سینه‌زنی سنتی «حسن، حسین»؛ بی‌قراری عاشقان در توپ‌آغاج بیجار+فیلم
سینه‌زنی سنتی «حسن، حسین»؛ بی‌قراری عاشقان در توپ‌آغاج بیجار+فیلم

مراسم سنتی عزاداری «حسن حسین» با حضور عاشقان حضرت سیدالشهدا(ع) در توپ‌آغاج بیجار برگزار شد.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیجار، مردم استان کردستان به دلیل دارا بودن اعتقادات مذهبی ریشه‌دار، مراسم مذهبی به خصوصی در ماه محرم توسط هیأت‌ها و دسته روی‌های عاشورا و تاسوعا در فضای معنوی برگزار می‌کنند.

شهر توپ آغاج بیجار هر ساله شاهد برگزاری آیین منحصر به فرد «حسن حسین» است که به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است.

مراسم «حسن حسین» با پیروی از سنت دیرینه‌ که قدمتی بیش از دو قرن دارد، اشاره به آیین‌های سنتی سوگواری برای امام حسن مجتبی(ع) و امام حسین(ع) دارد.

این آئین سنتی هر ساله در دهه اول محرم به شکل عزاداری، سینه‌زنی و زنجیرزنی در شهر توپ آغاج شهرستان بیجار برگزار می‌شود.

در این مراسم مداح در مرکز دایره‌ای از عزاداران قرار گرفته و حضار با پاسخ‌های هماهنگ «حسن و حسین»، فضایی حماسی خلق می‌کنند.

در این مراسم که بعد از اتمام روضه خوانی روزهای تاسوعا و عاشورا برگزار می‌شود، مردها در یک طرف و خانم‌ها در طرف دیگر میدان جمع می‌شوند و علم‌ها نیز در وسط میدان قرار می‌گیرد و سپس تعداد زیادی از مردهای حاضر بر دور این علم‌ها حلقه ماتم تشکیل می‌دهند و شروع به سینه زدن می‌کنند. در حلقهٔ این دایره دو نفر به عنوان سرگروه یا سر دسته انتخاب می‌شوند.

سر دسته نخست با دست زدن به سینه‌اش و گذاشتن پا به جلو به سردسته دوم این پیام را می‌رساند که مراسم سینه زنی را شروع کند. سردسته مقابل، اول پا پیش می‌گذارد با دست به سینه‌اش می زند و می‌گوید: حسن و دسته دوم می‌گوید حسین. هر یک از این افراد با دست چپ خود لباس فرد کناری را می‌گیرد تا همانند یک حلقه به هم متصل شوند و پای راست را جلو می‌گذارند و با دست راست بر سینه می‌کوبند و یک صدا می گویند «حسن»؛ سپس پای راست را یک قدم عقب می‌گذارند و با کوبیدن دست راست بر سینه همه با هم می گویند «حسین» و ضمن انجام این اقدام، به دور علم‌ها می‌چرخند. این دور ادامه می‌یابد تا این که سردستهٔ اول می‌گوید: حیدر و سردسته دوم می‌گوید صفدر. این دور تا آخر با گفتن «الله- مولا»، «اکبر- اصغر»، «علی- نبی»، «زینب- گلثوم» ادامه می‌یابد.

وقتی مراسم سینه زنی طولانی شد، روحانی یا یکی از بزرگان با صدای کشیده و بلند می‌گوید «یا امام یا حسین». با گفتن این جمله ممکن است مراسم پایان یابد و ممکن است به خاطر شور و هیجان دینی و مذهبی سینه زنان، مراسم ادامه یابد که در این صورت برای چندمین بار این جمله تکرار می‌شود تا مراسم سینه زنی پایان یابد.

 مکان اجرای این آیین در بافت قدیم شهر است و این آیین سینه زنی نقش مهمی در بر انگیختن احساسات مردم و اتحاد میان اهالی ایفا می‌کند.

هدف اصلی آیین سینه زنی «حسن، حسین» نیز تقویت و تحکیم یگانگی میان مؤمنان و حاضران در محل است که در ادامه به صورت ویدئویی ببینید:

.

انتهای پیام/۴۸۱

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]