بحران تنش آبی در زنجان/ اینجا فریادرسی برای مردم نیست!
بحران تنش آبی در زنجان/ اینجا فریادرسی برای مردم نیست!

بحران آب، یکی از معضلاتی است که استان زنجان طی سالیان دراز با آن دست و پنجه نرم‌ می‌کند اما عدم مدیریت صحیح این بحران و تلاش برای رفع آن در استان خود نیز به دغدغه تبدیل شده است.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، تنش آبی یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌هایی است که مناطق مختلف استان طی سالیان دراز با آن دست و پنجه نرم می‌کند. مسئله‌ای که هم دامن‌گیر آب شرب شده هم آب کشاورزی! خالی شدن مخازن آب سدها، تکمیل نشدن تعداد زیادی از سدهای نیمه کاره در استان و کاهش سطح آب زیرزمینی استان زنجان را با بحرانی به نام تنش آب مواجه ساخته است.

این بحران این روزها در مناطق مختلف کشور حتی مناطق شمالی هم بیداد می‌کند اما در این میان، تنش در استان وضعیت جدی‌تری دارد و صدای کارشناسان و مردم هم برای یک اقدام جدی توسط دولت به گوش کسی نمی‌رسد و با گذشت سال‌ها و با وجود تغییرات دولت‌ها و رفت و آمد مسئولان، این مساله هنوز هم به عنوان بزرگ‌ترین گره و معضل استان مطرح است و موجب شده بسیاری از مردم از وعده‌های مسئولان ناامید شوند.

حال آنکه بر اساس گزارشات، سالانه بیش از یک متر از عمق آب‌های زیرزمینی این استان به‌خاطر استفاده ۹۰ درصدی آب صنعت و شرب از آب‌های زیرزمینی کاهش می‌یابدغ از سویی کارشناسان معتقد هستند یکی از راهکار مقابله با استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، تکمیل سدهای نیمه تمام در سطح استان است.

اما نبود اعتبار یکی از بهانه‌هایی است که از سال ۸۸ تاکنون، مدیران استانی را بر آن داشته تا به سادگی از روی این مشکل و تنش عبور کنند و خود نیز تلاشی برای جذب اعتبارات و گامی مثبت در این راستا نداشته‌ باشند، گامی که به احداث و تکمیل سدهای نیمه تمام می‌انجامید.

سد بعثت پس از ۱۴ سال عملیاتی می‌شود

بحران آب ,

مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم خبر از پیگیری خود درباره جذب اعتبار برای آغاز پروژه سد بعثت داد.سدی که ۱۴ سال از زمان کلنگ‌زنی آن گذشته و هنوز عملیات اجرایی آن آغاز نشده است، قرار بود بحران آب شرب منطقه “قره‌پشتلو” با احداث و بهره‌برداری از آن برطرف و بالغ بر ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی از آن سیراب شود، اما این پروژه همچون سرابی بود که سال‎ها امید و انگیزه اهالی منطقه را نشانه می‎گرفت.

اما طبق گفته نماینده مردم زنجان و طارم این طرح به زودی وارد چرخه عملیاتی می‌شود. بیش از ۵۰ روستای منطقه قره‌پشتلو در شهرستان زنجان با مشکل آب شرب و کشاورزی مواجه بودند که با کارشناسی‌‎های به عمل آمده، به این نتیجه رسیده‌ایم که باید این پروژه از سر گرفته شود.

طاهری افزود: هم اکنون موفق به دریافت ابلاغیه وزیر نیرو برای ادامه پروژه سد بعثت از محل منابع موجود شده‎ایم و بر اساس دستور وزیر نیرو در صورت عدم کفایت منابع اختصاصی موجود برای احداث سد بعثت، مقرر شد از طریق اخذ مجوز ماده ۲۳ وزارت نیرو اقدام به احداث این سد شود.با فعال‎سازی، احداث و بهره‎بداری از سد بعثت آب کشاورزی و آب شرب مورد نیاز کلِ منطقه قره‎پشتلو تامین خواهد شد.

استقبال مردم از استخرهای معیشتی “بسیج”

بحران آب ,

موضوع بحران آب در زنجان تا اندازه‌ای جدی شده که بسیج سازندگی مثل همیشه پیشتاز شده و در این مسیر قدم گذاشته است و با اجرای طرح‌های مختلف آبخیزداری، احداث استخرهای معیشتی و بتن پارچه‌ای و … سعی دارد تا بخشی از مشکل را برطرف کند.

اقبال جهابنخشی، مسئول سازمان بسیج جهاد سازندگی سپاه انصارالمهدی (عج) استان زنجان در این رابطه به خبرنگار تسنیم گفت: در زمینه اجرای طرح‌های آبخیزداری و آب‌های جاری در قالب پروژه‌های قرارگاه محرومیت‌زدایی در مناطق روستایی استان زنجان فعالیت داریم.

وی با اشاره به اجرای طرح بتن پارچه‌ای در مناطق مورد نظر استان، ابراز کرد: طرح بتن پارچه‌ای سبب صرفه‌جویی در مصرف آب کشاورزی می‌شود.

مسئول سازمان بسیج جهاد سازندگی سپاه انصارالمهدی(عج) استان زنجان با بیان اینکه در شهرستان طارم استخر معیشتی ۸۱ هزار متر مکعبی در حال احداث و اجرا است، افزود: این طرح با همکاری و هماهنگی اداره جهاد کشاورزی شهرستان طارم و به ویژه اهالی آن منطقه احداث می‌شود.

