر شد در چارچوب خرید واگن از کشور چین، سهمیه‌ای نیز برای شهر قم در نظر گرفته شود. پیش‌پرداخت خرید واگن‌ها بر عهده شهرداری و استان قرار گرفته و هم‌زمان، شهرداری و شورای شهر قم نیز در حال مذاکره برای خرید واگن از کارخانه واگن‌سازی اراک هستند. هدف این است که هم از ظرفیت تولید داخل و هم از واردات استفاده شود تا هرچه سریع‌تر مترو قم به بهره‌برداری برسد. در صورت بروز مشکل در واردات، واگن‌های تولید داخل می‌توانند پروژه را پشتیبانی کنند.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در خصوص خط دوم مترو (پردیسان)، جلسه‌ای در کمیسیون مربوطه با حضور معاون عمرانی وزیر کشور، و مسئولان حوزه قطار شهری برگزار شد که در آن بر فعال‌سازی مجدد این خط تأکید شد. پس از این جلسه، ۲ نشست در وزارت کشور برگزار گردید. در جلسه نخست، موضوع واگن‌ها تعیین تکلیف شد و در جلسه دوم، طرح راه‌اندازی مجدد خط ۲ مورد بررسی و دفاع قرار گرفت. این موضوع در شورای عالی مطرح و نهایتاً مصوب شد که خط دوم مترو مجدداً در دستور کار قرار گیرد.

وی در پایان افزود: مطالعات قبلی این خط در جلسه ارائه شد و قرار بر این شد که مطالعات تکمیلی جدید نیز آغاز شود. در حال حاضر، مصوبه اجرای خط دوم اخذ شده و گام مهمی برای توسعه حمل‌ونقل شهری برداشته شده است. در مرحله بعد، باید در خصوص نحوه اجرای خط، تصمیم‌گیری شود. در جریان جلسه‌ای که برگزار شد، پیشنهاد گردید بخشی از مسیر خط ۲ که از پردیسان تا قم امتداد دارد، همانند مدل‌هایی چون مسیر مشهد تا وکیل‌آباد یا کرج تا تهران، به صورت قطار سطحی (روزمینی) اجرا شود. این اقدام می‌تواند سرعت اجرای پروژه را به طور قابل توجهی افزایش دهد.

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]