به گزارش اکوایران، کمال سیدعلی، معاون ارزی پیشین بانک مرکزی، در نشست نقد و نظر که به همت گروه رسانهای دنیای اقتصاد برگزار شد، به بررسی بازار توافقی ارز پرداخته است. او معتقد است بانک مرکزی باید به سمت نرخ ارز تکنرخی حرکت کند و تمامی مقررات و بخشنامهها را با هدف نزدیک شدن به […]
به گزارش اکوایران، کمال سیدعلی، معاون ارزی پیشین بانک مرکزی، در نشست نقد و نظر که به همت گروه رسانهای دنیای اقتصاد برگزار شد، به بررسی بازار توافقی ارز پرداخته است.
او معتقد است بانک مرکزی باید به سمت نرخ ارز تکنرخی حرکت کند و تمامی مقررات و بخشنامهها را با هدف نزدیک شدن به نرخ واقعی بازار تنظیم کند. به گفته وی، اگر سیستم بانک مرکزی و دولت توجه کنند که نرخ فعلی، نرخ واقعی است، باید تلاش کنند به آن نزدیک شوند.
سیدعلی همچنین به فاصله قابل توجهی که اکنون بین نرخهای مختلف وجود دارد، اشاره کرد و گفت: این فاصله فشار زیادی به سیستم بانکی وارد میکند و توزیع رانت را به دنبال دارد. او تأکید کرد که باید صادرکنندگان را ترغیب کرد تا ارز بیشتری در این سیستم ارائه دهند.
وی همچنین درباره ارز ترجیحی گفت: هیچگاه مشخص نشده که تا کی باید این ارز ادامه یابد و چه تاریخی برای آن تعیین شده است. با وجود مشکلات معیشتی مردم، مانند دارو و نهادهها، همچنان باید ارز ترجیحی را اعمال کنیم.
سیدعلی تصریح کرد که فضای تصمیمگیری باید به گونهای باشد که با توجه به تعاملات سیاسی با دنیا، تصمیمات اقتصادی به نحوی اتخاذ شوند که مردم آسیب نبینند.
بررسی بازار نوظهور ارز توافقی
نظام ارزی در اقتصاد ایران از اوایل دهه ۸۰ تا دهه ۹۰ تقریبا تک نرخی بوده است اما با شروع تحریمها به سمت سیستم چندگانه نرخ ارز حرکت کرد. بعد از برجام تقریبا ارز تک نرخی شده ولی از سال ۹۷ و با خروج ترامپ از برجام، این نظام ارزی چند نرخی دوباره به اقتصاد ایران بازگشت.
- نویسنده: اکوایران