چابهار سکوی پرتاب اقتصاد دریامحور| جهش اقتصادی ایران با افزایش ترانشیپ
چابهار سکوی پرتاب اقتصاد دریامحور| جهش اقتصادی ایران با افزایش ترانشیپ

چابهار- بندر چابهار به دلیل موقعیت استراتژیک جهت ترانشیپ و ترانزیت کالاها نقش ویژه دارد که افزایش ترانشیپ در این بندر باعث ایجاد شغل پایدار و توسعه استان می شود.

بازار، گروه استان ها؛ آرشام هنرکار: بندر چابهار در بخش شمالی دریای عمان به دلیل بهره مندی از موقعیت استراتژیک جهت ترانشیپ و ترانزیت کالاهای بنادر حوزه خلیج فارس و آسیای میانه می‌تواند نقش ویژه‌ای ایفا کند و این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور محسوب شده و یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال ـ جنوب نقش مهمی ایفا خواهد کرد.

بندر چابهار جزو یکی از بنادر مهم جنوب کشور محسوب می شود که به دلیل دستیابی به آب‌های آزاد بین المللی جایگاه ویژه‌ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد؛ از سوی دیگر به دلیل نزدیکی این بندر با دو کشور همسایه افغانستان، پاکستان و آسیای میانه و اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژه ای در میزان ترانزیت کالا دارد.

ترانشیپ در بندر چابهار در حال حاضر افزایش چشمگیری از سال افتتاح رسمی این بندر در سال ۱۳۹۶ داشته است. ترانشیپ به معنای انتقال کالا از کشتی به کشتی است و با توجه به اینکه هزینه پهلوگیری کشتی های غول پیکر بالا است؛ این کشتی ها در یک بندر همه کالاهای خود را تخلیه می کنند و بعد با کشتی های کوچکتر کالاها را به بنادر دیگر ارسال می کنند.

بندر چابهار با توجه به نزدیکی به خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند و ظرفیت بارگیری آن میزبان کشتی های غول پیکر است؛ این کشتی ها تا چند مدت پیش در سایر بنادر خلیج فارس تخلیه می شدند و بندر چابهار میزبان کشتی های کوچکتر بود. اکنون کشتی های غول پیکر مستقیما وارد بندر چابهار می شوند و کلاهایشان با کشتی های کوچکتر به بندرعباس و بندر امام خمینی(ره) و دیگر بنادر کشور ارسال می شود.

توسعه سواحل مکران طرحی برای توسعه اقتصادی

علیرضا چشم‌جهان، کارشناس تحلیلگری ارشد حمل و نقل دریایی در همین راستا در گفتگو با بازار اظهار داشت: توسعه صنایع دریامحور و سواحل مکران طرحی مهم در کشور است که هم اکنون با قدرت در حال پیگیری است و این طرح توان توسعه اقتصادی کل کشور را دارد.

وی افزود: بندر ترانزیتی چابهار با اقدامات صورت گرفته تبدیل به مرکز مبادلات محمولات کانتینری شده به طوری که افزایش چشمگیری در تخلیه بار در این بندر شده است. گسترش فعالیت بندری و سواحل مکران و محور شرق با حمایت سازمان بنادر و دریا نوری و تلاش گسترده ای که کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران انجام داده مسیر را به سمت پیشرفت این بندر منتهی کرده است.

کارشناس تحلیلگر ارشد حمل و نقل دریایی: حمل و نقل بار به صورت ترانشیپ یعنی اینکه انتقال کالا از مبدأ به یک مقصد واسط و سپس به مقصد نهایی منتقل می‌شود به عبارت دیگر در این روش، کالا ابتدا به یک کشور وارد شده و سپس در همان کشور به مقصد نهایی منتقل می‌شود.

کارشناس تحلیلگر ارشد حمل و نقل دریایی تصریح کرد: حمل و نقل بار به صورت ترانشیپ یعنی اینکه انتقال کالا از مبدأ به یک مقصد واسط و سپس به مقصد نهایی منتقل می‌شود به عبارت دیگر در این روش، کالا ابتدا به یک کشور وارد شده و سپس در همان کشور به مقصد نهایی منتقل می‌شود.

