استان فارس مهد تمدن و زادگاه کریمخان زند، امروز با افرادی که در مسند اداره آنها قرار گرفتند، دست و پنجه نرم میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، سالهای زیادی از پدیداری مهد تمدن و سرزمین باستانی، همان جایی که امثال کریمخان بناهایی به پهنای ماندگاری در تاریخ نهادند تا در تارک تاریخ بدرخشد زمان میگذرد، اما در معاصرترین جای تاریخ، افرادی در مسند اداره آنها قرار گرفتند که با دستشان زوال آنها را رقم زد.
میراث فرهنگی فارس هیچگاه در جهان تنها در یک قاب معرفی اجمالی دیده نشد، به واسطه بناهای باستانی، به واسطه مکانهای مقدسی که روزگاری اخلاق، حقوق، حکمرانی مطلوب و غیره را مصادره میکرد.
اما در معاصرترین جای تاریخ، این میراث گرانبها به دست افرادی مدیریت شد که عملکردشان، بیم و گمان ناخوش احوال میراث کهن فرهنگی را به ذهنها متبادر کرده است.
در ۴ سال گذشته ۵ مدیرکل و سرپرست اداره میراث فرهنگی فارس را به عهده گرفتند
حکایت این روزهای فارس عجیب و غریب است، وضعیت بیسابقهای که در تاریخ این استان ثبت شده و قضاوتش هم آنقدر ساده است که دیگر نمیتوان بر دوش آیندگان نهاد.
وضعیت کنونی گردشگری و میراث فرهنگی فارس روشن نیست، دست کم برای ما اهالی رسانه که همواره با تیترهای جنجالی برخی مسئولان دولتی و خصوصی در این حوزه روبهرو هستیم.
از کمکاری و نبود مطالبهگری رسانهها که بگذریم به نبود دغدغه اصلی مدیران ملی، استانی و بیتفاوتی بخش خصوصی در این عرصه میرسیم و تنها این جمله در ذهن تداعی میشود که از ماست که برماست.
در ۴ سال گذشته، ۳ مدیرکل و ۲ سرپرست، اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فارس را برعهده گرفتند، این اتفاق نامیمون آنقدر نادر و عجیب است که این روزها به یک طنز تلخ بدل شده و استان فارس شده درس عبرتی برای دیگر استانها است.
استان فارس را همواره به ایران کوچک تشبیه کردند و آنقدر هم گفتند چهها و چهها در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی دارد که نگو، اما چه سود؟
بازی با کلمات و تیترهای زردی که همه را مسخ میکند، اما حکایت فارس چیز دیگری است، شاید در نگاه نخست داستان قحط الرجال بازگو میشود و در ابعاد دیگر به تعلل عمدی یا سهوی مدیران کشوری، نبود اولویت و برنامهریزی صحیح و اصولی برای توسعه گردشگری برگردد، ولی هر چه باشد این فارس است همان مهد تمدنی که روزگاری به آن میبالیدیم و این روزها جز حسرت و آه بر سر زبانمان نمیآوریم و حالا گردشگریاش بیجان و رها شده مانده، چرا که متولی اصلی این حوزه، مدیری کارآمد ندارد و شاهد این ادعا به اتفاقات عجیبی برمیگردد که در چهار سال گذشته در این استان رقم خورده است.
نمونه آن هم به نبود برنامهای اصولی و اجرای آن در اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان فارس میرسد. ادارهکلی که در ۴ سال گذشته ۵ مدیر به خود دیده که برای حفظ صندلی مدیریتی خود مجبور شدند معاون و مدیران میانی خود را قربانی کنند و یا کاری جز خط و نشان کشیدن و قلدری کردن بلد نبودند و دست آخر هم به جای هزینه کردن اعتبارات آن را دو دستی پیشکش خزانه کردند، حال بگذریم از اجرای چندین رویداد پر هزینهای که در این سالها در استان اجرا شد و انتفاعی هم برای جامعه گردشگری نداشت.
نکته جالب ماجرا هم اینجاست که این داستان تکراری باز هم در حال تکرار است.
چند ماهی است که اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان فارس دوباره با سرپرست اداره میشود و مدیران کشوری به دنبال مدیری لایق برای این اداره کل هستند.
عدهای سخن از مدیر بومی و غیربومی سر میدهند و بر آن تاکید و اصرار دارند و عدهای هم تنها به دنبال مدیری با جناح سیاسی خاص هستند و معلوم نیست این روزها لایق به چه معناست و اما آنچه که مشهود است در این کشمکشها فقط و فقط گردشگری فارس است که به زوال رفته و جای مدیری متخصص بر صندلی مدیرکلی میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان فارس همچنان خالی است.
