۱۳ همت برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده اما بی‌نتیجه
۱۳ همت برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده اما بی‌نتیجه

معاون عمرانی استاندار آذربایجان‌ شرقی، گفت: سال‌ها است از خشکی دریاچه می‌گوییم، اما نتیجه‌ای حاصل نشده است. تاکنون حدود ۱۳ همت برای احیای دریاچه هزینه شده، ولی اکنون حتی تأمین آب شرب تبریز نیز با چالش روبه‌رو است.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، در نشستی تخصصی کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز که با محوریت «مدیریت یکپارچه احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه» و بررسی امکان‌سنجی انتقال آب از منابع آزاد نظیر خلیج فارس و وان در محل استانداری آذربایجان‌ شرقی برگزار شد، کارشناسان، مسئولان و اساتید دانشگاهی بر لزوم تدوین یک «ابرطرح» ملی، اصلاح الگوهای مدیریتی و مشارکت همه‌جانبه دستگاه‌های اجرایی و علمی تأکید کردند.

انتقال آب در دیگر استان‌ها اجرا شد، اما دریاچه ارومیه هنوز در انتظار تصمیم

بشیر جعفری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز، با اشاره به اهمیت طرح‌های انتقال آب، گفت: امروز در اخبار رسمی اعلام شد که آب خلیج فارس به استان اصفهان رسیده و انتقال به فارس و یزد نیز باید تسریع شود. این یعنی این مدل از پروژه‌ها، اثربخش‌اند و اجرا شده‌اند، اما سهم دریاچه ارومیه چه می‌شود؟

وی با بیان اینکه خشکی دریاچه ارومیه بیش از ۱۵ سال است مورد بحث است، گفت: جلسات متعددی در این‌باره برگزار شده اما خروجی مشخصی نداشته‌اند.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز، گفت: تهدید جان و زیست ۱۵ میلیون نفر در اثر خشک‌شدن دریاچه موضوعی نیست که بتوان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.

جعفری با اشاره به دیدار قریب‌الوقوع اعضای کمیسیون با رئیس‌جمهور، بر لزوم طرحی اجرایی و مطالبه‌گری جدی از دولت تأکید کرد و افزود: هم‌اکنون انتقال آب به ۸ استان دیگر در دستور کار است، اما در مورد آذربایجان‌شرقی، همواره مخالفت‌هایی وجود داشته که باید دلیل آن روشن شود.

تأمین آب شرب تبریز نیز با چالش روبه‌رو است

ظفر محمدی، معاون عمرانی استاندار آذربایجان‌ شرقی، با انتقاد از تکرار جلسات بدون نتیجه، گفت: سال‌ها است از خشکی دریاچه می‌گوییم، اما نتیجه‌ای حاصل نشده است. تاکنون حدود ۱۳ همت برای احیای دریاچه هزینه شده ولی اکنون حتی تأمین آب شرب تبریز نیز با چالش روبه‌رو است.

وی با تأکید بر ضرورت ارائه طرحی جامع و کارشناسی به رئیس جمهور، خاطرنشان کرد: بازچرخانی یا انتقال داخلی، به تنهایی راهگشا نیست. باید طرحی آماده کنیم که عملیاتی و قابل تصویب در دولت باشد و با اجماع به جلسه رئیس‌جمهور برویم.

همایش علمی و تولید محتوا در دستور کار قرار گیرد

حسین کوهستانی، نایب‌رئیس کمیسیون و استاد دانشگاه تبریز، پیشنهاد داد که چند نفر از متخصصان حوزه آب و محیط زیست، مقالات و راهکارهایی برای یک همایش تخصصی تدوین کنند.

وی، گفت: این همایش می‌تواند در دانشگاه تبریز برگزار شده و نقش دانشگاهیان در فرآیند احیا پررنگ‌تر شود.

حتی دریای سیاه هم پاسخ‌گوی سیاست نادرست کشت نیست

محمدحسین حسن‌زاده، مدیرکل محیط زیست استان، با هشدار نسبت به آینده آبی منطقه گفت: صرفاً با نگاه مهندسی و انتقال آب نمی‌توان دریاچه را احیا کرد. امروز ۷۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی داریم که عمدتاً از دیم به باغی تغییر یافته است و این روند، منابع آب را بلعیده است.

وی گفت: حتی اگر آب دریای سیاه را هم به این منطقه بیاوریم، باز هم کافی نخواهد بود. راه‌حل، اصلاح سیاست‌ها و تغییر رفتارهای مصرفی است.

