بانوی کرامت و مقاومت؛ الهام‌بخشِ دختران مقاومت
بانوی کرامت و مقاومت؛ الهام‌بخشِ دختران مقاومت

حضرت فاطمه معصومه (س) با مجاهدت علمی، فرهنگی و اجتماعی خود، الگویی الهام‌بخش برای دختران مؤمن و انقلابی شدند تا در مسیر مقاومت و تمدن‌سازی اسلامی گام بردارند.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، دهه کرامت، فرصتی است مغتنم برای معرفت‌افزایی و تجدید میثاق با خاندان عصمت و طهارت علیهم‌السلام، امسال، نام‌گذاری روز دوم این دهه مبارک به‌عنوان «اخت الرضا علیهماالسلام؛ الهام‌بخش دختران مقاومت» بار دیگر ما را متوجه ابعاد ژرف و الهام‌بخش زندگی این بانوی بزرگ می‌کند. رهبر معظم انقلاب، همواره بر اهمیت “مقاومت” تأکید داشته‌اند. ایشان مقاومت را نه صرفاً یک تاکتیک، بلکه یک ایمان، تفکر، تصمیم قلبی و قطعی، یک مکتب و اعتقاد می‌دانند. مقاومتی که در عرصه‌های گوناگون از فرهنگ و اقتصاد گرفته تا سیاست و امنیت، برای حفظ استقلال، هویت ملی و دینی، و مقابله با جنایت‌ها و زیاده‌خواهی‌های دشمنان اسلام و مسلمین ضروری است.

 حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله علی‌ها همواره به‌عنوان یک بانوی مجاهده و مقاوم در تاریخ شیعه و الهام‌بخشِ فرهنگ مقاومت در روزگار ما مطرح بوده و هست. در این نوشتار به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. فارغ از منزلت علمی و معنوی، مجاهدت، ایستادگی در مقابله با ظلم و ظالمان و پایبندی به اصول و ارزش‌های و در مسیر مقاومت و مبارزه از شاخصه‌های سبک زندگی حضرت فاطمه معصومه (س) است که از ایشان یک بانوی مقاوم و الگوی برای همگان به‌ویژه بانوان و دختران مسلمان ساخته است. امروزه، «دخترانِ مقاومت» با الهام از صبر، استقامت، ایثار و فداکاری حضرت معصومه (س)، در عرصه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، نقش‌آفرینی می‌کنند. آن‌ها با الگوگیری از این بانوی مبارزه، در راه دفاع از ارزش‌های اسلامی و انقلابی، از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند.

 روز دوم دهه کرامت به‌عنوان «مقاومت بانوان و دختران» در نظر گرفته شده تا ابعاد گوناگون مقاومت را تبیین کرده و الگوهای مقاومتی چون بانوی مهاجره کریمه اهل‌بیت (ع) را به بیشتر جامعه اسلامی معرفی کنیم. این نام‌گذاری، همچنین به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت کمک می‌کند و روحیه خودباوری و استقامت و پایداری را در جامعه بانوان و دختران تقویت می‌نماید.

بانو حضرت معصومه (س)، تنها برای زیارت نیست و بارگاهش صرفاً یک زیارتگاه نیستند، بلکه یک مکتب هستند. مکتبی که درس مقاومت، ایستادگی، و دفاع از حق و حقیقت را به ما می‌آموزد. زائران به‌ویژه بانوان و دخترانِ اهل مقاومت، شایسته است با آشنایی و الگوگیری از سیره این بانوی بزرگ جهان اسلام، در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی، مقاومتی مؤثر و پایدار در برابر ظلم و ستم زمانه خویش داشته باشند و در راه اعتلای اسلام و مسلمانان، از هیچ تلاشی دریغ نکنند. در این نوشتار برآنیم، با تبیین ابعاد موضوع، به درک بهتری از نقش حضرت معصومه (س) به‌عنوان الهام‌بخش فرهنگ مقاومت برسیم و از سیره و آموزه‌های زندگی پربرکت ایشان در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی الگو بگیریم.

