پنج شنبه, ۲۲ آذر , ۱۴۰۳
پ
  • شناسه خبر: 167372
  • 05 دسامبر 2024 - 11:45
  • 23 بازدید
  • ۰ دیدگاه

روند حاشیه سود خودروسازان چگونه صعودی شد؟!

روند حاشیه سود خودروسازان چگونه صعودی شد؟!
روند حاشیه سود خودروسازان چگونه صعودی شد؟!

اکوایران: ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو در نیمه اول امسال نزدیک به ۲۲ هزار میلیارد تومان زیان ناخالص ساختند و زیان انباشته خودروساز‌های کشور مرز ۲۰۸ همتی را پشت سر گذاشت. تداوم زیان‌دهی خودروسازان در حالی به ثبت رسیده است که حاشیه زیان آن‌ها به نسبت سال‌های اخیر بهبود یافته است.

به گزارش اکوایران، ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو تا پایان نیمه اول ۱۴۰۳ کمتر از ۱٫۵ همت زیان ناخالص به جا گذاشتند که در مقایسه با شش ماهه اول سال قبل بیش از ۹۵ درصد کاهش داشته است. با این حال، مجموع زیان انباشته این سه خودروساز تا پایان شهریورماه سال جاری از ۲۰۸ همت عبور کرده است. دولت بابت همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در سال آینده بودجه ۱۰۴ همتی در نظر گرفته است که به عبارتی با پول این زیان انباشته می‌شود حقوق بازنشستگان را در سال بعد دو برابر افزایش داد.

صورت های مالی خودروسازها تا پایان نیمه اول سال جاری نشان می‌دهد که مجموع زیان خالص سه خودروساز بزرگ کشور، حدوداً ۲۲ هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۹ درصد کاهش داشته‌ است. زیان خالص خودروساز‌ها در بازه زمانی سال ۹۱ تا ۹۶ نزدیک به یک همت بود ولی با تشدید تورم در سال‌های اخیر، سرعت حرکت این شرکت‌ها در جاده زیان‌دهی بیشتر شد.

برای درک بهتر عملکرد مالی ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو، سود و زیان خالص این سه شرکت را از سال ۹۱ نسبت به شاخص قیمت مصرف کننده شهریورماه ۱۴۰۳ مرکز آمار تعدیل کردیم که نشان می‌دهد در هفت سال گذشته ماشین تولید زیان خودروسازها حسابی مشغول کار بوده است. 

030905

خودروسازهای ایرانی با شروع کار دولت یازدهم در نیمه سال ۹۲ از زیان‌دهی ابتدای دهه ۹۰ اندکی فاصله گرفتند و با امضای برجام در اواسط سال ۹۴ اوضاع سودآوری آن‌ها نسبت به شرایط تحریمی ابتدای دهه ۹۰ بهتر شد. با خروج ترامپ از برجام در اوایل سال ۹۷ و چند شوک قیمتی در بازار‌های دارایی، روند انباشت زیان شرکت‌های خودروساز آغاز شد. توی سال ۹۸ شورای رقابت برای کاهش زیان‌دهی خودروسازها قیمت‌گذاری فصلی را در دستور کار قرار داد که تأثیرش در عملکرد مالی نیمه دوم این سال نمایان شد.

برنامه ایران خودرو برای افزایش سرمایه/ نمادهای خودرویی جان می‌گیرد؟

تولید و عرضه خودروسازها در سال های ۹۹ و ۱۴۰۰ با همه‌گیری ویروس کرونا کاهش پیدا کرد. توی سال ۱۴۰۱ نیز به دلیل عدم افزایش قیمت کارخانه‌ای و جهش نرخ ارز در نیمه دوم سال با تشدید زیان‌دهی این سه خودروساز مواجه بودیم.

030905

حاشیه سود خالص پارس خودرو نشان می‌دهد که در سال ۹۹ که دو سالی از خروج آمریکا از برجام می‌‌گذشت، این خودروساز با افت شدید حاشیه سود مواجه شد که دلیل این مسئله را نیز باید در خالی شدن سبد محصولاتی پارس خودرویی‌ها جست و جو کرد. این خودروساز پیش از بازگشت تحریم‌ها به مونتاژ محصولات رنو و برلیانس مشغول بود، اما تحریم سبب شد شرکای فرانسوی و چینی پارس خودرو از ایران خارج شوند. شرکت سایپا با توجه به مالکیتی که از پارس خودرو دارد؛ برای پر کردن سبد محصولاتی شرکت زیر‌مجموعه‌اش تولید خانواده کوییک را به پارس خودرویی‌ها واگذار کرد. این اقدام تا حدی زیان‌دهی پارس خودرویی‌ها ر کاهش داد.

تا اینجا بعضی از عوامل خارج از صنعت خودرو که باعث انباشت زیان در شرکت‌های خودروساز شدند را بررسی کردیم؛ اما خودروسازها در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ و نیمه اول امسال توانستند از سرعت زیان‌سازی اخیر خود کم کنند. حاشیه سود ناخالص این سه‌ خودروساز در سال ۱۴۰۱ یکی از ضعیف‌ترین شرایط سال‌های اخیر را داشته که به نظر می‌رسد به دلیل دوری ۱۵ ماهه خودروسازها از افزایش قیمت کارخانه‌ای بوده است.

با این حال، سال ۱۴۰۲ به کمک مجوز افزایش قیمت فروردین و اجبار خودروسازها به رعایت استانداردهای ۸۵‌گانه در شهریور ۱۴۰۲؛ حاشیه سود تولید محصولات خودرویی رو به بهبود رفت. در شش ماهه امسال نیز هدف‌گذاری خودروسازها برای عبور از خودرو‌های زیان‌سازی مثل پژو پارس، تکمیل شده و شاهد اصلاح سبد محصولاتی آن‌ها بودیم که روند حاشیه سود ناخالص شرکت های خودروساز را صعودی کرده است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
زمان جدید پیش‌فروش محصولات سایپا اعلام شد 12 دسامبر 2024

زمان جدید پیش‌فروش محصولات سایپا اعلام شد

شرایط پیش فروش برخی از محصولات گروه خودروسازی سایپا از ساعت ۱۰ صبح روز یک شنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۵ آغاز می شود.

آینده صنعت خودرو با انقلاب خودرو‌های برقی / آیا خودرو برقی جایگاه خود را در ایران پیدا خواهد کرد؟ 12 دسامبر 2024

آینده صنعت خودرو با انقلاب خودرو‌های برقی / آیا خودرو برقی جایگاه خود را در ایران پیدا خواهد کرد؟

چین چگونه توانسته صنعت خودروهای برقی را به تسخیر خود درآورد و تهدیدی برای خودروسازان بزرگ جهانی باشد؟ از یارانه‌های کلان دولتی گرفته تا برنامه‌ریزی استراتژیک تولید، همه در این موفقیت دخیل بوده‌اند؛ اما همچنان تأمین برق، چالش اصلی کشور ما برای ورود به این صنعت است.

ورود بازیگران جدید به فرآیند واردات خودرو/ خودروهای وارداتی ارزان می‌شوند؟ 12 دسامبر 2024

ورود بازیگران جدید به فرآیند واردات خودرو/ خودروهای وارداتی ارزان می‌شوند؟

براساس اعلام مدیر پروژه واردات خودرو به دلیل تخفیفی که واردکنندگان از نمایندگی برندها گرفته‌اند؛ توانسته اند خودروها را با قیمتی کمتر وارد کشور کنند.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.