چهارشنبه, ۲۷ فروردین , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 146875
  • 11 نوامبر 2024 - 16:34
  • 49 بازدید
  • ۰ دیدگاه

سریع القلم: تصمیم‌سازی مشترک دولت و بخش خصوصی به نفع کشور است

استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی در اولین همایش چشم انداز صنعت ساختمان که به همت گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد برگزار شد گفت : «۹۵ درصد آنچه که می‌گوییم و عمل می‌کنیم، در ناخودآگاه ما هست. اگر دولت و حاکمیت بخواهند در جامعه تعلق خاطر انجام دهند چه کارهایی باید انجام دهند؟ دو نویسنده یک عمر […]

استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی در اولین همایش چشم انداز صنعت ساختمان که به همت گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد برگزار شد گفت : «۹۵ درصد آنچه که می‌گوییم و عمل می‌کنیم، در ناخودآگاه ما هست.

اگر دولت و حاکمیت بخواهند در جامعه تعلق خاطر انجام دهند چه کارهایی باید انجام دهند؟ دو نویسنده یک عمر مطالعه کردند که چطور چسبندگی بین جامعه و حکومت و دولت و حکومت ایجاد شود؟

«مسائل اقتصادی» در چسبندگی بین مردم و حکومت نقش اساسی دارند، در شرایطی این اتفاق می‌افتد که دولت و حکومت نگران تعامل با محیط بین‌الملل نباشند و اولویت رشد و توسعه اقتصادی باشد. آنجلا مرکل بعد از بحران ۲۰۰۸ به سندیکاهای کارگری گفت انتظار افزایش دستمزد را نداشته باشید و به بخش خصوصی گفت کسی را اخراج نکنید. سال ۱۹۱۲ رییس جمهور امریکا اتاق بازرگانی را تشکیل داد و به بخش خصوصی گفت شما به منِ دولت بگویید که برای شما چه کنم؟ همین اتاق بازرگانی آمریکا ۸۰۰ ملاقات بین دولت و کنگره آمریکا فقط در سال ۲۰۲۳ برگزار کرده است. 

سریع‌القلم ضمن تاکید بر نقش بخش خصوصی در نوآوری گفت: « افکار اگر عوض نشود، هیچی چیز عوض نمی‌شود. اگر بتوانیم فکر را عوض کنیم، تصمیم‌ها را هم می‌توانیم تغییر دهیم.  ۲۶ درصد GDP دنیا را آمریکا، ۱۷ درصد در اخیار چین، و ۱۷ درصد در اختیار اروپا است، خاورمیانه‌‌ فقط ۳ درصد از GDP دنیا را به خود اختصاص داده است. 

در ایران اگر روسای دانشگاه‌ها از سوی اساتید انتخاب شوند می‌توانیم بگوییم به جایگاه کشورهای توسعه یافته در حوزه فناوری می‌رسیم. در ایران روسای دانشگاه در خدمت افراد خارج از دانشگاه هستند. 

این استاد دانشگاه با نقل قولی از مک آفی درباره دست و پاگیر بودن قوانین در مسیر رشد و توسعه اعلام کرد: «در چین قبل از ۱۹۸۰ همه چیز دولت بود. تا اینکه افرادی می‌آیند و می‌گویند پنجره‌هارو باز کنید و اجازه دهید بخش خصوصی فعال شود. همین چند هفته پیش دولت چین اعتبار ۴۲ میلیارد دلاری در اختیار دولت‌های محلی گذاشت تا آپارتمان‌های خالی را بخرد و برای رونق صنعت یه این شکل مداخله کند.

دخالت دولت در قیمت‌گذاری، نوسانات ارز، دستورالعمل‌های ناپایدار، ورود بانک‌ها به صنعت، عدم امکان برنامه‌ریزی درازمدت برای بخش خصوصی، تعدد مراکز تصمیم‌گیری، هزینه‌های تبادل و تجارت و غیرقابل پیش‌بینی بودن سیاست خارجی مجموعه‌ای از عواملی است که بخش خصوصی به عنوان موانع پیش‌رو عنوان می‌کند.» 

او بار دیگر بر اهمیت نقش بخش خصوصی در کاهش ناترازی در کشور تاکید کرد و گفت : « بخش خصوصی ایران دستور کار سیاسی ندارد بلکه در پی روان‌سازی فعالیت اقتصادی است.  تصمیم‌سازی مشترک دولت و بخش خصوصی به نفع کشور است. این یک تصمیم در بالاترین سطح کشور است. محول کردن آن به بدنه دستگاه‌های اجرایی و وزارتخانه‌ها جواب نخواهد داد»

سریع القلم در پایان تاکید کرد که ما در ایران با استدلال و آمار تغییر می‌کنیم یا با بحران‌ها؟  تجربه نشان داده ما با بحران‌ها تغییر می‌کنیم.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
15 آوریل 2025

مشارکت بخش خصوصی و مردم، کلید حل بحران مسکن

به گزارش اکوایران، عادل نجف‌زاده، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با اکوایران گفت: یکی از الزامات اصلی برای ایجاد آرامش در میان جوانان، پاسخ‌گویی به نیاز مسکن است. در مجلس یازدهم، کمیسیون عمران اقدام جدی‌ای در زمینه قانون جهش تولید مسکن انجام داد. نجف‌زاده بیان کرد: با این قانون، بسترهای […]

چالش‌های نوسازی اتوبوسرانی تهران؛ آیا ۷۰۰۰ اتوبوس واقعی می‌شود؟ 15 آوریل 2025

چالش‌های نوسازی اتوبوسرانی تهران؛ آیا ۷۰۰۰ اتوبوس واقعی می‌شود؟

اکوایران: در حالی که مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران از تحقق اهداف نوسازی و توسعه ناوگان در سال ۱۴۰۳ خبر داده، که هنوز وعده های اتوبوسی شهرداری تهران که قرار بود در سال ۱۴۰۱ اجرایی شود و اتوبوس های تهران به ۵ هزار و ۵۰۰ دستگاه برسد محقق نشده است .

تهران زیر فشار آب، واگن و وعده‌ها/ مخازن آبی که با ۱۰ همت هنوز کامل نشدند 15 آوریل 2025

تهران زیر فشار آب، واگن و وعده‌ها/ مخازن آبی که با ۱۰ همت هنوز کامل نشدند

اکوایران:در سیصد و هفدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، موضوعاتی چون بررسی لایحه سرمایه‌گذاری در حوزه شهری، تأخیر در ورود واگن‌ها، مشکلات معاینه فنی خودروها، بحران آب و ضرورت ایجاد مخازن اضطراری، و همچنین انتقاد از روند انتصابات و توجه به سرمایه انسانی در شهرداری مورد بحث قرار گرفت. مهدی چمران، رئیس شورا، بر لزوم رفع موانع سرمایه‌گذاری و تقویت خودکفایی در تولید واگن تأکید کرد؛ در حالی که دیگر اعضا نسبت به عملکرد شرکت آبفا و رعایت عدالت در منابع انسانی هشدار دادند.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.