چشم‌جهان افزود: اقدام بزرگ صورت گرفته در این مسیر نحوه ورود و خروج بار می‌باشد زیرا ۲۰ درصد از تعداد کانتینرهای که در این بندر تخلیه و بارگیری شدند، محمولاتی هستند که به صورت ترانشیپ در این بندر وارد و یا از آن خارج می شوند و این یک موفقیت بزرگ به حساب می‌آید.

کارشناس تحلیلگری ارشد حمل و نقل دریایی تصریح کرد: همچنین به روش معکوس هم محمولاتی که از مبادی مختلف از نقاط مختلف دنیا هستند؛ ابتدا به بندر شهید بهشتی چابهار وارد و سپس توسط کشتی های کوچک تر به داخل خلیج فارس هدایت می شوند که این موضوع علاوه بر اینکه باعث افزایش اشتغال و توسعه فعالیت های نیروهای بومی در منطقه شده به سرعت تحویل دهی و تحویل گیری کالا ها و محمولات کانتینری برای کشور کمک به سزایی را انجام داده است.

بندر چابهار آماده پذیرش کانتینر و تسهیلگری در تخلیه و بارگیری کالاست

قاسم عسکری نسب مدیرکل بندر شهید بهشتی چابهار نیز چندی پیش در همین راستا و در جمع خبرنگاران بیان کرد: یکی از روش‌های حمل و نقل کالا در دنیا ترانشیپ است به طوری که کالا مستقیم از بندر مبدا وارد بندر مقصد نمی‌شود؛ بلکه در این بین وارد یک بندر واسط شده و از طریق این بندر اقدام به تخلیه و بارگیری کالا می‌کنند.

وی افزود: از سال گذشته در بندر شهید بهشتی چابهار به دلیل موقعیت استراتژیکی که داشته بحث ترانشیپ کالا را شروع کرده ایم و از ۴۰ هزار کانتینری که تخلیه و بارگیری شده سهم ترانشیپ ۱۰ هزار کانتینر بوده که حدود ۲۵ درصد از تخلیه و بارگیری کالا را شامل می‌شود.

مدیرکل بندر شهید بهشتی چابهار تصریح کرد: در حال حاضر ترانشیپ در بنادر داخلی قشم، ‌عسلویه و بندر بوشهر و بندر خرمشهر انجام شده و کانتینرها از بسیاری نقاط دنیا مخصوصا کانون‌های اصلی وارد بندر چابهار شده و سهم مراودات ما از بندر چابهار به بندر جبل علی ۲۳ درصد، ‌بندر هند ۲۲ درصد و بندر چین هم ۵۵ درصد بوده است.

عسکری نسب اظهار کرد: بندر چابهار آماده پذیرش کانتینر و تسهیلگری در تخلیه و بارگیری کالاست و هدف گذاری که در این بخش انجام داده ۱۰۰ هزار (TEU) است که از این میزان ۲۵ درصد به ترانشیپ باز می‌گردد.

مدیرکل بندر شهید بهشتی عنوان کرد: این بندر محل ورود و خروج کالا و تخلیه و بارگیری است که در حوزه واردات کالا ۴۸ درصد فعالیت داشته ایم که بخش عمده‌ای از نیازهای مشتریان از جمله قطعات یدکی خودروها که نیاز مشتریان بوده است را وارد کرده ایم.

وی بیان کرد: در حوزه ترانزیت هم رشد بسیار خوبی داشته ایم به طوری که رشد ۵ تا ۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته ایم و در حوزه کالاهای اساسی هم تاکنون چندین کشتی وارد شده به طوری که در دو ماه گذشته کشتی ۱۲۰ هزار تنی تخلیه و بارگیری شده و در حال حاضر هم یک کشتی ۷۰۰ هزار تنی در حال تخلیه و بارگیری است و دو کشتی دیگر هم در مسیر هستند که محموله آنها شکر و کنجاله است.

هر چند چابهار هنوز راه درازی تا رسیدن به بندری مانند جبلعلی امارات متحده عربی به عنوان بزرگترین بندر کانتینری و ترانشیپی منطقه را دارد؛ اما افزایش چشمگیر ترانشیپ در بندر شهید بهشتی خبرهای خوبی از آینده توسعه این استان را می دهد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]