شیطان آبی یا همان “سنبل آبی” تمام سطح آببندان ۴۰ هکتاری روستای زیبای آغوزبن را فرا گرفته است؛ خطری که اگر همین امروز برای نابودی آن فکری نشود به زودی سطح تمام شالیزارهای بابل را فراخواهد گرفت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بابل، شهرستان بابل در ایران و جهان به شهر تالابها معروف شده است زیرا در این شهرستان ۲۰۰ آببندان وجود دارد که یکی از این آببندانها در شمال شهر بابل و در روستای زیبای آغوزبن قرار دارد که در سالهای اخیر نام آغوزبن در فضای مجازی پر بازدید شده است؛ آن هم به خاطر شیطان آبی!
معروفیت این روستا به خاطر وجود آبندان ۴۰ هکتاری است که گیاه بسیار زیبای سنبل آبی با گستردگی فراوان در آن رشد و نمو میکند؛ گیاهی که با همه زیبایی در سالهای اخیر باعث دردسرهای زیادی هم برای اهالی محل و هم برای مسئولان شده است؛ این گیاه پر دردسر اما بسیار زیبا و معروف که زیبایی چشمنوازی هم دارد به شیطان آبی معروف شده و حدود ۸۰ درصد آبندان چهل هکتاری آغوزبن بابل را به خود اختصاص داده است.
این گیاه قدرت تکثیر بسیار زیادی دارد با طمع زیادی که این گیاه در افزایش و تکثیرخود دارد هر روز به این حجم از گستردگی افزوده میشود؛ با درخواست محیط زیست بابل سال قبل این آبندان در چند فاز لایروبی شد اما از آنجایی که این لایروبی اصولی و زیر نظر کارشناسان خبره و فنی اجرایی نشد، تاثیری در از بین رفتن این گیاه نداشت.
مطلب مهم درباره سنبل آبی این است که از سال ۱۳۹۵ با افزایش شایعه سرطانزا بودن این گیاه آبی، نگرانی زیادی در میان مردم این روستا و بازدیدکنندگان از این آبندان ایجاد شد و باعث شد مردم این روستا از ادارات کل آب منطقهای و محیط زیست خواهان از بین بردن این گیاه شدند اما تاکنون اقدام مثمرثمری که باعث توقف ازدیاد نسل این گیاه شود و جلوی تکثیر این گیاه گرفته شود صورت نپذیرفت.
خطر شیطان آبی برای شالیزارها
یکی از کشاورزان اطراف آبندان آغوزبن به تسنیم گفت: من در کنار این آببندان زمین برنجکاری دارم و در کنار زمین من یک رودخانه وجود دارد و این رودخانه بذر این گیاه را در خودش جای داده و این گیاه تمام سطح رویی این رودخانه را به طور کامل پوشانده و در حال رشد و تکثیر عجیبی است و این گیاه در حال حمله به زمینهای کشاورزی اطراف است.
این برنجکار تصریح کرد: اگر این گیاه از این آبندان خارج نشود تمام زمینهای ما به خطر میافتد و الان هم تک تک در حال جا خوش کردن در زمینهای شالیزاری ماست؛ سال قبل لایروبی انجام شد ولی تمام ریشه این گیاه در کنار آبندان رها شد؛ خیلی از مردم به خاطر زیبایی ظاهری و چشمنوازی گل سنبل روزهای تعطیل و جمعهها جهت تفریح به کنار این آبندان میآیند و زمان برگشت ریشه این گیاه را میکنند و با خودشان میبرند و یکی از دلایل تکثیر این گیاه همین عدم آگاهی مردم از مضر بودن سنبل آبی است.
راهکارهای فرمانداری برای نابودی “سنبل آبی”
پیرفلک فرماندار ویژه شهرستان بابل در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بابل با بیان اینکه در شهرستان بابل ۲۰۰ آبندان وجود دارد و یکی از آبندانهای زیبای بابل در آغوزبن واقع شده که ۴۰ هکتار وسعت دارد، اظهار داشت: گیاه سنبل آبی به اندازهای رشد کرده که تمام سطح ۴۰ هکتاری این آبندان را گرفته است. این گیاه که یک تهدید زیست محیطی است چند سالی است که در آبندان روستای آغوز بن بابل در حال رشد و تکثیر ثانیهای است و این آبندان تقریبا اصلیترین منبع تامین آب اراضی کشاورزی منطقه آغوزبن و روستاهای اطراف است که در خطر جدی قرار دارد.
فرماندار بابل تاکید کرد: با هماهنگی صورت گرفته و در جلسهای که در فرمانداری بابل و با نظارت اداره کل پدافند غیر عامل تشکیل شد تصمیم گرفته شد تا عملیات امحا و نابود کردن گیاه در خود آبندان با خشک کردن آب این آبندان و حفر چند رشته کانال در عمق مناسب انجام شود و تمام آثار این گیاه دفن و آهک پاشی صورت گیرد.