انتقال آب از وان، بهترین گزینه اجرایی است

احمد فاخری‌فرد، استاد مهندسی آب دانشگاه تبریز، با اشاره به طرح‌های مغفول‌مانده در حوضه آجی‌چای گفت: علی‌رغم خشکسالی، در این حوضه توانستیم ۲۷۰ میلیون مترمکعب آب مازاد تولید کنیم، اما این طرح‌ها به بایگانی رفتند.

وی افزود: در میان سه گزینه مطرح‌شده برای انتقال آب به دریاچه ارومیه (خلیج فارس، وان و دریای سیاه)، انتقال از وان با تهاتر انرژی، قابل‌اجرا‌ترین و اقتصادی‌ترین راهکار است.

فاضلاب و پساب، چرا وارد دریاچه نمی‌شود؟

ابوالفضل مجنونی، استاد دانشگاه تبریز، با تأکید بر ضرورت نگاهی درازمدت، گفت: دریاچه ارومیه با مسکن‌های موقت درمان نمی‌شود. پیش از هر اقدامی باید پرسید که چرا ۳۰۰ میلیون مترمکعب فاضلاب و پساب تصفیه‌شده وارد دریاچه نمی‌شود؟ پاسخ به این سؤال، بخشی از راهکار احیاست.

ابرچالش دریاچه، نیازمند ابرطرح بین‌دستگاهی است

احمد کاظم‌زاده، مدیر هیدروپلیتیک انجمن ایرانی غرب آسیا و مشاور کمیسیون کشاورزی، اظهار داشت: دریاچه ارومیه تنها با هماهنگی میان‌نهادی قابل نجات است. در سال ۱۳۸۷، طرحی با همکاری سازمان ملل تدوین شد که اگر اجرا می‌شد، امروز وارد سال شانزدهم آن بودیم.

وی پیشنهاد داد دفتری برای مدیریت یکپارچه حوضه آبریز، با مشارکت دستگاه‌هایی چون استانداری، جهاد کشاورزی، آب منطقه‌ای، آب و فاضلاب، محیط زیست، دانشگاه‌ها و … تشکیل شود.

هشدار نسبت به کاهش شدید منابع آب زیرزمینی

اصغری مقدم، استاد آب‌های زیرزمینی دانشگاه تبریز، گفت: منابع آب زیرزمینی استان هم از نظر کمی و هم کیفی در حال افت است.

وی، ظهار کرد: تبریز نیز همچون اصفهان به پروژه انتقال آب خلیج فارس متصل شود.

هادی فرجی آزاد، رئیس اتاق اصناف تبریز نیز هشدار داد: اگر انتقال آب عملیاتی نشود، در آینده‌ای نه‌چندان دور، زندگی در شمال‌غرب ایران دشوار خواهد شد.

با نور لیزر بار ابرها را خنثی کنید

ابراهیم صفری، استاد فیزیک دانشگاه تبریز، به اهمیت زمان‌بندی تزریق آب به دریاچه اشاره کرد و گفت: اگر آب در زمان اشتباه وارد شود، بارشی رخ نمی‌دهد.

وی با اشاره به تجربه ایالات متحده، استفاده از لیزر برای خنثی‌سازی بار منفی ابرها را راهکاری نوآورانه دانست.

نگاه منطقی به انتقال آب؛ از کمبود سه میلیارد مترمکعبی تا تثبیت وضعیت

میرمحسن موسوی، مدیرعامل شهرک‌های کشاورزی، اظهار کرد: در گذشته ۲۶ طرح برای احیای دریاچه اجرا شد که هرچند بارندگی نداشتیم، اما دریاچه تثبیت شد. اکنون کمبود آب در استان حدود ۳ میلیارد مترمکعب است، نه صرفاً ۱۰۰ میلیون. پس باید با واقع‌گرایی به مسئله نگاه کرد.

کشاورزان، نخستین قربانیان بحران، آخرین بهره‌مندان احیا

مصطفی قنبری، دبیر اجرایی خانه کشاورز استان، با بیان اینکه کشاورزان نخستین قربانیان خشکی دریاچه هستند، گفت: متأسفانه همین قشر در معادلات احیا دیده نمی‌شوند. سیاست‌گذاری بدون لحاظ کشاورزان شکست خواهد خورد.

ماه آینده خشکسالی تشدید می‌شود

در پایان جلسه، یونس اکبرزاده، رئیس گروه توسعه هواشناسی کاربردی استان، هشدار داد: خشکسالی در محدوده دریاچه ارومیه در ماه آینده شدت خواهد گرفت و باید از همین امروز، ساختار نجات برای شمال‌غرب کشور فعال شود.

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]