پنج شنبه, ۹ آذر , ۱۴۰۲
پ
  • شناسه : 43829
  • 21 نوامبر 2023 - 0:12
  • 14 بازدید
  • ۰ دیدگاه
  • ارسال توسط :

اینبار تویوتا از چینی‌ها درس گرفت!

اینبار تویوتا از چینی‌ها درس گرفت!
اینبار تویوتا از چینی‌ها درس گرفت!

تویوتا غول خودروسازی جهان خودرو به حساب می‌آید و تیراژ تولید این برند برای بسیاری از خودروسازان بزرگ جهان غیر قابل دسترسی است. اما باور کنید یا نه تویوتا برای تحول در تولید خود از روی دست کمپانی چینی بی وا دی کپی برداری کرده است.

چندین سال است که جهان خودرو به این نتیجه رسیده است که آینده متعلق خودروهای برقی است. اما مدیریت سابق تویوتا یعنی آکیو تویودا چندان با این ایده موافق نبود و همچنان تمام تمرکز شرکت تحت مدیریتش را روی تولید و توسعه محصولات بنزینی و هیبریدی گذاشته بود.

اما بعد از کنارگیری تویودا از مدیریت و تکیه کوجی ساتو روی مسند ریاست تویوتا این ابرخودروساز، تویوتا تخته گاز به سمت خودروهای برقی حرکت کرد. 

koji-sato-akio-toyoda-1024x690

کمپانی چینی بی وای دی تقریبا بعد از تسلا، بزرگ خودروسازان برقی به حساب می‌آید و اصلا عجیب نیست که در زمینه تولید خودروهای برقی در جایگاه بهتری از تویوتای تازه وارد به این بازی قرار داشته باشد.

بنا به گزارش سایت insideevs کوجی ساتو برعکس تویودا شیفته خودروهای برقی است و اعتقاد دارد خودروهای برقی کیفیاتی دارند که مختص به خودشان است. اولین دستپخت ساتو برای تویوتا نیز محصول تمام برقی bz3 است. تویوتا برای توسعه این مدل تمام برقی با شرکت بی وای دی همکاری داشت. 

byd-han

ساتو که به تازگی طی سفر کاری اش به چین از خط تولید بی وای دی دیدار کرده است از پیشرفت چینی‌ها شوکه شده است. او در مصاحبه با تویوتا تایمز گفت: برای اولین بار، با رقابت پذیری قطعات چینی روبرو شدم. در چین، آنها نه تنها در حال یادگیری و به کارگیری فناوری‌ها بودند، بلکه به سرعت در حال تغییر در تولید بودند.با نگاه کردن به تجهیزاتی که هرگز در ژاپن ندیده بودم و ساخت پیشرفته آنها، با احساس بحران مواجه شدم. “ما در مشکل هستیم!” در همان زمان، به این فکر کردم که دوست دارم بقیه دوران حرفه‌ای خود را در چین بگذرانم!

تویوتا در نظر دارد تا سال ۲۰۲۶، ۱۰ خودرو برقی جدید معرفی کند و هدف گذاری ساخت باتری با برد ۹۰۰ کیلومتری تا سال ۲۰۲۹ را انجام داده است. 

image_2023-11-20_19-45-31

چین تقریبا تنها شریک تجاری باقی مانده صنعت خودرو ایران بعد از تحریم هاست. اما سهم صنعت خودرو ایران از این پیشرفت چشم‌گیر خودروسازان چینی چه بوده؟ تقریبا هیچ.

 

سهم کوچک از بازار بزرگ ویتنام + نمودار 30 نوامبر 2023

سهم کوچک از بازار بزرگ ویتنام + نمودار

اکوایران: ویتنـام یکـی از تجربه‌هـای موفق توسـعە اقتصـادی از طریـق گسـترش تجـارت و ادغـام در زنجیـره ارزش جهانـی بـه شـمار مـی‌رود. کشـوری که طـی چهـار دهـه موفـق شـد از یـک کشـور فقیـر که در حاشـیه تجـارت جهانـی قرار داشت، بـه کشـوری بـا درآمـد بـالای متوسـط جهانـی تبدیـل شـود و توانست موافقتنامه‌هــای تجــاری مختلفــی بــا ســایر کشــورها و مناطــق امضا کند.

تنها مسیر تنفس خودروسازان ایرانی 30 نوامبر 2023

تنها مسیر تنفس خودروسازان ایرانی

تحریم ها سبب شده تا شرکای اروپایی و همچنین آسیایی ترجیح دهند نه تنها روند همکاری خود با ایران خودرو و سایپا را قطع کنند، که خبری از همکاری با شرکت های خودروساز خصوصی ایرانی هم نیست. حال در این میان صنعت خودروی کشور بیش از پیش به همکاری با شرکای چینی مایل شده و […]

ایران خودرو و سایپا بالاخره هفته آینده محصولات خود را پشت ویترین سامانه یکپارچه قرار می دهند + جزییات 29 نوامبر 2023

ایران خودرو و سایپا بالاخره هفته آینده محصولات خود را پشت ویترین سامانه یکپارچه قرار می دهند + جزییات

اکو ایران : ایران خودرو و سایپا بهمراه چهار خودروساز خصوصی فروش محصولات خود از مسیر سامانه یکپارچه را در دور جدید آغاز می کنند. کرمان موتور، آرین پارس موتور، صنایع خودروسازی ایلیا و تیگارد موتور چهار خودروساز خصوصی هستند که محصولات خود را در دسترس متقاضیان قرار داده اند.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.