باورهای غلط درباره سرطان
باورهای غلط درباره سرطان

متاسفانه در دنیای امروز بیماری سرطان برای کسی ناشناخته نیست و همگی به این حقیقت که سرطان بیماری خطرناکی است واقف هستیم. اما تحقیقات نشان داده است که فردی دچار سرطان میشود همیشه سرنوشت نا امید کننده ای نخواهد نداشت .

 ممکن است مردم درک درستی از این بیماری نداشته باشند و این باعث سردرگمی بیماران و عامه جامعه خواهد بود . از این رو در این مقاله سعی بر آن است تا باورهای نادرست در رابطه با بیماری سرطان نام برده شده و اطلاعات صحیح جای آن‌ها را بگیرند.برخی ازسرطان ها کشنده نیستند اما درمان‌ بیماری سرطان بسیار کار سختی است. همچنین در این مقاله می خواهیم به شما بگوییم شایع ترین سرطان ها کدام اند ؟ تا با تشخیص زود هنگام بتوانید از پیشرفت آن جلوگیری نمایید.

شایع ترین سرطان ها در مردان :

سرطان نای و ریه

سرطان نای و ریه در میان مردان وزنان یکی از کشنده ‌ترین سرطان ها است که این سرطان جان ۸۷ هزار زن ۷۲ هزار مرد را در سال گذشته گرفته است. سرطان ریه  کشنده تر از سرطان پانکراس، سینه و سرطان روده بزرگ می باشد

با توجه به این واقعیت که علائم سرطان ریه اغلب خاموش هستند و زمانی خود را نشان می دهند که سرطان در مراحل پایانی است. سرفه، تنگی نفس، درد در قفسه سینه و کاهش وزن همگی نشانه هایی از سرطان ریه هستند که بسیاری از افراد آن را جدی نمی گیرند.

سرطان مردان

 سرطان پروستات

سرطان پروستات، دومین دلیل مرگ ناشی از سرطان در مردان است. میزان بقا به صورت مستقیم با تشخیص زود هنگام ارتباط دارد، بنابراین به مردان توصیه می شود هر سال غربالگری انجام بدهند. مردانی که این مشکل را زود تشخیص می دهند, درصد بهبود بیشتری دارند.

 سرطان پانکراس

از آنجا که سرطان پانکراس با سرعت زیادی پیشرفت می کند و هیچ روش تشخیص زود هنگامی برای این نوع سرطان کشف نشده است، یکی از خطرناک ترین انواع سرطان در بین آقایان است. میزان بهبود یک ساله این سرطان برابر با ۲۵ درصد است و میزان بهبود ۵ ساله تنها ۶ درصد است. در حالی که علت سرطان پانکراس هنوز به خوبی شناخته نشده است، اما چاقی و مواد مخدر باعث افزایش خطر ابتلا به این نوع سرطان می شود.

سرطان کبد و مجاری صفراوی داخل صفرا

سرطان کبد در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد و اغلب افراد مبتلا به آسیب کبدی ناشی از مصرف زیاد الکل، نقص های مادرزادی و یا عفونت مزمن مرتبط با بیماری ها از جمله هپاتیت سی و سیروز را تحت تاثیر قرار می دهند. سرطان کبد خطرناک است زیرا تا وقتی که در مراحل بعدی نباشد علائمی ایجاد نمی کند و تشخیص اولیه مشکل می باشد.

سرطان کولون و رکتوم

یکی دیگر از سرطان های شایع در مردان و زنان, سرطان کولون و مقعد است که به عنوان خوشه های خوش خیمی به نام پولیپ آغاز می شوند و در طول زمان، این سلول ها سرطانی می شوند. غربالگری برای مردان در سنین قبل از ۵۰ سالگی توصیه می شود.

سرطان شایع در بین زنان

سرطان سینه

 از هر ۸ زن، خطر ابتلای یک زن به سرطان سینه وجود دارد و خبر خوب این است که به لطف استفاده از هورمون درمانی برای علائم یائسگی، احتمال ابتلا به این سرطان در خانم ها کاهش یافته است. تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیه شانس بهبود را تا ۱۰۰ درصد افزایش می دهد. سرطان های کوچک سینه، به گره های لنفاوی و ریه ها و مغز کمتر پخش می شوند. اگر شما ۲۰ تا ۳۰ سال دارید و عوامل خطر سرطان سینه را ندارید، بهتر است که هر سه سال یک بار برای معاینه سینه به نزد پزشک بروید.

سرطان تیروئید در خانم ها

 شانس ابتلا به این سرطان از ۲۰ سال گذشته تا امروز دو برابر شده است و زنان دو برابر بیش از مردان به آن مبتلا می شوند اما دلیلی برای ترس وجود ندارد. خوشبختانه تشخیص سرطان تیروئید به راحتی و بسیار موثر می باشد. از آنجایی که بیماری به کندی پیش می رود حتی در موارد شدید بیماری نیز معمولا پیشرفت جدی در بیماری رخ نمی دهد و درمان معمولا موثر واقع می شود.

سرطان-پستان

سرطان لوزالمعده

سرطان لوزالمعده یا پانکراس به دلیل آنکه از زمان تشخیص به سرعت رشد می‌کند یکی از کشنده‌ترین سرطان‌ها در میان زنان است، 

 سرطان تخمدان

بیش از ۲۰.۰۰۰مورد جدید سرطان تخمدان هر ساله شناسایی می شود. از آنجا که سرطان تخمدان معمولاً نشانه ای ندارد که با موضوعات دیگری مرتبط باشند، تشخیص زودهنگام آن دشوار است. این نوع سرطان تخمدان در زنان مسن بسیار شایع است، در حدود نیمی ازافرادی که تشخیص داده شده اند ۶۳ سال و یا بیشتر بودند.

علائم هشدار دهنده سرطان در افراد

ابتلای به سرطان در اقوام درجه‌یک، تغییر در خال‌های پوستی، زخم‌های بدون بهبودی در طی گذشت دو هفته، توده در هر جای بدن، سرفه و یا گرفتگی صدای طولانی، اختلال بلع یا سوءهاضمه طولانی، استفراغ یا سرفه خونی، اسهال طولانی یا بروز یبوست جدید، خونریزی غیرطبیعی ادرار، مدفوع، بی‌اشتهایی یا کاهش وزن بی‌دلیل تمامی این ها علائم هشدار دهنده سرطان هستند.اما شایعاتی درباره ابتلا به سرطان در بین مردم وجود دارد که به برخی از انها اشاره میکنیم و ابهام و شایعات را رفع میکنیم .بعضی باورهای غلط درباره سرطان را بشناسیم:

۱. سرطان پایان کار است.

سرطان پایان کار نیست. برخلاف آمار زیاد مرگ و میر در اثر سرطان، این بیماری همیشه کشنده نیست. تحقیقات و بررسی‌های بسیار در رابطه با بیماری سرطان و گسترش اطلاعات در رابطه با آن باعث شده است آمار بهبودی از این بیماری تا حد زیادی افزایش پیدا کند. برای مثال در ژانویه ۲۰۱۹ آمار بهبود یافتگان سرطان، نزدیک به ۱۶ میلیون و نهصد هزار نفر بود. لازم به ذکر است آمار بهبودی از سرطان در انگلیس در طول ۴۰ سال گذشته، دو برابر شده است. با این وجود، این نکته حائز اهمیت است که بهبودی از این بیماری تا حد زیادی به نوع سرطان نیز بستگی دارد. برای مثال در کشور انگلیس آمار بهبودی از سرطان بیضه، ۹۸ درصد است؛ در حالی که آمار بهبودی از سرطان لوزالمعده یا پانکراس تنها یک درصد است. بنا بر گزارش موسسه ملی سرطان (NCI)، آمار مرگ و میر در اثر سرطان در ۳۰ سال گذشته سیر نزولی داشته است. در حال حاضر میزان بقای ۵ ساله برای برخی از انواع سرطان مانند سرطان سینه، پروستات و تیروئید تا بیش از ۹۰ درصد بهتر از گذشته است. این میزان بقای ۵ ساله برای تمام سرطان‌ها به طور میانگین نزدیک به ۶۷ درصد است. به طور کل، می‌توان گفت آمار مرگ در اثر این بیماری به آرامی در حال کاهش است، با این حال میزان بهبودی در برخی از سرطان‌ها بیشتر از دیگر سرطان‌هاست. طبق یک گزارش سالانه از وضعیت سرطان در آمریکا که در سال ۲۰۲۰ منتشر شد، در سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۷ آمار مرگ بر اثر سرطان، به طور میانگین سالانه یک و نیم درصد کاهش داشته است.

