پنج شنبه, ۸ خرداد , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 181783
  • 08 ژانویه 2025 - 16:32
  • 54 بازدید
  • ۰ دیدگاه

انتقال پایتخت به شهری ساحلی امکان پذیراست؟

انتقال پایتخت به شهری ساحلی امکان پذیراست؟
انتقال پایتخت به شهری ساحلی امکان پذیراست؟

اکوایران: یک عضو شورای شهر تهران گفت: معتقدم ایده انتقال پایتخت در شرایط فعلی کشور، چه در شهر ساحلی و چه در غیرساحلی، امکان‌پذیر نیست و اساساً به‌صلاح هم نیست. چنین طرح‌هایی نیازمند منابع عظیم مالی و زمانی است که در وضعیت کنونی اولویت کشور نیست. بهتر است به‌جای پاک کردن صورت‌مسئله، روی مشکلات اصلی تهران تمرکز کنیم و از راهکارهای تجربه‌شده در دنیا برای بهبود کیفیت زندگی در این شهر بهره ببریم.

به گزارش اکوایران، گزینه جایگزین تهران از سوی دولت اعلام عمومی شد . به نظر می آید طرح جا به جایی پایتخت جدی تر از گذشته دنبال می شود . ناصرامانی عضو شورای شهر تهران در این رابطه به اکوایران گفت :‌ من اساساً با ایده انتقال پایتخت مخالفم. تهران طی حدود ۲۰۰ سال گذشته به‌عنوان پایتخت ایران نشان داده که نقطه مناسبی برای این نقش بوده است. اما مسئله اصلی این است که ما مشکلات تهران را از یکدیگر تفکیک نمی‌کنیم و همین باعث شده تا مدیریت این شهر با چالش‌های جدی روبه‌رو شود.

او ادامه داد:‌ ما در تهران با سه موضوع روی‌هم‌انباشته مواجه هستیم که باید به‌صورت جداگانه بررسی شوند. نخست، بحث پایتخت بودن تهران که یک موضوع ملی است و وظیفه دولت است. تمامی هزینه‌ها و مسئولیت‌های مرتبط با این مسئله باید بر عهده دولت باشد. دوم، شهر تهران به‌عنوان یک کلان‌شهر که جمعیتی بالای ۱۰ میلیون نفر در آن ساکن هستند و این وظیفه مدیریت شهری است. سوم، منطقه دشت تهران که از دماوند تا قزوین امتداد دارد و نیازمند مدیریت منطقه‌ای است.

این عضو شورای شهر تهران یادآور شد:‌این سه موضوع باید به‌صورت قانونی از یکدیگر تفکیک شوند و وظایف هر بخش میان دولت، مدیریت شهری و وزارتخانه‌های مربوطه تقسیم شود. در شرایط فعلی، همه این مسئولیت‌ها بر دوش شهرداری و مدیریت شهری گذاشته شده است که به‌وضوح از ظرفیت‌های آن فراتر است. اگر تفکیک وظایف انجام شود و مدیریت هر بخش در یک زمان‌بندی مشخص پیش برود، بسیاری از مشکلات تهران، از جمله معضل ترافیک و آلودگی هوا، قابل‌حل خواهد بود.

امانی تاکید کرد:‌اما در مورد انتقال پایتخت، معتقدم که این ایده در شرایط فعلی کشور، چه در شهر ساحلی و چه در غیرساحلی، امکان‌پذیر نیست و اساساً به‌صلاح هم نیست. چنین طرح‌هایی نیازمند منابع عظیم مالی و زمانی است که در وضعیت کنونی اولویت کشور نیست. بهتر است به‌جای پاک کردن صورت‌مسئله، روی مشکلات اصلی تهران تمرکز کنیم و از راهکارهای تجربه‌شده در دنیا برای بهبود کیفیت زندگی در این شهر بهره ببریم.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
29 مه 2025

تهیه اطلس سرمایه‌گذاری شهری

نوید خاصه‌باف، مدیرعامل سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری تهران، با اشاره به بررسی لایحه سرمایه‌گذاری در شورا، اظهار داشت: «این مسیر فراز و نشیب‌های زیادی داشته، اما خوشبختانه مصوبات خوبی در حمایت از سرمایه‌گذاری مردمی و بخش خصوصی به دست آمده است.» وی افزود: «در این لایحه، دو نقش اساسی برای شهرداری در نظر […]

آغاز ساخت ۲ خط مترو در تهران؛ هر کیلومتر ۵۰ میلیون یورو هزینه دارد 28 مه 2025

آغاز ساخت ۲ خط مترو در تهران؛ هر کیلومتر ۵۰ میلیون یورو هزینه دارد

اکوایران: با آغاز تجهیز کارگاه‌های ساخت خطوط جدید ۸ و ۹ متروی تهران، مدیران شهری از هزینه ۵۰ میلیون یورویی برای هر کیلومتر مترو و برنامه‌ریزی شش‌ساله برای تکمیل خط ۱۰ خبر داده‌اند. این پروژه‌ها با هدف کاهش بار ترافیکی و پوشش بهتر مناطق غرب و شمال پایتخت طراحی شده‌اند.

۲۵ سال ساخت‌وساز غیرقانونی در «مرتضی‌گرد»؛ هشدار نسبت به خطرات ایمنی در «صالح‌آباد» 28 مه 2025

۲۵ سال ساخت‌وساز غیرقانونی در «مرتضی‌گرد»؛ هشدار نسبت به خطرات ایمنی در «صالح‌آباد»

اکوایران: بخشدار آفتاب با اشاره به تداوم ساخت‌وساز غیرمجاز در مناطق جنوبی تهران، از وجود تبانی در برخی دستگاه‌های اجرایی خبر داد و گفت که ۹۰ درصد روستای مرتضی‌گرد به شکل غیرقانونی ساخته شده است. او همچنین درباره وضعیت ایمنی انبارهای صالح‌آباد هشدار داد و آن را در حد یک فاجعه بالقوه مانند پلاسکو توصیف کرد.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.