مدیرکل میراثفرهنگی کردستان گفت: برای مرمت هر اثر تاریخی ۵۰ هزار تومان بیشتر نمیتوانیم اختصاص دهیم! در حالیکه نیازمند ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم.
منصور مهرزاد در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در سنندج با اشاره به اینکه اخیرا ۶ اثر از کردستان ثبت ملی شدند، درباره مزایای آن برای استان اظهار کرد: ثبت آثار ملی در هر استانی سبب ارتقای جایگاه سطوح آن استان میشود و در تخصیص اعتبارات و جذب نیرو اثر خواهد داشت.
وی با بیان اینکه اخیراً در جلسه شورای ملی ثبت میراثفرهنگی منقول و غیرمنقول، پس از بررسی و تبادل نظر ۶ اثر و محوطه تاریخی استان به منظور ثبت در فهرست میراثفرهنگی کشور مورد تأیید قرار گرفت، افزود: آثار غیرمنقول شامل خانه اربابی فتحالله، خانه اسدی تیژ تیژ و ۵ محوطه از مریوان به عنوان یک اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان، عنوان کرد: همچنین سه اثر ارزشمند از کردستان شامل لوح گلی، بازوبند مفرغی و چند آثار نقاشی استاد نیکپی در فهرست آثار میراث منقول تاریخی کشور به ثبت رسید. با احتساب این ۶ اثر، تعداد آثار ثبت ملی کردستان به ۱۰۶۰ مورد رسید.
معیارهای ثبت آثار ملی
وی در پاسخ به این سؤال که آیا اکنون زمینه بازدید عموم از این ۶ اثر جدید مهیاست یا خیر؟ توضیح داد: هنوز خیر، منازل شخصی هستند و ورود عموم فعلاً مقدور نیست و سایر آثار منقول نیز در گنجینه هستند که به محض آمادهسازی در موزه سنندج در معرض دید و بازدید همگان قرار خواهد گرفت.
مهرزاد درباره شاخصهها و معیارهای ثبت آثار ملی توضیح داد: در ثبت آثار غیرمنقول تاریخ اثر همچون دورانهای گذشته و وجود یک شاخصه ملی، فرهنگی و معماری باعث ثبت آن اثر میشود اما در آثار منقول وجود یک هنر و تاریخ و قدمت آن مدنظر است همچون بازوبندی که اخیراً ثبت شد که در جنگ از آن استفاده شده و حاوی یک افسانه حک شده بر آن اثر است. یا وجود یک فرد شاخص و فرهنگی همچون استاد نیکپی که در طراحی و نقاشی زبردست هستند.
وی به میزان اعتبار اختصاص یافته به این حوزه اشاره کرد و اذعان کرد: منابع مالی بسیار محدود است و باید تجمیع کنیم، در کل سال کمتر از یک میلیارد تومان برای مرمت آثار استان از سوی وزارتخانه اختصاص داده میشود که به دلیل محدودیت با اولویت و ضرورت مرمت و بناهای تاریخی که در معرض خطر هستند، هزینه میشود.
مرمت آثار تاریخی کردستان نیازمند ۵۰۰ میلیارد تومان
مدیرکل میراثفرهنگی کردستان مدعی شد که برای مرمت هر اثر تاریخی در کل ایران ۵۰ هزار تومان بیشتر نمیتوانیم اختصاص دهیم! در حالیکه در استان، نیازمند ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم و اعتبارات استانی نیز محدود است.
مهرزاد، مجموع اعتبارات سالانه میراث فرهنگی استان را ۵۰ میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: از این میزان شاید ۷۰ درصد آن اختصاص یابد که این میزان نیز رافع مشکلات نخواهد بود. شکی نیست که با این میزان اعتبار اختصاصی باید ۱۰ تا ۱۲ سال دیگر طول بکشد تا بتوانیم آثار تاریخی را مرمت کنیم. به همین دلیل واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی را در نظر گرفتهایم که تاکنون یک سری واگذار شدهاند.
ادامه این گفتوگو را به صورت ویدئویی ببینید:
.
انتهای پیام/۴۸/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews