به گزارش نبض بازار، در این گزارش به جزئیات نحوه محاسبه عیدی بازنشستگان و کارگران و فرمولهای تعیین عیدی پرداخته ایم.
عیدی کارگران طبق مصوبهای که به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسیده است، محاسبه و تعیین میشود، بر اساس این مصوبه که در سال ۱۳۷۰ تصویب شد، عیدی آخر سال کارگران برابر با دو برابر حداقل دریافتی کارگر است. البته این مبلغ حداقل عیدی کارگر است و حداکثر عیدی میتواند تا سه برابر حداقل حقوق ماهانه کارگر پرداخت شود. بنابراین، عیدی حقوق کار حداقل برابر با دستمزد شصت روز کار اخیر و حداکثر برابر با دستمزد نود روز کار اخیر اوست.
قانون عیدی کارگران چگونه است؟
بر اساس مصوبهای که در سال هزار و سیصد و هفتاد به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید قانون پرداخت عیدی کارگران تعیین شد و از آن پس کارفرمایان موظفند بر اساس این بند قانونی عیدی کارگران را محاسبه و پرداخت کنند. بر اساس ماده قانونی مربوط به تعیین عیدی کارگران طبق قانون کار، کلیه کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل شصت روز حقوق را به عنوان عیدی پرداخت کنند.
همچنین میزان عیدی کارگران نباید از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی آنها تجاوز کند. بر اساس قانون، پرداخت عیدی به کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاهها مشغول به کارهستند نیز الزامی است، در این صورت میزان عیدی کارگر باید بر اساس شصت روز دستمزد و متناسب با روزهای کار او محاسبه شود. در واقع، در این شرایط ابتدا عیدی ماهانه برای کارگر محاسبه میشود با ضرب در تعداد ماههای سابقه کار وی مبلغ نهایی عیدی سالیانه تعیین و پرداخت میشود.
محاسبه عیدی برای بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی و همچنین بازنشستگان کشوری و لشکری بر اساس فرمولهای متفاوتی تعیین میشود. میزان عیدی بازنشستگان و نحوه محاسبه آن در ادامه بررسی شده است.
در سال ۱۴۰۳، بازنشستگان تامین اجتماعی و مستمری بگیران تامین اجتماعی، همانند سالهای گذشته بوده؛ با این توضیح که، هر ساله در بهمن ماه، هیات وزیران، اقدام به تشکیل جلسهای کرده که در آن جلسه، مبلغ عیدی کارمندان کشوری، لشکری، بازنشستگان کشوری و لشکریو میزان عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی را تعیین و تصویب نموده و عیدی این گروهها بر اساس این مصوبه پرداخت میشود.
- نویسنده: نبض بازار