دکل برق

۲. دکل‌های برق منجر به بروز سرطان می‌شوند!

این مورد نیز صحت ندارد. میدان‌های مغناطیسی با فرکانس بسیار پایین (ELF) که توسط دکل‌های برق تولید می‌شوند، غیریونی هستند، از این رو منجر به بروز سرطان در افراد نمی‌شوند. انجمن سرطان آمریکا اظهار دارد: ” تحقیقات بسیاری در رابطه با تاثیر میدان‌های مغناطیسی ELF روی موش‌ها انجام شده است. در این تحقیقات، حیوان را در معرض میدان‌های مغناطیسی بسیار قوی قرار می‌دهند که شدت آن بسیار بیشتر میدان‌های مغناطیسی‌ای است ‌که انسان‌ها در معرض آن قرار می‌گیرند. نتایج اکثر این تحقیقات هیچ افزایشی در احتمال ابتلا به سرطان را نشان نمی‌دهد. حتی در برخی از موارد ابتلا به چند گونه از انواع سرطان در موش‌هایی که در معرض اشعه ELF قرار گرفته بودند، کاهش یافته بود. “

با این حال، انجمن سرطان آمریکا اظهار داشته است برخی از تحقیقات نشان می‌دهند احتمال ابتلا به سرطان خون در کودکانی که خانه‌شان در نزدیکی دکل‌های برق است، اندکی افزایش پیدا می‌کند اما دلیل آن به طور قطع مشخص نیست. دکتر جوئل نیومن در مصاحبه‌ای با Medical News Today  اعلام کرد در حال حاضر هیچ مدرک قطعی در رابطه با تاثیر گوشی‌های همراه یا دکل‌های برق بر افزایش احتمال ابتلا به سرطان وجود ندارد. این در حالی است که اکثر ما در طول روز به انجام دادن کارهایی می‌پردازیم که  بسیار بیشتر از آنچه فکر می‌کنیم ما را در خطر ابتلا به سرطان قرار می‌دهند. برخی از این موارد شامل سیگار کشیدن و مصرف نوشیدنی‌های الکلی می‌شوند.

۳-شیرین‌کننده‌های مصنوعی منجر به بروز سرطان می‌شوند

تا به امروز هیچ مدرک معتبری برای تایید این ادعا آورده نشده است، با این حال انجمن سرطان در آمریکا توضیح می‌دهد که این شایعه در اثر تحقیقاتی به وجود آمد که نشان می‌داد ترکیب شیرین کننده سیکلامات با ساخارین در حیوانات آزمایشگاهی منجر به سرطان مثانه شد. با این حال این تحقیقات بروز این امر در انسان‌ها را نشان نداد و هیچ مدرکی رابطه میان شیرین‌کننده‌های مصنوعی و افزایش احتمال ابتلا به سرطان در انسان‌ها را تایید نمی‌کند. علاوه بر این تحقیقاتی که روی دیگر شیرین‌کننده‌های تایید شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز انجام شد، مدارکی دال بر ارتباط آن‌ها با بروز سرطان در انسان را نشان نمی‌دهد. همچنین تحقیقی در مورد ارتباط سرطان و آسپارتام که یک شیرین‌کننده کم کالری است انجام شد که تعداد شرکت‌کنندگان در آن بیش از پانصد هزار نفر بودند. نتایج این تحقیق نیز ارتباطی میان مصرف آسپارتام و سرطان‌ خون، مغز و  غدد لنفاوی نشان نداد.