فرماندار بابل با بیان اینکه آتش زدن این گیاه در چند نقطه آبندان در دستور کار است، افزود: این طرح در خود آبندان صورت خواهد گرفت چون اگر خاک این آبندان و ریشه گیاه از منطقه آبندان خارج شود تکثیر این گیاه صورت خواهد گرفت که این امر برای محیط زیست خطرناک است؛ لذا بخشی از اعتبار اجرای این طرح توسط اهالی و دهیاری و شورا و دستگاههای شهرستان و بخش دیگر مانند تهیه ماشین آلات و امکانات اولیه تهیه خواهد شد و نیازمند مساعدت هستیم. رئیس سازمان مدیریت برنامهریزی هم قول مساعدی به ما جهت اجرای این طرح دادند و این طرح در اسرع وقت به طور کامل اجرایی خواهد شد.
سنبل آبی هیچ دشمن طبیعی ندارد
حسین حیدرپور رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بابل هم در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: سنبل آبی که در سالهای اخیر در رسانهها به شیطان بنفش یا آبی معروف شده زیستگاه اصلی آن آمریکاست که در مالزی و کشورهای استوایی هم دیده شده است؛ این گیاه به سرعت وصفناپذیری رشد میکند و تکثیر میشود، ریشه این گیاه تماما در سطح آب قرار دارد و هیچ ارتباطی با خاک ندارد و تمام مراحل رشد ونمو این گیاه در آب اتفاق میافتد.
وی تاکید کرد: بذر این گیاه تا ۳۰ سال ماندگاری دارد و هر جایی که به آب دسترسی پیدا کند جوانه میزند و سر از آب بیرون میآورد و اگر شرایط رشد آن فراهم باشد به راحتی جوانه میزند؛ یکی از خصوصیات خوب این گیاه جذب سموم موجود در آب است و سنبل آبی فلزات سنگین و سموم موجود در آب را به خود جذب میکند و این فلزات را در پیاز خود ذخیره میکند و هر موجود زندهای از این پیاز استفاده کند تا حد مرگ به خطر خواهد افتاد، اما باید توجه داشت که این خصوصیت خوب در برابر ضرر و زیانی که این گیاه برای محیط زیست دارد ناچیز است .
رئیس محیط زیست بابل افزود: سنبل آبی نوردهی را به زیر خودش به صفر میرساند و تمام آبزیانی که در زیر آب هستند را از بین میبرد و این گیاه اکسیژندهی را در زیر آب تعطیل میکند. این گیاه سرعت تبخیر آب را سیزده برابر میکند و باعث مرگ تدریجی محیط اطراف خود میشود، لذا با توجه به خصوصیات ذکر شده هیچ حیوانی از این گیاه استفاده نمیکند و علت گستردگی آن همین است که هیچ دشمن طبیعی ندارد.
حیدر پور مهمترین کار برای از بین بردن این شیطان آبی را لایروبی فنی عنوان کرد و افزود: در سال گذشته با توجه به تذکراتی که محیط زیست به آب منطقهای و جهاد کشاورزی داده بود لایروبی درچند فاز صورت گرفت اما فنی و اصولی نبوده و باعث تکثیر دوباره این گیاه شده است؛ این گیاه اکنون در حال گلدهی است و چند مدت دیگر به مرحله بذر میرسد و حتما باید از بین برود و در صورت تعلل بابل هم به بندر انزلی و فاجعهای که بر سر تالاب انزلی آمد دچار خواهد شد.
وی ادامه داد: خوشبختانه تا دوردستهای این آبندان آغوزبن آببندان دیگری وجود ندارد اما در اثر عدم آگاهی مردم و زیبایی و چشمنوازی این گیاه مردم از این گیاه برای زینتدهی اتاق خود استفاده میکنند و با خشک شدن آن را دور میاندازند و اگر این ریشه خشک شده به آب برسد دوباره تکثیر میشود اگر چند دقیقه کنار آب بندان بنشینید تکثیر این گیاه را به چشم خواهید دید .
حیدرپور خاطرنشان کرد: در سال جاری سه بار برای برای دستگاههای متولی نامه زدیم و عنوان کردیم که، مهمترین کار برای از بین بردن این شیطان آبی لایروبی فنی است که این لایروبی حتما باید زیر نظر کارشناسان خبره صورت گیرد؛ البته نظارت این کار برعهده محیط زیست و اجرا بر عهده جهاد کشاورزی و آب منطقهای است، لذا باید توجه داشت که آب بندان آغوزبن نیزارهایی دارد که ریشه این گیاه در لابلای این نیزارها مخفی میشود و دوباره تکثیر میشود؛ لایروبها باید به این نکته مهم توجه داشته باشند و یکی از دلایل عدم موفقیت لایروبی سال قبل هم عدم توجه به این نکته مهم بوده است.
انتهای پیام/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews