مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری به کمیسیون اجتماعی مجلس درباره اقداماتی که برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری انجام شده است، توضیح میدهد.
مهدی مسکنی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، در روز سهشنبه (۲۵ اردیبهشتماه) به منظور ارائه گزارش اقدامات انجام شده در راستای تطبیق حقوق بازنشستگان کشوری و بحث مطالبات معیشتی و درمانی، به کمیسیون اجتماعی مجلس میرود.
همچنین کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این نشست حضور خواهند داشت.
پیش از این علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت درباره زمان اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان گفت: حکم متناسب سازی حقوق بازنشستگان در قانون برنامه هفتم توسعه با همکاری مجلس و دولت پیش بینی شده بود و جزو مواد برنامه هفتم است. ولی برنامه هفتم توسعه هنوز در مجلس نهایی نشده و هنوز به قانون تبدیل و تصویب نهایی نشده و به دولت هم ابلاغ نشده است.
وی یادآور شد: قانون که ابلاغ شود فرآیندهای اجرایی لازم را دولت انجام میدهد. دولت آمادگی لازم را کسب کرده مقدمات لازم را انجام داده و به محض اینکه قانون نهایی شود فرآیندهای اجرایی هم طی میشود و متناسب سازی هم صورت خواهد گرفت.
حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق هم درباره متناسب سازی حقوق بازنشستگان گفت: درباره متناسب سازی حقوق بازنشستگان لازم است این توضیح را بدهم که از اول فروردینماه لازمالاجراست منتها با توجه به اینکه برنامه هفتم همچنان مورد ایراد شورای نگهبان است باید این ایرادات رفع شده تا تبدیل به قانون شود. بعد از آن احکام بازنشستگان زده خواهد شد و بودجه آن هم پیشبینی شده است.
هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان هم این هفته در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی درباره متناسبسازی حقوق بازنشستگان گفت: ما نسبت به این موضوع ایرادی نداشتیم و تایید آن را قبلاً اعلام کردیم اما ما درباره لایحه برنامه هفتم ایرادات و ابهامات دیگری داشتیم که در حال رفت و آمد میان مجلس و شورای نگهبان است و پس از رفع این ایرادات لایحه به طور کامل ابلاغ میشود.
وی گفت: طبق مفاد این مصوبه نیز قانون برنامه هفتم از ابتدای سال ۱۴۰۳ لازمالاجرا خواهد بود.
با توجه به برنامه هفتم توسعه، تطبیق حقوق بازنشستگان باید از اول فروردین ماه اجرایی میشد. اما هنوز قانون مربوطه به دولت ابلاغ نشده است و بر اساس اظهارات مقامات، پس از تصویب شورای نگهبان، احکام جدید حقوق بازنشستگان اعمال خواهد شد.
ین احکام جدید متعلق به بازنشستگان کشوری و لشگری خواهد بود و مشخص نیست تکلیف متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی چه خواهد شد.
چندی پیش هادی حق شناس دربارۀ یکسان بودن میزان افزایش حقوق بازنشستگان و کارمندان گفت: تعیین میزان یکسان برای همه افراد، از جمله کارمندان و بازنشستگان، منطقی نخواهد بود. به این دلیل که هزینههای معیشت و مخارج بین افرادی که در شهرهای بزرگ مثل تهران زندگی میکنند و افرادی که در شهرستانها زندگی میکنند، متفاوت است. حتی درون هر استان نیز این تفاوتها وجود دارد؛ اما متأسفانه، فرمولی مناسب وجود ندارد که تعیین غیر یکسان حقوق کارمندان و بازنشستگان را ممکن سازد.
وی افزود: اگر فرمولی برای تعیین نرخ متفاوت در شهرها و استانها اعمال شود، ممکن است موج بزرگی از مهاجرت به وجود آید. به عبارت دیگر، افزایش یکسان حقوق و مزایای کارمندان و بازنشستگان، قانون مناسبی به نظر نمیرسد ولی باید توجه کرد که جایگزینی مناسب هم وجود ندارد.
نماینده مردم بندر انزلی در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: نکته مهم در این مسئله مربوط به قدرت خرید مردم است؛ نه اینکه حقوق چه مقداری افزایش یابد یا به چه درصدی افزایش پیدا کند. بطور مثال، آیا این افزایش درآمدی که خانوارها قرار است دریافت کنند، به صورتی است که بتوانند با آن، خدماتی را که در سال گذشته داشتند، تأمین کنند؟ آیا قدرت خرید در سال جاری مشابه سال گذشته است یا خیر؟ اگر پاسخ به این پرسش ها مثبت باشد و مشخص شود که میزان افزایش درآمد قادر است قدرت خرید مردم را جبران کند، در این صورت ۲۰ درصد افزایش حقوق بهطور کاملاً منطقی و صحیح است. اما اگر پاسخ منفی باشد و مشخص شود که این افزایش درآمد قادر به تأمین سبد کالا و خدماتی نیست که در سال گذشته مصرف می شد، در این صورت مشخص است که این میزان افزایش پذیرفتنی نخواهد بود.
فضای اقتصادی کشور مطلوب نیست
حق شناس در ادامه گفت: برای مثال، در صورتی که یک خانوار در سال گذشته قادر بود هزینۀ اجارهٔ مسکن را پرداخت کند، حالا با توجه به افزایش حقوق ۲۰ درصدی، باید بررسی کرد که آیا هنوز قادر به پرداخت اجاره هستند یا خیر. در واقع، ملاک اصلی این نیست که درصد افزایش حقوق چقدر است، بلکه قدرت خرید و توان مالی خانوار مهم است. کسانی که این نرخ را تعیین میکنند، به هر دلیلی که ما از آن بی خبریم، این عوامل را در نظر نمیگیرند.
وی گفت: متأسفانه، فضای اقتصادی کشور و فضای کسب و کار ما به اندازهای که باید، مطلوب نیست. به همین دلیل، حقوق کارکنان دولتی و بخش خصوصی قابل قبول نخواهد بود و قطعا باعث شکاف بین هزینهها و درآمدها خواهد شد.
حق شناس در ارتباط با شغل دوم افراد گفت: کسانی که شغل دوم دارند، به دلایلی نمیتوانند برای کسب و کار مفید باشند. اولاً، بهرهوی کاری در شغل اول کم می شود و دوم اینکه به دلیل تحلیل جسمی و فکری در شغل دوم هم نمیتوانند به خوبی وظیفه خود را انجام دهند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش نامناسب حقوق بازنشستگان توسط سازمان تأمین اجتماعی اضافه کرد: قانون میگوید حقوق باید متناسب با نرخ تورم تعیین شود؛ اما وقتی دولت به عنوان مجری قانون از اجرای آن خودداری میکند، چه انتظاری میتوان از بخش خصوصی و نیمه خصوصی داشت؟
منبع:
رکنا
- نویسنده: گسترش نیوز