 شیوه الگوی برداری از بانوی مقاومت

 مهاجرت بانوی کرامت از مدینه به قم، نه فقط یک سفر، بلکه یک مجاهدت در راه اعتلای اسلام و گسترش معارف اهل‌بیت (ع) بود. ایشان با حضور خود، قم را به پایگاهی مهم برای نشر علوم و فرهنگ شیعی تبدیل کردند و نقشی بی‌بدیل در تربیت عالمان و فقهای بزرگ ایفا نمودند. این بانوی مجاهده در دوران خفقان و ستم حکومت عباسی، با تمام وجود از حق و حقیقت دفاع کردند. این ایستادگی در برابر ظلم و ستم، الگویی ارزشمند برای همه کسانی است که در راه عدالت و آزادی و مقابله با ظلم و جنایت گام برمی‌دارند. در شرایط سخت و دشوار، حضرت معصومه (س) هرگز از اصول و ارزش‌های دینی خود دست برنداشتند. این پایبندی به اصول، درسی بزرگ برای همه ماست که در مواجهه با چالش‌ها و فتنه‌ها، همواره به ارزش‌های الهی پایبند باشیم.

امروزه بانوان و دختران ایران اسلامی و دیگر کشور اسلامی تحت‌فشار و ستم دشمنان در تمامی عرصه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بایستی به تاسی از حضرت معصومه علیهاالسلام، مجاهدت و مقاومت هوشمندانه داشته باشند.

 الگوگیری در مقاومت فرهنگی

حفظ هویت شیعی، مقابله با تهاجم فرهنگی و تولید محتوای فرهنگی، زمینه‌های مقاومت فرهنگی است که بانوان و دختران می‌توانند از حضرت معصومه (س) الگو و انگیزه بگیرند. چراکه ایشان با هجرت به قم و ایجاد پایگاهی برای نشر معارف اهل‌بیت (ع)، نقش مهمی در حفظ و تقویت هویت شیعی در برابر جریان‌های انحرافی و تفرقه‌افکن ایفا کردند. این مقاومت فرهنگی، امروزه نیز اهمیت فراوانی دارد؛ لذا بانوان و دختران باید در این عرصه نیز نقش‌آفرینی کنند.

در دنیای امروز، دشمنان اسلام و ایران با استفاده از ابزارهای رسانه‌ای و فرهنگی، به ترویج فرهنگ‌های غربی و بی‌بندوباری می‌پردازند. در این شرایط، الگوگیری بانوان و دختران از حضرت معصومه (س) در حفظ حجاب، عفاف، و ارزش‌های اخلاقی، یک نوع مقاومت فرهنگی محسوب می‌شود. الهام از سیره و سبک زندگی حضرت معصومه (س) می‌تواند منجر به تولید آثار فرهنگی و هنری فاخر در زمینه معرفی شخصیت ایشان، ترویج معارف اهل‌بیت (ع) و تبیین ارزش‌های اسلامی شود.

 الگوگیری در مقاومت اقتصادی

 باتوجه‌به تأکیدات رهبر انقلاب بر حمایت از تولید ملی و خودکفایی اقتصادی، بانوان و دختران این سرزمین می‌توان با الهام از سیره حضرت معصومه (س) در صرفه‌جویی، قناعت‌پیشگی، ساده‌زیستی و پرهیز از تجمل‌گرایی، به تقویت اقتصاد مقاومتی کمک کرد. در برابر ظلم و ستم حکومت عباسی ایستادگی کردند. این ایستادگی، می‌تواند الهام‌بخش مبارزه بانوان و دختران فعال اجتماعی و فرهنگی در مطالبه‌گری و مبارزه مردمی با فساد اقتصادی و رانت‌خواری در جامعه باشد. این بهترین رویکرد در حمایت از نظام و انقلاب اسلامی است که دشمن به واسطه خیانت و نفاق داخلی درصدد تضعیف آن است. حضرت کریمه اهل‌بیت (ع) همواره به نیازمندان جامعه انفاق و کمک می‌کردند و در حیات معنوی خود نیز با کریمانه از حاجتمندان دستگیری می‌کند. ترویج این فرهنگ انفاق و نیکوکاری، می‌تواند به کاهش فقر و نابرابری در جامعه اسلامی کمک کند و زمینه‌ساز تقویت اقتصاد مقاومتی شود.

الگوگیری در مقاومت سیاسی

 دفاع از ولایت‌فقیه، مقابله با استکبار جهانی و حضور فعال در صحنه‌های سیاسی، عرصه‌هایی از مقاومت سیاسی است که در سیره و زندگی بانوی مهاجره حضرت معصومه (س) به‌خوبی مشاهده می‌گردد؛ ایشان در راه دفاع از امامت و ولایت، سختی‌های فراوانی را تحمل کردند. این دفاع، می‌تواند الهام‌بخش همگان به‌ویژه بانوان و دختران در دفاع و حمایت از ولایت‌فقیه به‌عنوان رکن اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد.

همان‌طور که اشاره شد؛ حضرت معصومه (س) همواره در برابر ظلم و ستم حکومت استکباری عباسیان ایستادگی کردند. این ایستادگی، می‌تواند الهام‌بخش بانوان و دختران در مقابله با استکبار جهانی و دفاع از حقوق ملت‌های مظلوم به‌ویژه زنان و دخترکان بی یارو و یاور غزه و لبنان باشد. با الهام از سیره حضرت معصومه (س) در عمل به تکالیف شرعی و وظایف سیاسی، بانوان و دختران می‌توانند با حضور فعال در عرصه‌هایی چون راهپیمایی‌ها و انتخابات، با فعالیت و انتخاب افراد شایسته، به تقویت نظام جمهوری اسلامی کمک کرد.

 الگوگیری در مقاومت اجتماعی

 تقویت نهاد خانواده، ترویج فرهنگ همدلی و همبستگی مقابله با آسیب‌های اجتماعی، امروزه از شاخص‌های مقاومت اجتماعی محسوب می‌شود. حضرت معصومه (س) با رعایت اصول اخلاقی و خانوادگی، الگویی برای تقویت نهاد خانواده هستند. در دنیای امروز که نهاد خانواده با چالش‌های فراوانی روبرو است، الگوگیری بانوان و دختران از ایشان می‌تواند به حفظ و استحکام خانواده‌ها کمک کند. بانوی کرامت و مهربانی همواره به نیازمندان توجه کریمانه داشتند و دارند. ترویج این فرهنگ کرامت و مواسات، می‌تواند به تقویت همدلی و همبستگی اجتماعی کمک کند و زمینه‌ساز حل مشکلات جامعه اسلامی شود. بانوان و دختران دراین‌رابطه نیز می‌تواند به این بانوی باکرامت تاسی نمایند. همچنین با الهام از سیره حضرت فاطمه معصومه (س) در کسب و ترویج فضائل اخلاقی، می‌توان با بسیاری از آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، طلاق، و معضلات اخلاقی در جامعه مقابله کرد. در این زمینه بانوان و دختران می‌توانند از این بانوی مکرمه الهام و انگیزه بگیرند.

 بنابراین، بانوی کرامت و مقاومت حضرت فاطمه معصومه (س) با حضور فعالانه و مجاهدانه در عرصه‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، نشان دادند که زنان می‌توانند نقش مهمی در پیشرفت و تعالی جامعه اسلامی ایفا کنند. ایشان در همه عرصه‌های مقاومت فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی الگوی جامع و الهام‌بخش هستند. ازاین‌روی بانوان مسلمان با تربیت نسل مقاوم و فرزندان صالح و انقلابی، می‌توانند نقش مهمی در تقویت فرهنگ مقاومت جوامع اسلامی ایفا کنند. امروزه بانوان و دختران ایران اسلامی، با الهام از آرمان و سیره فاطمی، از راهبرد مقاومت و رزمندگان جبهه مقاومت و مدافعان حرم، حمایت کنند و از این رهگذر نقش مهمی در دفاع از امنیت و عزت اسلام و مسلمین ایفا کنند.

نام و مکتب بانوی کرامت و صلابت حضرت فاطمه معصومه (س) به‌عنوان نماد مقاومت و پایداری، همواره الهام‌بخش و امیدآفرینِ دختران مقاومت در ایران و غزه و لبنان، یمن، سوریه و سایر مناطق جبهه مقاومت بوده است. دختران مقاومت با الگوگیری از ایشان، در برابر مشکلات و مصائب ناشی از جنگ و اشغال و تحریم، صبر و استقامت پیشه می‌کنند. آنان به پیروزی نهایی جبهه مقاومت و آزادی سرزمین‌های اشغالی امیدوارند و با نگاه به آثار و برکات هجرت فی‌سبیل‌الله این بانوی بزرگ، می‌دانند که نصرت و پیروزی نهایی از آنِ صابران و مجاهدان راه خدا است.

نویسنده و پژوهشگر: حجت‌الاسلام والمسلمین محمدباقر مشکاتی

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]