معروف خانی سخنگوی اتحادیه فرآوردههای گوشتی گفت: مردم از مغازههایی خرید میکنند که فروشنده حتی طرز نوشتن «سوسیس» را نمیداند! این فروشگاهها سوسیس و کالباسهایی میفروشند که کیفیت و برندشان مشخص نیست. شما با نیم کیلو کالباس با کیفیت بالا که حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان قیمت دارد، میتوانید غذایی تهیه کنید که همراه با نان و مخلفات حداکثر ۵۰۰ هزار تومان هزینه داشته باشد. از طرفی کمبود برق که بهدلیل شرایط اقلیمی کشور است، کار ما را با مشکلاتی مواجه کرده است. البته این مسئله مربوط به همه بخشها است و ما نمیخواهیم دولت را مورد گلایه قرار دهیم.
خبر حذف عرضه گوشت تنظیم بازاری امروز توسط وزیر کشاورزی به عموم مردم اطلاع رسانی شد. قبل از این گوشت با قیمت تنظیم بازاری در فروشگاه ها و میادین میوه و تره بار عرضه می شد اما با حذف ارز ترجیحی گوشت، عرضه این کالای اساسی به قیمت تنظیم بازار متوقف شد. در نتیجه، گوشت ارزانقیمت دیگر در دسترس نیست و اقشار کمدرآمد ناچارند برای تأمین سبد غذایی خود به سایر فرآوردههای گوشتی و پروتئینی روی بیاورند.
از سوی دیگر، طبق برنامه اعلامی وزارت نیرو، اصناف مختلف روزانه با قطعی دو ساعته برق مواجهاند. نگهداری از مواد غذایی در فصول گرم سال و با نبود برق، لازمه پیش نیازهایی است که برخی از واحدهای صنفی به آن پرداخته اند و برخی دیگر با مشکل روبرو هستند.
در همین راستا خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در گفتگو با مصطفی معروفخانی، سخنگوی اتحادیه فرآوردههای گوشتی و پروتئینی تهران به بررسی چالش های مختلف و دغدغه های مربوط به این صنف پرداخته است که در ادامه می خوانیم.
عرضه فراورده های گوشتی بدون افزایش قیمت
مصطفی معروفخانی، سخنگوی اتحادیه فرآوردههای گوشتی و پروتئینی تهران در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در ابتدای صحبتهای خود با اشاره به شرایط نرخ ارز گفت: خوشبختانه با توجه به ثبات نسبی ارز، هیچگونه افزایش قیمتی در بازار فرآوردههای گوشتی نداشتیم. کماکان محصولات با همان نرخی که پنج یا شش ماه گذشته بوده، عرضه و توزیع میشود. از نظر تامین مواد اولیه نیز تولیدکنندگان با چالشی مواجه نبودند و خوشبختانه در این مدت هیچ مشکلی نداشتیم.
وی درباره وضعیت تقاضا توضیح داد: با توجه به اینکه مردم شب عید و ماه رمضان را گذراندهاند و حدود ۷۰ درصد جامعه ما حقوق بگیر هستند، هرچند سطح خرید کاهش یافته، اما مردم همچنان به خرید این محصولات ادامه میدهند.
البته طبیعی است که نسبت به شب عید که زمان مناسبی برای خرید و مصرف بود، اکنون حجم خرید کمتر شده است.
گرمای تابستان و چالش انرژی
معروفخانی در ادامه درباره تاثیر فصل گرما بر صنعت گفت: برای ما هیچ فرقی بین زمستان و تابستان وجود ندارد، چراکه به هر حال نیاز به برودت و سرما داریم. اما مشکلی که در تابستان داریم، افزایش هزینههای حاملهای انرژی بهویژه برق است. این گرانی بر واحدهای صنفی ما فشار وارد میکند. همچنین کمبود برق که بهدلیل شرایط اقلیمی کشور است، کار ما را با مشکلاتی مواجه کرده است. البته این مسئله مربوط به همه بخشها است و ما نمیخواهیم دولت را مورد گلایه قرار دهیم.
او ادامه داد: بخش زیادی از توزیعکنندگان فرآوردههای گوشتی مجهز به ژنراتور و موتور برق هستند و همین موضوع باعث شده در زمان قطعی برق مشکلی در نگهداری محصولات فاسدشدنی نداشته باشند.
نیمه پر لیوان را هم ببینیم
سخنگوی اتحادیه با اشاره به شرایط سخت اقتصادی و تحریمها گفت: در تمام دنیا مشکلاتی وجود دارد. با وجود تحریمهایی که کشور ما با آن درگیر است، خوشبختانه صنعت فرآوردههای گوشتی سرپا مانده و در حال خدمات رسانی به مردم است. چرا همیشه نیمه خالی لیوان را میبینیم؟ چرا نیمه پر آن دیده نمیشود؟ درست است که گاهی شش یا هشت ساعت برق نداریم، اما باقی ساعات در هفته برق داریم و خدمات برقرار است و این اتفاق خود جای شکر دارد.
وی تاکید کرد: مشکلاتی که صنف ما دارد، سایر صنفها هم دارند. ما همه مثل حلقههای یک زنجیر به هم وابستهایم و اگر یکی از این حلقهها گسسته شود، همه آسیب میبینند. وقتی شرایط اقتصادی سخت میشود، نهفقط گوشت، بلکه مصرف برنج و سایر اقلام هم کاهش پیدا میکند.
