شنبه, ۷ تیر , ۱۴۰۴
گروه : طلا و ارز
پ
  • شناسه خبر: 227236
  • 12 می 2025 - 16:33
  • 47 بازدید
  • ۰ دیدگاه

سهم افزایش قیمت ارز در نرخ تورم اعلام شد

سهم افزایش قیمت ارز در نرخ تورم اعلام شد
سهم افزایش قیمت ارز در نرخ تورم اعلام شد

اکوایران: معاون نظارت و حسابرسی دفتر مقام معظم رهبری گفت: هر یک درصد افزایش در نرخ ارز بازار آزاد، منجر به افزایش یک واحد درصدی در نرخ تورم شده است.

به گزارش اکوایران، صبح دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴، سی‌ودومین همایش سیاست‌های پولی و ارزی با محور «اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی» در محل بانک مرکزی آغاز به‌کار کرد. این همایش به همت پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد.

در جریان این رویداد، محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاون نظارت و حسابرسی دفتر مقام معظم رهبری، با تمرکز بر ضرورت اصلاح سیاست‌های پولی و ارزی کشور سخنرانی کرد و از مهم‌ترین چالش‌های این حوزه پرده برداشت.

۵۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی؛ نشانه ظرفیت‌های اقتصادی

ایروانی با اشاره به دستیابی ایران به رقم ۵۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در سال گذشته، آن را نشانه‌ای از ظرفیت‌های اقتصادی کشور دانست و خواستار حمایت اثربخش، هدفمند و نه صرفاً شعاری از صادرکنندگان شد.

او نقش فعال بانک مرکزی در بازار ارز را کلیدی دانست و تأکید کرد: «در اقتصادهای صادرات‌محور، دولت باید زمینه بازگشت ارز صادراتی را فراهم کند و همزمان، از سیاست‌هایی استفاده کند که همسو با رشد اقتصادی باشد.»

به گفته ایروانی، تجربیات گذشته نشان داده که افزایش نرخ ارز توسط بانک مرکزی نه‌تنها منجر به کنترل بازار آزاد نشده، بلکه آثار منفی قابل‌توجهی بر نرخ تورم گذاشته است. بر اساس مطالعات پژوهشکده پولی و بانکی، هر یک درصد افزایش در نرخ ارز بازار آزاد، به‌طور متوسط باعث یک درصد افزایش تورم می‌شود.

تأثیر نرخ ارز بر هزینه‌های تولید

وی با اشاره به ترکیب واردات کشور که عمدتاً شامل مواد اولیه، کالاهای واسطه‌ای و ماشین‌آلات است، هشدار داد که افزایش نرخ ارز مستقیماً هزینه تولید را بالا برده و موجب رشد سطح عمومی قیمت‌ها خواهد شد.

ایروانی همچنین از برداشت نادرستی که افزایش نرخ ارز را راهکاری برای حمایت از تولید و صادرات می‌داند، انتقاد کرد و آن را سیاستی «خطرناک» و «غیراصولی» خواند. به گفته او، حمایت از تولید باید از مسیرهایی منطقی و مبتنی بر برنامه‌ریزی دقیق دنبال شود، نه از طریق تضعیف مصنوعی پول ملی.

افزایش سالانه ۳۳ درصدی نرخ ارز

او با استناد به داده‌های تاریخی عنوان کرد که طی بازه ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۶، نرخ ارز آزاد به‌طور متوسط سالانه بیش از ۳۳ درصد افزایش یافته و این روند، به تحریک تقاضای سفته‌بازانه و خروج سرمایه به بازارهایی مانند طلا و ارز دامن زده است.

ایروانی در پایان، بزرگ‌ترین ضعف حکمرانی اقتصادی کشور را فقدان راهبرد روشن در حوزه سیاست ارزی و بی‌توجهی به نقش نرخ ارز در تورم دانست و گفت: «ثبات اقتصادی تنها با اصلاح ساختارها، تسهیل بازگشت ارز صادراتی، تقویت تولید داخلی و هدایت هوشمندانه تسهیلات بانکی محقق می‌شود؛ نه با دستکاری مستمر در نرخ ارز.»

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]
27 ژوئن 2025

ارز و سیاست؛ رازهای پنهان نوسان دلار

گلوانی به تأثیر بودجه دولت بر نوسانات نرخ دلار اشاره کرده و نتیجه می‌گیرد که حتی در صورت افزایش شدید دلار، این امر به نفع بودجه دولت نخواهد بود. در مورد عوامل کوتاه‌مدت نیز او تأکید می‌کند که این عوامل قابل پیش‌بینی نیستند، زیرا ابزارهای سیاست‌گذاری محدود شده و اطلاعات مربوط به مداخلات بانک مرکزی […]

طلای جهانی همچنان در مسیر نزولی؛ آیا نرخ فلز زرد ثابت می‌شود؟ 27 ژوئن 2025

طلای جهانی همچنان در مسیر نزولی؛ آیا نرخ فلز زرد ثابت می‌شود؟

قیمت طلا در معاملات روز جمعه بازار جهانی کاهش یافت و در مسیر ثبت دومین کاهش هفتگی متوالی قرار گرفت.

ترامپ و بحران جدید ارزی: دلار رکورد سقوط زد 27 ژوئن 2025

ترامپ و بحران جدید ارزی: دلار رکورد سقوط زد

پس از گزارش‌هایی مبنی بر اینکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا ممکن است رئیس بعدی فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) را پیش از موعد معرفی کند، ارزش جهانی دلار به پایین‌ترین سطح سه‌ ساله خود سقوط کرد.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

  • 📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادژورنال منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.