سرطان

۴. جراحی‌ سرطان منجر به گسترش سرطان می‌شود

این مسئله به طور کامل حقیقت ندارد. در برخی موارد نادر ممکن است این جراحی منجر به گسترش سرطان شود، اما در اکثر مواقع این ادعا صحت ندارد. انجمن سرطان در آمریکا در این باره توضیح می‌دهد که روش‌های پیشرفته عکس‌برداری و پیشرفت‌هایی که در تجهیزات پزشکی به وجود آمده است، به کاهش بسیار زیاد خطر گسترش سرطان در اثر جراحی کمک‌های بسیاری کرده‌اند. علاوه بر این، باور دیگری نیز در میان مردم رایج است که رشد تومورها در اثر جراحی افزایش یافته یا باعث می‌شود در دیگر قسمت‌های بدن پخش شوند که این ادعا نیز درست نیست.

۵. استفاده از داروهای گیاهی می‌تواند منجر به درمان کامل سرطان بشود

در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر درمان سرطان توسط داروهای گیاهی وجود ندارد. با این حال برخی از روش‌های درمانی مانند طب سوزنی، مدیتیشن (مراقبه) و یوگا می‌توانند به درمان برخی از عوارض جانبی ناشی از درمان‌های لازم برای سرطان و رفع استرس ناشی از این بیماری کمک کند. لازم به ذکر است طبق گفته انجمن سرطان در آمریکا مصرف هر چیز به صرف طبیعی بودن آن بی‌خطر نیست و در برخی مواقع مصرف مکمل‌های گیاهی می‌تواند به سلامت فرد آسیب وارد کند. از این رو، این نکته حائز اهمیت است که بیماران مبتلا به سرطان پیش از مصرف هرگونه مکمل، ویتامین یا گیاهان دارویی با پزشک خود مشورت کرده و از او راهنمایی بخواهند.

۶-سرطان الزاما پیشینه خانوادگی دارد

با این که برخی از انواع سرطان به صورت ژنتیکی به فرد منتقل می‌شوند، درصد کمی از آمار سرطان را تشکیل می‌دهند. در واقع طبق برآوردها، تنها بین ۳ تا ۱۰ درصد از سرطان‌ها در اثر جهش‌هایی به وجود می‌آیند که از والدین به فرزند منتقل می‌شود. با توجه به اینکه معمولا احتمال ابتلا به سرطان در سنین بالا بیشتر است و امروزه طول عمر انسان‌ها افزایش یافته است، بروز سرطان در افراد مختلف چندان غیرمعمول نیست و ممکن است در خانواده هر شخصی افرادی باشند که به این بیماری مبتلا شده‌اند. احتمالا به این دلیل است که این باور نادرست در جوامع گوناگون بسیار شایع است. در بسیاری از موارد ابتلا به سرطان در اثر جهش‌های گوناگون در ژن افراد در طول زمان ایجاد می‌شود. بنا بر اظهارات انجمن سرطان در آمریکا، برخی از انواع سرطان ممکن است در پیشینه خانوادگی افراد وجود داشته باشند، با این حال اکثر انواع سرطان به طور مشخص ارتباطی با ژن‌هایی که از والدینمان به ارث می‌بریم، ندارند. در واقع اکثر سرطان‌ها در اثر تغییرات ژنی در یک سلول از بدن در طول زمانی طولانی ایجاد می‌شوند.

۷. سرطان همیشه بازمی‌گردد

این مسئله صحت ندارد. برای روشن کردن این مسئله به اظهارات دکتر کالین وو ارجاع می‌کنیم: ” خوشبختانه این ادعا صحت ندارد و در حال حاضر درمان‌های سرطان به اندازه‌ای پیشرفت کرده‌اند که در برخی مواقع سرطان را به طور کل از بین می‌برند.” با این حال لازم به ذکر است انواع گوناگون سرطان شرایط متفاوتی دارند و روند درمان یا بازگشت آن‌ها با هم فرق می‌کند. به طور کل نمی‌توان در تمام واقع با قطعیت در مورد بازگشت یا بهبودی کامل سرطان نظر داد، اما امید می‌رود با توجه به پیشرفت‌های علمی در رابطه با درمان سرطان، عبارت سرطان همیشه باز می‌گردد با قطعیت رد شود و این بیماری پس از درمان، هیچ ‌گاه بازگشت نکند.