مدیر مستقلی که بتواند با تکیه بر داشتههای مادی و معنوی و همچنین نیروی انسانی همراه در این استان، برنامههای کوتاه و بلند مدت خود را در این اداره کل به مرحله اجرا برساند و از نقدهای غیرمنصفانه کارشناس نماها و دلسوز نماها هم هراسی نداشته باشد.
در حال حاضر مدیریت میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی فارس که نه تنها در این استان که در کشور باید تصمیم گیرنده باشد به ابزار دست کسانی بدل شده که مدیریت نخبگانی را بر آن روا نمیدارند و سیاست مریض فکریشان را ارجح میدانند.
میراث فرهنگی فارس در سالهای اخیر روزی ملعبه لابیگریها و روزی ملعبه کسانی بوده که به جای چانهزنی برای تخصیص بودجه بیشتر در جهت صیانت از بناهای تاریخی و میراثی این مرزو بوم که هویت ملی ماست، پول را در جای دیگری هزینه میکردند.
اکنون نیز که زمان دمیدن نفسی تازه و سرشار از اندیشه جامع و صحیح مدیریت است، باز هم افرادی دور میدان تصمیمگیری حلقه زدهاند تا گزینه خود را به مسند بنشانند؛ افرادی که مبدع روش لجبازی و سیاسیبازی شدهاند و گویی تنها چیزی که برایشان اهمیت ندارد، واگذاری مدیریت محوریترین اداره کل به افرادی است که حداقل اگر کاری نکنند، نابود هم نمیکنند.
در این رهگذر بعضی به دنبال افراد دست نشانده و بله قربانگو هستند تا گزینههای میانیشان را هم در لایههای مختلف چینش کنند!
هماکنون انتظار فعالان میراث فرهنگی و گردشگری استان و البته رسانه این است که ساماندهی ادارهکل متبوع، جزو نخستین اولویتهای مدیریت ارشد استان فارس قرار گیرد، اما به یکسالگی فعالیت دولت چهاردهم نزدیک میشویم و همچنان تکلیف آن مشخص نشده است.
در این راستا رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی، گردشگری و زیارتی استان فارس در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، ضمن انتقاد از رویه موجود در انتصاب مدیرکل میراث فرهنگی که به صورت نامهای سرگشاده هم آن را منتشر کرده، اظهار کرد: خطای مکرر در انتخاب مدیران، سقوط مستمر گردشگری فارس را به دنبال دارد.
محمود فخری تصریح کرد: در سه سال گذشته، انتصاب پیاپی مدیرکل یا سرپرست در این اداره کل، بدون فرصت کافی برای برنامهریزی، اجرای اقدامات مؤثر یا ایجاد تعامل سازنده با فعالان این حوزه، به بیثباتی مدیریتی دامن زده است.
وی معتقد است، این ناپایداری نهتنها سرمایه اجتماعی و اعتماد متقابل میان بخش دولتی و خصوصی را به شدت تضعیف کرده، بلکه ساختار اجرایی این حوزه را فرسوده و جایگاه گردشگری فارس را در سطوح ملی و بینالمللی تنزل داده است.
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی، گردشگری و زیارتی استان فارس ادامه داد: این استان، با دارا بودن بیشترین آثار ثبت شده جهانی و ملی و ظرفیتهای بینظیر در حوزه طبیعتگردی، فرهنگی، مذهبی و تاریخی، یکی از غنیترین گنجینههای گردشگری کشور محسوب میشود. با این حال، سوءمدیریت، انتخابهای غیرکارشناسی و رویکردهای توصیهمحور، این استان را در مسیری نزولی قرار داده است.
فخری با طرح سوالی مبنی بر اینکه آیا شایسته است که استانی با چنین جایگاهی، شاهد مدیریت افرادی باشد که نهتنها تجربه مؤثری در این حوزه ندارند، بلکه در مواردی حتی از شناخت کافی نسبت به ظرفیتهای میراثی و گردشگری فارس بیبهرهاند؟ گفت: از ریاست جمهوری، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی و مقامات انتظار میرود با درک شرایط بحرانی کنونی، از رویکردهای سیاسی و توصیهای فاصله گرفته و در انتخاب مدیری متخصص، آشنا با بافت بومی، مورد اعتماد بدنه حرفهای استان و دارای برنامهای مدون و عملیاتی اقدام کنند؛ مدیرانی که صرفاً برای تکمیل رزومه خود به این استان میآیند، نهتنها دستاورد مثبتی به جا نمیگذارند، بلکه خسارتهای گستردهتری به بار میآورند.
وی همچنین از استاندار فارس خواست که در فرآیند انتخاب مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان فارس، نظرات فعالان و تشکلهای گردشگری را به رسمیت شناخته و آن را در تصمیمگیریهای خود لحاظ کند.
انتهای پیام/۴۲۴/
- نویسنده: تسنیم tasnimnews