شنبه, ۱۴ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 143464
  • 29 اکتبر 2024 - 16:33
  • 81 بازدید
  • ۰ دیدگاه

زنگ خطر برای زیرساخت‌های حمل‌ونقل/ هزینه استهلاک جاده‌ها چند هزار میلیارد تومان شد؟

زنگ خطر برای زیرساخت‌های حمل‌ونقل/ هزینه استهلاک جاده‌ها چند هزار میلیارد تومان شد؟
زنگ خطر برای زیرساخت‌های حمل‌ونقل/ هزینه استهلاک جاده‌ها چند هزار میلیارد تومان شد؟

اکوایران: سرپرست سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کسری تخصیص منابع نگهداری از راه‌ها در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ را معادل ۶۳ همت عنوان کرد.

به گزارش اکوایران به نقل از ایسنا؛‌ سرپرست سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای با اشاره به کسری بودجه  ۶۳ هزار میلیارد تومانی برای نگهداری راه‌ها در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ از توجه ویژه برنامه هفتم توسعه برای تخصیص بودجه به نگهداری راه‌ها خبر داد و اعلام کرد تلاش بر این است تا با تدوین آیین‌نامه‌های جدید، فاصله بین منابع تخصیصی و نیاز واقعی جاده‌ها کاهش پیدا کند. 

هزینه استهلاک کامیون‌های باری به ازای هر یک کیلومتر 

 در حال حاضر محاسبات استهلاک کامیون‌های باری بر روی جاده‌ها انجام شده است و با محاسبه حمل بار و بارنامه از جاده و روسازی استاندارد برای نگهداری جاده‌ها، هم اکنون به ازای یک کیلومتر پیمایش یک هزار و ۵۲ تومان هزینه استهلاک حساب شده است.

مجموع هزینه استهلاک جاده‌های کشور در سال گذشته 

براساس محاسبات سال گذشته، ۸۷ درصد ترددهای جاده‌ای با خودروهای سواری، ۵ درصد با کامیونت، و بخش‌های دیگر با کامیون‌های دو، سه و چهار محوره انجام شده است و به این ترتیب، ۱۶.۵ میلیارد کیلومتر بار در کشور جابجا شده است. هزینه استهلاک جاده‌های کشور در مجموع به ۴۰ هزار میلیارد تومان رسید، اما تنها ۱۵ هزار میلیارد تومان بودجه برای نگهداری جاده‌ها تخصیص یافت که نشان‌دهنده کسری منابع در این بخش است.

 سرپرست سازمان راهداری، همچنین اقدامات آزمایشگاه فنی خاک برای استانداردسازی جاده‌ها را مثبت ارزیابی کرد و گفت که به کمک هوش مصنوعی به داده‌های دقیقی دست یافته‌اند. و تلاش می‌شود تا در برنامه هفتم توسعه احکام مناسبی برای افزایش بودجه نگهداری جاده‌ها اختصاص یابد و به دنبال تحقق دوبرابری در روکش آسفالت جاده‌ها هستند.

 
✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
تهران بدون آب؛ سناریوی بقادر روزهای سخت 14 ژوئن 2025

تهران بدون آب؛ سناریوی بقادر روزهای سخت

اکوایران:‌بخش مطالعاتی شهرداری تهران، نقشه‌ای جامع برای تأمین آب پایتخت در شرایط اضطراری طراحی کرده است؛ نقشه‌ای که از مخازن دفنی و تانکرهای سیار آغاز می‌شود و تا بهره‌گیری از الگوهای بین‌المللی و انطباق با نیازهای بومی ادامه دارد. تهران خود را آماده می‌کند تا در بحرانی‌ترین لحظات، تشنگی را مدیریت کند.

تهران پس از حمله؛ پمپ‌بنزین اولین پناهگاه شهری 13 ژوئن 2025

تهران پس از حمله؛ پمپ‌بنزین اولین پناهگاه شهری

اکوایران:‌پس از حمله موشکی اسرائیل به تهران، بار دیگر صف‌های طولانی مقابل پمپ‌بنزین‌ها شکل گرفت. تهرانی‌ها در میانه‌ی ترس و بی‌اعتمادی، جایگاه‌های سوخت را به پناهگاه تبدیل کردند؛ رفتاری تکرارشونده که پیش‌تر در زلزله‌ها نیز دیده شده بود.

افزایش اجاره‌بها در تهران ۱۴۰۴؛ چرا سقف ۲۵ درصدی رعایت نمی‌شود؟ 12 ژوئن 2025

افزایش اجاره‌بها در تهران ۱۴۰۴؛ چرا سقف ۲۵ درصدی رعایت نمی‌شود؟

اکوایران:با وجود اعلام رسمی دولت درباره محدودیت ۲۵ درصدی افزایش اجاره‌بها در تهران، گزارش‌ها از تخطی گسترده مالکان و مشاوران املاک حکایت دارد؛ مستاجران می‌گویند قراردادهای جدید حتی تا بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته و نظارت کافی بر بازار اجاره دیده نمی‌شود.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.