سلامت فرآوردهها در اولویت اتحادیه
معروفخانی در بخش دیگری از صحبتهای خود به نظارت بر سلامت محصولات اشاره کرد و گفت: یکی از وظایف ذاتی اتحادیه، نظارت بر سلامت محصولات و جلوگیری از توزیع اجناس بیکیفیت است. متأسفانه برخی تولیدکنندگان محصولات درجه پایین را به مغازههایی میدهند که نه برند مشخصی دارند، نه مجوز فعالیت، و نه شرایط نگهداری بهداشتی درستی دارند.
وی ادامه داد: مردم از مغازههایی خرید میکنند که معلوم نیست فروشندهاش اصلاً میداند سوسیس با چه س نوشته میشود! این فروشگاهها سوسیس و کالباسهایی میفروشند که کیفیت و برندشان مشخص نیست. این در حالی است که در واحدهای صنفی مجاز، این محصولات با پروانه کسب و نظارت دقیق عرضه میشود. فرض کنید، صبح جمعه هوس خوردن نان سنگک میکنید. آیا ترجیح میدهید از نانوایی معتبر نان تازه و داغ بخرید یا از مغازهای که نان یخزده دارد؟ قطعاً نان تازه لذت بیشتری دارد. فرآوردههای گوشتی هم همینطور است. وقتی از واحد صنفی تخصصی خرید میکنید که تابلو دارد و مشخص است، خیالتان راحتتر است. اما وقتی از سوپرمارکت یا بقالی که چند قلم جنس کنار هم گذاشته خرید میکنید، نه برند مشخص است، نه تاریخ مصرف و نه نظارت بهداشتی دارد، ممکن است با مشکل روبرو شوید.
معروفخانی گفت: فرآوردههای گوشتی به راحتی در دسترس هستند. در هر خیابان دو یا سه فروشگاه وجود دارد. این محصولات نیاز به زمان پخت طولانی ندارند. کافی است پوشش محصول را بردارید و استفاده کنید. در مقایسه با غذاهای سنتی که باید چند ساعت آمادهسازی شوند، این محصولات بسیار سادهترند.
مقرون به صرفه بودن عامل استقبال مردم
وی همچنین به صرفهجویی اقتصادی در مصرف فرآوردههای گوشتی اشاره کرد و گفت: با نیم کیلو کالباس با کیفیت بالا که حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان قیمت دارد، میتوان غذایی تهیه کرد که همراه با نان و مخلفات حداکثر ۵۰۰ هزار تومان هزینه داشته باشد. این مبلغ میتواند شکم ۴ تا ۵ نفر را سیر کند. به همین دلیل، این محصولات در مقایسه با سایر اقلام غذایی قیمت مناسبتری دارند.
رئیس اتحادیه در ادامه افزود: در فصل سرما، خرید فرآوردههای گوشتی افزایش پیدا میکند، زیرا مزاج مردم با غذای گرمتر سازگارتر است. در فصل گرم، مقداری کاهش فروش داریم اما این کاهش چندان قابل توجه نیست و در حد چند درصد است.
معروفخانی تاکید کرد: همه فروشندگان فرآوردههای گوشتی باید دارای مجوز باشند. بارها گفتهام، حتی در مصاحبههای تلویزیونی، که مردم باید فقط از واحدهایی خرید کنند که پروانه کسب از اتحادیه دارند. اگر خدای نکرده مشکلی پیش بیاید، اتحادیه پاسخگو است و واحد بازرسی ما ۲۴ ساعته آماده رسیدگی است. واحد بازرسی اتحادیه ما یکی از دقیقترینها در بین اتحادیههای صنفی است. در صورت گزارش تخلف، ظرف ۲۴ ساعت پیگیری میشود و نتیجه هم به اطلاع شاکی میرسد. این اعتمادسازی یکی از ارکان اصلی فعالیت ما است. ما باید فرهنگ خرید درست را در جامعه جا بیندازیم. مردم باید بدانند از کجا خرید میکنند، برند چیست، تاریخ مصرف دارد یا نه. این مسئولیت ماست که اطلاعرسانی کنیم و این مسئولیت مردم است که دقت کنند.
صنعتی تابآور در برابر تحریم
معروفخانی در پایان به خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز گفت: با وجود تحریمهای ناعادلانهای که کشور ما با آن روبروست، صنعت فرآوردههای گوشتی توانسته با تلاش مسئولان و همراهی مردم سرپا بماند. برخی از مسئولان با تنظیم بازار سعی دارند فشار بر مردم را کمتر کنند. ما هم در کنار مردم ایستادهایم و وظیفهمان را انجام میدهیم.
سخن پایانی
گفتگو با روسای اتحادیه های مختلف آن هم در رسانه هایی که با محور اقتصادی فعالیت می کنند، در راس هدف گذاری ها قرار دارد. اما با این حال برخی از مسئولین از پاسخگویی به رسانه ها امتناع می کنند. در این گفتگویی که با اکراه انجام شد، آقای مسئول صنفی چندین بار به خبرنگار ما تاکید کرد که چرا نیمه پر لیوان را نمی بینیم و بی برقی را و مشکلات مردم را بزرگ می کنیم؟ او شرایط تحریمی کشور ما را با دیگر کشورها مقایسه کرد و گفت عملکرد مسئولین ما قابل قبول هم بوده است. اما گسترش نیوز از شما مخاطبان می خواهد نظرات خودتان را در مورد این ادعا بیان کنید که آیا دغدغه های مطرح شده بزرگ نمایی است یا کاملا واقعیت دارد؟
سارا سمیع شمس
- نویسنده: گسترش نیوز