رئیس شورای اسلامی استان تهران با اشاره به گسترش بیوقفه فرونشست در نقاط مختلف استان، بهویژه جنوب غرب و شرق تهران، از بیتوجهی گذشته به این بحران انتقاد کرد و خواستار اقدام فوری و فرهنگسازی برای مدیریت منابع آب شد.
احمد صادقی در نشست خبری صبح امروز خود با ارائه آمارهایی در مورد عملکرد شورای استان تهران با بیان اینکه ۱۹۲۳ نفر عضو شورای شهر وروستا هستند که ۱۳۶۳ عضو شورای روستا و۲۶۰ نفر شورای شهر هستند، گفت: از ۴۷ شهر استان تهران، ۴۰ شهر دارای شوراست و ۷ شهر شورای شهر ندارند که البته پنج شهر انتخاباتش منحل شد و دو شورا نیز در اثر تخلفات، شورای آن منحل شد و شش روستا نیز شورای روستا ندارند و این انحلال شوراها معمولا ناشی از موضوعات مدیریتی است و باید نظارت موثر داشته باشیم.
وی با بیان اینکه عدم وجود شوراها در برخی شهرها و روستاها نشان میدهد که ما چالشهایی در ایجاد و حفظ شوراها داریم و در برخی روستاها اصلا مردم استقبال نمیکنند و در مابقی شوراها نیز نظارت ناکارآمد در فعالیت شوراها داریم، اظهار کرد: ۲۵ درصد اعضا شورا زنان و مابقی آقا هستند و ۶۳ درصد اعضای فعلی برای بار اول است که در شورا شرکت کردند و ۲۱درصد دو دوره، یک درصد در ۵ یا ۶ دوره شورای شهر شرکت کردند و این آمارها تمایل جامعه به سمت تغییر است، اما بررسی ها نشان داد که کمبود تجربه میتواند بر عملکرد شوراها تاثیر بگذارد و باید آموزشهای لازم را داشته باشند.
صادقی با تاکید بر اینکه برخی از تخلفات شوراها در رسانه پررنگ شده است و بزرگنمایی میشود، ادامه داد: در این دوره ۲۱ نفر از مجموع بیش از ۱۹۰۰ عضو شوراهای شهر و روستا سلب مسئولیت شدند و ۸۵ عضو دستگیر شدند که به موجب آن ۲۱ رأی سلب عضویت صادر شده یعنی ۱.۱ درصد از مجموع اعضا تخلف داشتند.
وی تاکید کرد: بیشترین تخلف در مورد تغییر کاربری اراضی است که عمدتا ناشی از کمبود تجربه است.
صادقی با ارائه آمارهایی از مصوبات شورای استان تهران تاکید کرد: تا امروز ۲۶ هزار و۵۰۰ مصوبه در شوراهای شهر و روستا داشتیم که ۵۶۰۰ مصوبه توسط هیات تطبیق رد و مابقی پذیرش شده است که نشان میدهد اکثر مصوبات شوراهای شهر براساس قانون بوده است.
وی با بیان اینکه باید شفافیت در اقدامات شوراهای شهر و روستا ایجاد شود و بر همین اساس ایجاد سامانه آنلاین انتشار مصوبات شوراها، بودجهها و …. به صورت برخط در دستور کار قرار دارد، افزود : انتشار عمومی درآمد هزینه ها و پاسخگویی اعضای شوراهای شهر به مردم باید نهادینه شود و اعضای شورا باید نسبت به تصمیمات پاسخگو باشند.
وی بر لزوم راهاندازی سامانه ثبت و رسیدگی به شکایات مردمی تأکید کرد و گفت: عمده شهرداری و دهیاریها نمیتوانند با بودجههای محلی، پروژههای عمرانی خود را به اتمام برسانند و لازم است که کارگروه مشترکی بین شورای استان و استانداری تهران به عنوان نماینده دولت شکل گیرد، هرچند که متأسفانه در برخی شهرها، به شوراها توجه نمیشود. به عنوان مثال برخی فرمانداریها، رییس شورای استان را در برنامهریزیها شرکت نمیدهند در حالی که شوراها به صورت مستقیم با مشکلات مردم سروکار دارند واین در حالی است که ما کنار هم هستیم نه اینکه در تقابل باشیم.
صادقی در مورد وضعیت حریم شهرها و روستاها در استان تهران با بیان اینکه موضوع حریم، ناشی از عدم اجرای درست طرحهای جامع است، اما ما فقط مشکل حریم نداریم بلکه در طرح های حمل و نقلی نیز دارای کم و کاستی هستیم، اظهار کرد: سخنان اخیر استانداری نشان میدهد که ممکن است شاهد یکپارچگی در هم افزایی تصمیمات باشیم تا شاهد هماهنگی بین اقداماتی که در شهر و حومه آن میوفتد، باشیم.
رئیس شورای استان تهران، با اشاره به خلأ موجود در ارزیابی عملکرد شوراها، گفت: متأسفانه شاخصهای مشخص و جامعی از سوی فرمانداریها و استانداریها برای سنجش عملکرد اعضای شورا وجود ندارد و این مسئله یک نقص جدی در نظام مدیریتی شهری به شمار میآید و ایجاد یک سیستم ارزیابی دقیق و کارآمد ضروری است تا بتوان عملکرد نمایندگان مردم در شوراها را به درستی بررسی کرد.
صادقی همچنین بر اهمیت آموزش و آگاهیبخشی به شهروندان تأکید کرد و یادآور شد: مردم باید بدانند نمایندگانی که به شوراها میفرستند، چه وظایف و اختیاراتی دارند تا بتوانند مطالبهگری خود را بر مبنای قانون انجام دهند. این مسئله باعث میشود هم مطالبهگری مؤثرتر باشد و هم تخلفات ناشی از ناآگاهی نسبت به قانون کاهش یابد.
وی در مورد تفویض اختیارات دولت به شوراهای شهر با بیان اینکه از سال ۶۲ دولتها میبایست اختیارات خود را به مرور به نهاد مردمی شورای شهر تفویض میکردند؛ اما تنها در زمان احمدینژاد ۳۲ وظیفه محول شد و تاکنون وظیفه ای دیگر منتقل نشده است، گفت: میبایست واگذاری تصدیهای قابل واگذاری را از طریق شورای عالی استانها به دولت پیشنهاد دهیم و اگر این اتفاق رخ دهد در راستای تقویت نهاد شوراهای شهر و روستا موثر است.
وی در مورد وضعیت فرونشست در استان تهران نیز با اشاره به اینکه فرونشست یکی از چالشهای بزرگ استان تهران است و به یکدفعه نیز رخ نداده است گفت: در طول سالهای متمادی اتفاقاتی همچون خشکسالی و استفاده بیرویه از آبهای چاه و خالی کردن بستر زمین از آب موجب شده که الان این موضوع به فاجعه تبدیل شود و سه سال قبل بود که در شورای شهر تهران طرحی را در مورد فرونشست در شورای عالی به تصویب رساند و در حال حاضر در مجلس در حال بررسی است و امید است مجلس هم این موضوع را با اولویت بیشتر بررسی کنند.
وی با بیان اینکه معتقدم که خیلی سریعتر از این باید به فرونشست استان تهران وارد میشدیم به خصوص جنوب غرب و شرق تهران را باید مورد بررسی قرار داد، اظهار کرد: البته معتقدم که همزمان میبایست در بحث فرهنگسازی نیز اقدامات زیادی انجام داد و باید در مورد عدم مصرف بیرویه آب فرهنگسازی شود تا از این بحران جدی عبور کنیم.
- نویسنده: اکوایران