وی گفت: بسیاری از روستاها از اجرای طرح استخر معیشتی استقبال می‌کنند چرا که آب‌های جاری در این استخرها جمع‌آوری و نیاز اهالی روستاها تامین می‌شود.

جهانبخشی با اشاره به فصلی بودن بسیاری از رودخانه‌ها و عبور آب، افزود: اهالی روستاها نیاز به جمع‌آوری آب از طریق استخر معیشتی دارند تا در فصل کم آبی در آبیاری باغات خود بهره‌مند می‌شوند.ث

سدی که پس از ۱۳ سال تأخیر آبگیری می‌شود

بحران آب ,

تکمیل و پیگیری پروژه‌های نیمه تمام از جمله سدهای استان زنجان از مصوبات سفر رئیس جمهور شهید به استان هم بود. یکی از این پروژه‌های نیمه تمام که در سال ۹۰ کلنگ‌زنی شده است، سد بلوبین در شهرستان ایجرود است.

سد بلوبین از جمله پروژه‌هایی است که با گذشت ۱۳ سال هنوز هم تکمیل نشده و به تازگی و بر اساس آخرین گزارشات شرکت آب منطقه‌ای زنجان دارای پیشرفت فیزیکی ۸۶ درصدی است.

اکبر باقری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان درباره سد بلوبین اظهار داشت: این سد با هدف تامین آب شرب شهرهای زرین آباد و حلب و ۹۲ روستای شهرستان ایجرود در دست احداث بوده و در حال حاضر ۸۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا پایان امسال آبگیری خواهد شد.

وی حجم مخزن این سد را ۳۰ میلیون مترمکعب و حجم آب تنظیمی آن را ۱۷٫۵ میلیون مترمکعب بیان کرد و ابراز داشت: ۳٫۵ میلیون مترمکعب از آب این سد برای شرب، ۶ میلیون مترمکعب بخش صنعت، ۱٫۶۴ میلیون مترمکعب حقابه های پایین دست و ۶ میلیون مترمکعب برای محیط زیست در نظر گرفته شده است.

این مسئول یادآور شد: عملیات اجرایی این سد از سوی پیمانکار در دست انجام است و با تکمیل برج آبگیر آن، سد تا پایان اسفند امسال کامل خواهد شد.

پیشرف ۷۰ درصدی سد مراش پس از ۱۵ سال

بحران آب ,

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان همچنین از پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی ساخت سد مراش در شهرستان ماهنشان خبر داد و گفت: تکمیل آن نیازمند ۱۸ هزار و ۳۶۸ میلیارد ریال اعتبار است.

وی ادامه داد: علاوه بر جذب اعتبار از محل منابع عمومی برای تسریع در عملیات اجرایی این سد، مبلغ ۲ هزار و ۷۷۰ میلیارد ریال از طریق ماده ۵۶ قانون الحاق برای این طرح جذب خواهد شد که این موضوع با اخذ مجوز و تضمین بازپرداخت تسهیلات از سازمان برنامه و بودجه و انعقاد تفاهم نامه اولیه با بانک صادرات آغاز شده است.

باقری گفت: سد مراش با ظرفیت مخزن ۴۱ میلیون متر مکعب در شهر دندی در شهرستان ماهنشان در حال اجراست و نیاز آب شرب شهرهای ماهنشان، دندی و ۱۲۲ روستای مسیر را به میزان چهار میلیون متر مکعب و نیاز آبی صنایع مستقر در منطقه را به میزان ۲٫۵ میلیون مترمکعب تامین می کند.

وی اظهار کرد: همچنین با احداث این سد و خط انتقال آن، نیاز زیست محیطی منطقه به میزان ۵٫۵ میلیون متر مکعب و حقابه کشاورزی سد پایاب نیز در حجم ۲٫۴ میلیون متر مکعب تامین خواهد شد.

تأمین آب ۲۱۹ روستا با سد مشمپا

بحران آب ,

یکی دیگر از پروژه‌هایی که ۱۵ سال از آغاز عملیات اجرایی آن می‌گذرد سد مشمپا در شهرستان زنجان است، این سد نیز در طول سال‌ها با چالش‌های زیادی مواجه بوده است.

سد مشمپا به‌عنوان یکی از طرح‌های اولویت‌دار استان مشکل آبی شهر زنجان و ۲۱۹ روستای استان را برطرف خواهد کرد.این یکی از سدهای بزرگ استان است که در صورت تکمیل و بهره‌برداری از آن به‌عنوان یکی از منابع تامین آب پایدار و قابل اطمینان، بخشی از کمبود آب شرب و صنعت شهر زنجان جبران می‌شود و در صورت بارش‌های متوالی و ترسالی برای کشاورزی نیز اهمیت زیادی دارد. اما این سد هم بعد از گذشت سال‌ها هنوز تکمیل نشده است و نیازمند نگاه ویژه مسئولین است.

شایان ذکر است، حل مشکل بحران آب در استان زنجان نیازمند تدابیر ویژه‌ای است تا با رفع آن از مهاجرت از روستاها و بیکاری جوانان هم پیشگیری شود.

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]