چهارشنبه, ۱۸ تیر , ۱۴۰۴
پ
  • شناسه خبر: 232268
  • 24 می 2025 - 17:32
  • 32 بازدید
  • ۰ دیدگاه

اولین رادار بومی فرودگاهی در آبادان به بهره‌برداری رسید

اولین رادار بومی فرودگاهی در آبادان به بهره‌برداری رسید
اولین رادار بومی فرودگاهی در آبادان به بهره‌برداری رسید

معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که نخستین رادار فرودگاهی تماماً ایرانی با تکیه بر توان متخصصان داخلی به بهره‌برداری رسید و هم‌زمان با آن، پروژه‌هایی به ارزش ۶.۹ میلیون یورو افتتاح شد.

به گزارش اکوایران، محمد امیرانی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران، در آیین بهره‌برداری هم‌زمان از طرح‌های این وزارتخانه در فرودگاه آیت‌الله جمی آبادان، با گرامی‌داشت چهل‌وسومین سالروز آزادسازی خرمشهر گفت: امروز به‌مناسبت این روز غرورآفرین، شاهد افتتاح و بهره‌برداری از ۱۰ پروژه فرودگاهی و هوانوردی با ارزشی بالغ بر ۶.۹ میلیون یورو هستیم.

او با اشاره به پروژه‌های فرودگاهی که در سالروز آزادسازی خرمشهر افتتاح می‌شوند، افزود: امروز پروژه‌هایی در فرودگاه‌های بوشهر، امام خمینی، شاهرود، ایلام، شیراز، جیرفت، یاسوج و همچنین مهم‌ترین پروژه شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران ـ یعنی طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی نخستین رادار بومی فرودگاهی MSSR Mode S در فرودگاه آیت‌الله جمی آبادان ـ به بهره‌برداری می‌رسند. به همین منظور، در محل سایت این رادار حضور یافته‌ایم.

امیرانی درباره اهمیت این پروژه بزرگ گفت: با توجه به فرسودگی سامانه‌های راداری کشور و نیاز به تقویت پوشش راداری در منطقه جنوب‌غرب، این رادار بومی در فرودگاه آیت‌الله جمی آبادان به بهره‌برداری رسیده است.

او افزود: با وجود تحریم‌های ظالمانه، به توانمندی متخصصان داخلی اعتماد کردیم و از سال ۱۳۹۸ طراحی و ساخت این رادار را با مشارکت کارشناسان الکترونیک هوانوردی شرکت فرودگاه‌ها و پژوهشکده فاوا دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز کردیم.

او ادامه داد: از سال ۱۴۰۲ عملیات آماده‌سازی زیرساخت (سیویل‌ورک) و نصب آنتن و سیستم رادار MSSR با فناوری Mode S آغاز شد و از مرداد ۱۴۰۳ آزمون‌های فنی و عملیاتی آن در دستور کار قرار گرفت. اکنون، هم‌زمان با سوم خرداد، این پروژه آماده بهره‌برداری شده و با دستور رئیس‌جمهور به‌طور رسمی افتتاح می‌شود.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها درباره مزایای این رادار گفت: بومی‌سازی رادار MSSR فرودگاهی، پشتیبانی از سامانه راداری اهواز و افزایش پوشش جنوب‌غرب کشور برای ارتقای ایمنی پروازهای داخلی و عبوری از جمله دستاوردهای این پروژه است. همچنین، فناوری Mode S امکان آشکارسازی دقیق‌تر و دریافت اطلاعات بیشتر از پرواز را در اختیار کنترلرهای ترافیک هوایی قرار می‌دهد. اجرای این پروژه موجب صرفه‌جویی ارزی حدود ۸۰۰ هزار یورویی نیز شده است.

او در پایان گفت: در صورت بازاریابی مؤثر، این رادار توان صادرات و ارائه خدمات پس از فروش به دیگر کشورها را نیز خواهد داشت.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
تهران بدون آب؛ سناریوی بقادر روزهای سخت 14 ژوئن 2025

تهران بدون آب؛ سناریوی بقادر روزهای سخت

اکوایران:‌بخش مطالعاتی شهرداری تهران، نقشه‌ای جامع برای تأمین آب پایتخت در شرایط اضطراری طراحی کرده است؛ نقشه‌ای که از مخازن دفنی و تانکرهای سیار آغاز می‌شود و تا بهره‌گیری از الگوهای بین‌المللی و انطباق با نیازهای بومی ادامه دارد. تهران خود را آماده می‌کند تا در بحرانی‌ترین لحظات، تشنگی را مدیریت کند.

تهران پس از حمله؛ پمپ‌بنزین اولین پناهگاه شهری 13 ژوئن 2025

تهران پس از حمله؛ پمپ‌بنزین اولین پناهگاه شهری

اکوایران:‌پس از حمله موشکی اسرائیل به تهران، بار دیگر صف‌های طولانی مقابل پمپ‌بنزین‌ها شکل گرفت. تهرانی‌ها در میانه‌ی ترس و بی‌اعتمادی، جایگاه‌های سوخت را به پناهگاه تبدیل کردند؛ رفتاری تکرارشونده که پیش‌تر در زلزله‌ها نیز دیده شده بود.

افزایش اجاره‌بها در تهران ۱۴۰۴؛ چرا سقف ۲۵ درصدی رعایت نمی‌شود؟ 12 ژوئن 2025

افزایش اجاره‌بها در تهران ۱۴۰۴؛ چرا سقف ۲۵ درصدی رعایت نمی‌شود؟

اکوایران:با وجود اعلام رسمی دولت درباره محدودیت ۲۵ درصدی افزایش اجاره‌بها در تهران، گزارش‌ها از تخطی گسترده مالکان و مشاوران املاک حکایت دارد؛ مستاجران می‌گویند قراردادهای جدید حتی تا بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته و نظارت کافی بر بازار اجاره دیده نمی‌شود.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.