اکتشافات جهانی نفت و گاز در کشور به علت نبود سرمایه گذار، با کاهش چشمگیری مواجه شده است.
اکتشافات جهانی نفت و گاز در سال میلادی گذشته، به معادل ۵ میلیارد بشکه نفت کاهش و همزمان، هزینههای اکتشاف نزدیک به دو برابر افزایش یافت.
گزارش مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) که توسط خبرگزاری آنادولو نقل شده است، نشان میدهد ۶۰ درصد از پنج میلیارد بشکه، اکتشاف نفتی جدید و مابقی آن، اکتشافات گازی بوده است.
این پنج میلیارد بشکه در مقایسه با معادل ۱۰.۵ میلیارد بشکه نفت اکتشاف شده در سال ۲۰۲۲، کاهش نشان میدهد و استدلالهای اوپک را تائید میکند که با وجود رشد تقاضا، صنعت نفت و گاز به میزان کافی در تولید، سرمایه گذاری نمیکند. اوپک، علت این روند را دلسردی سرمایهگذاری از مواضع آژانسهای پیشبینیکننده و دولتهای حامی گذار انرژی، میداند.
مشکل هزینه هم احتمالا در کاهش نرخ سرمایه گذاری موثر بوده است. مجمع کشورهای صادرکننده گاز گزارش کرد هزینه اکتشاف معادل هر بشکه نفت در سال ۲۰۲۳ برای گاز طبیعی، به ۵.۳۰ دلار در مقایسه با ۲.۶۰ دلار در سال ۲۰۲۲، افزایش یافت.
طبق گزارش این گروه، هزینههای اکتشاف برای نفت هم به طور قابل توجهی افزایش یافته و از ۳.۵۰ دلار معادل هر بشکه نفت در سال ۲۰۲۲، به ۸.۸۰ دلار معادل هر بشکه نفت صعود کرده است که میتواند به دلیل انجام بیشتر اکتشافات جدید در بلوکهای فراساحلی در آبهای عمیق باشد.
اطلاعات مجمع کشورهای صادرکننده گاز نشان میدهد ۴۱ درصد از اکتشافات جدید در سال میلادی گذشته، در آبهای فوق عمیق و ۳۰ درصد دیگر در قسمت آبهای عمیق انجام شده است.
از نظر توزیع جغرافیایی اکتشافات جدید، بزرگترین بخش از اکتشافات جدید در سال ۲۰۲۳، در آسیا با ۳۲ درصد انجام شد و پس از آن آمریکای لاتین (۲۱ درصد) در جایگاه دوم و اروپا و آفریقا هر کدام با ۱۱ درصد، مشترکا در رتبه سوم قرار گرفتند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، افزایش هزینههای اکتشاف و چالشهای موجود در یافتن منابع جدید نفت و گاز، ممکن است باعث کاهش رشد سرمایهگذاری در این بخش شود و نگرانیهایی را که اکنون به طور منظم توسط اوپک از کسری ساختاری در حال ظهور در بازارهای نفت ابراز میشود، تشدید کند، در حالی که تقاضا برای نفت همچنان در مسیر رشد قرار دارد.
تفاهمنامه توسعه میدانهای گازی با توان هلدینگهای پتروشیمی و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی امروز (سه شنبه، ۱۱ اردیبهشت) با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مرتضی شاهمرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و جمعی از مدیران عامل صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور امضا شد.
ارزش مجموع تفاهمنامههایی که امروز به امضا رسید ۶.۴ میلیارد دلار برآورد میشود و با اجرای این طرحها، حدود ۱۲۷ میلیون متر مکعب به تولید گاز کشور با هدف تامین پایدار خوراک پتروشیمیها اضافه خواهد شد.
شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میدانهای گازی کشور با استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای شرکتهای ایرانی، مذاکراتی پرشمار را با هلدینگها، شرکتهای پتروشیمی و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی انجام داده است. در نتیجه این اقدامات، تفاهمنامههای مطالعه توسعه ۱۶ میدان گازی در جنوب، جنوب غرب کشور و خلیج فارس با هلدینگها، شرکتهای پتروشیمی و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی امضا شد.
بر اساس این تفاهمنامهها، مطالعه توسعه میدانهای گازی زیره و خارتنگ و ساختار اکتشافی دارنگ با هدف افزایش ۲۴ میلیون مترمکعبی تولید گاز و با سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری به شرکت پترو کاوه افق واگذار شد.
مطالعه توسعه میدانهای گازی سفید زاخور، سفید باغون و هالگان نیز به صورت مشترک به گروه گسترش نفت و گاز پارسیان و شرکت پتروپارس واگذار شد.
سرمایهگذاری مورد انتظار برای توسعه این میدانها، ۸۰۰ میلیون دلار پیشبینیشده که در نهایت ۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز ایران اضافه خواهد کرد.
مطالعه توسعه مخازن خامی زیلایی و کارون و جمعآوری گازهای همراه مسجدسلیمان، طرح دیگری بود که تفاهمنامه مطالعه آن با شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشوری (صباانرژی وو پتروپالایش پارسوماش) امضا شد.
بر اساس این تفاهمنامه، در پایان اجرای این پروژهها، ۱۴.۲ میلیون متر مکعب به تولید گاز اضافه خواهد شد و برای رسیدن به این هدف سرمایهگذاری ۲ میلیارد دلاری مورد انتظار خواهد بود.
منبع:
ايسنا
- نویسنده: گسترش نیوز