عربستان، یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت جهان است و اکنون، آرامکو، اعلام کرده است که تخفیف های بزرگی را برای واردکنندگان آسیایی اعمال خواهد کرد.
به گفته منابع تجاری، آرامکو، غول نفتی دولتی عربستانسعودی، بزرگترین صادرکننده طلایسیاه، به احتمال زیاد در ماه اوت برای دومین ماه متوالی بهای نفتخام خود را برای واردکنندگان آسیایی کاهش خواهد داد. این کاهش قیمت به دلیل ضعف قیمت نفتخام دبی، یکی از شاخصهای اصلی خاورمیانه، پیشبینی شدهاست.
افت احتمالی قیمتها برای آسیا که حدود ۸۰ درصد از صادرات نفت عربستان را تشکیل میدهد، نشان از فشارهایی دارد که تولیدکنندگان اوپک در پی افزایش عرضه غیراوپک و شرایط اقتصادی جهانی با آن مواجه هستند. بر اساس نظرسنجی رویترز از چهار پالایشگاه آسیایی، قیمت رسمی فروش نفتخام سبک عربستان برای ماه اوت ممکن است ۸۰سنت در هر بشکه کاهش یابد و به پایینترین سطح خود از ماه آوریل برسد. پالایشگاههای آسیایی انتظار دارند که قیمت گریدهای سنگینتر نفت عربستان، مانند عرب مدیوم، به دلیل بهبود عرضه از مکزیک و کانادا، بیشتر از عربلایت کاهش یابد. قیمتهای بالاتر نفت عربستان باعثشده که پالایشگاههای چینی برای سومین ماه متوالی در ماه ژوئیه واردات خود از عربستان را کاهش دهند.
کاهش قیمتهای پیشبینیشده برای ماه اوت احتمالا به دلیل کاهش ۸۵ سنتی در تفاوت قیمتهای ماهانه دبی نسبت به ماه مه است که نشاندهنده کاهش محدودیت عرضه است. کاهش تولید اوپک و اوج تقاضای تابستانی در نیمکرهشمالی که احتمالا در این سهماهه باعث ایجاد کسری عرضه میشود، قیمتهای آتی نفتخام جهانی را تقویت کردهاست، با این حال تحلیلگران انتظار دارند که تولیدکنندگان غیراوپک در قاره آمریکا عرضه خود را افزایش دهند. بر اساس دادههای LSEG (گروه بورس اوراقبهادار لندن) که در بازارهای مالی جهانی پیشرو است، میانگین حاشیه سود در پالایشگاههای سنگاپور که بهعنوان شاخص پالایشگاههای آسیایی محسوب میشود، پس از دو ماه کاهش، در ۱۵روز گذشته در ۳.۶۲دلار در هر بشکه تثبیت شدهاست. قیمتهای رسمی فروش نفتخام عربستان معمولا در حدود پنجم هر ماه اعلام میشود و روند قیمتهای نفت ایران، کویت و عراق را تعیین میکند و بر حدود ۹میلیون بشکه در روز نفتخام به مقصد آسیا تاثیر میگذارد.
شرکت دولتی نفتی عربستانسعودی، آرامکو، قیمتهای نفت خود را بر اساس توصیههای مشتریان و با محاسبه تغییرات ارزش نفت در ماههای گذشته تعیین میکند. این تغییرات قیمت نشاندهنده استراتژی عربستان برای حفظ رقابت در بازار آسیایی و در عینحال مدیریت پیچیدگیهای چشمانداز جهانی نفت است. با توجه به افزایش مداوم عرضه غیراوپک، تصمیمات قیمتگذاری عربستانسعودی در حفظ سهم بازار و مدیریت تاثیرات اقتصادی نوسانات تقاضا و پویایی عرضه جهانی حیاتی خواهد بود.
پس از عربستان سعودی آرامکو، شرکت آمریکایی اکسون موبیل با ۱۷.۷ میلیارد بشکه نفت در رتبه دوم و شرکت نفت دیگر آمریکا، شورون نیز با ۱۱.۲ میلیارد بشکه نفت در جایگاه سوم قرار دارد.
آرامکو عربستان روزانه ۹ میلیون بشکه نفت تولید می کند که بیش از هر شرکت دیگری و نزدیک به یک دهم کل نفت جهان است.
این غول نفتی دولتی، سودآورترین شرکت جهان است که بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۳، ۷۲۲ میلیارد دلار سود داشته است.
همچنین انتظار میرود که آرامکو سعودی نقش مهمی در برنامههای عربستان سعودی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت داشته باشد. اخیرا، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی تایید کرد که پادشاهی در حال مذاکره برای فروش یک درصد از سهام غول نفتی دولتی است که می تواند به تامین مالی پروژه های این کشور در زمینه انرژی پاک و فناوری کمک کند.
منبع:
دنیای اقتصاد
- نویسنده: گسترش نیوز