۸. هیچ درمانی برای سرطان وجود ندارد

خوشبختانه این جمله نیز صحت ندارد. پیشرفت روزافزون علم باعث شده است درمان‌های سرطان روز به روز موثرتر واقع شوند. بنا بر گفته دکتر وو، برخی از سرطان‌ها مانند سرطان بیضه و سرطان تیروئید تا ۶۰ درصد احتمال درمان دارند. علاوه بر این سرطان‌های سینه، پروستات و مثانه نیز نزدیک به ۵۰ درصد آمار بهبودی نشان می‌دهند. برخی از سرطان‌ها را می‌توان با درمان به طور کامل ریشه‌کن کرد، با این حال متاسفانه تمام سرطان‌ها اینگونه نیستند. امید می‌رود این مسئله در آینده‌ای نزدیک تغییر کند و آمار بهتری ارائه شود. دکتر آنتون بیلچیک، در این‌باره می‌گوید: ” لازم است تمام بیماران مبتلا به سرطان، حتی در موارد پیشرفته، امید خود را از دست ندهند. در حال حاضر روش‌های درمانی بسیار موثری وجود دارد که می‌تواند به درمان این بیماران تا حد زیادی کمک کند. برای مثال، امروزه به کمک ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی (Immunotherapy‎) سرطان پوست نزدیک به ۴۰ درصد از بیمارانی که در مرحله ۴ هستند، قابل درمان است. علاوه بر این نزدیک به ۵۰ درصد از بیمارانی که در مرحله ۴سرطان روده بزرگ هستند و این بیماری به کبدشان متاستاز کرده است نیز می‌توانند به کمک جراحی و شیمی‌درمانی بهبود پیدا کنند. به طور خلاصه می‌توان گفت، با این که در برخی مواقع مبارزه با سرطان به امری مداوم تبدیل می‌شود، علم در حال پیشرفت است و تا حد زیادی به بهبود شرایط و درمان بیماری کمک می‌کند.

سرطان-موبایل

۹-استفاده از موبایل منجر به بروز سرطان می‌شود!

تا به امروز، هیچ مدرکی در رابطه با ابتلا به سرطان در اثر استفاده از گوشی‌های همراه ارائه نشده است. یکی از عللی که منجر به اشاعه این باور غلط شده است، انتشار امواج رادیویی از این دستگاه است که توسط بدن جذب می‌شود. محققان اعلام کرده‌اند قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونی مانند اشعه ایکس احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. این در حالی است که امواج رادیویی غیر یونی هستند؛ از این رو، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش نمی‌دهند. موسسه ملی سرطان در آمریکا اظهار دارد: ” با وجود این که تحقیقات بسیاری بر تاثیرات احتمالی امواج غیر یونی که از وسایلی مانند مایکروفر و گوشی همراه ساتع می‌شوند، صورت گرفته است، در حال حاضر هیچ مدرک قطعی وجود ندارد که افزایش خطر ابتلا به سرطان از این طریق را تایید کند.”

سخن آخر :

اگرچه به نظر می رسد سرطان های کشنده دربسیاری موارد غیر قابل پیشگیری می باشند اما تحقیقات نشان می‌دهد که تغییر در شیوه زندگی و غربالگری زود هنگام کلیدی برای پیشگیری از سرطان است.برای کاهش ابتلا به سرطان و مرگ ومیر لازم است که  آموزش ها وهشدارهایی در خصوص سیگار کشیدن، تغذیه نامناسب، چاقی و عدم فعالیت بدنی کافی در رسانه ها اعلام شود را جدی بگیرید. علاوه بر موارد ذکر شده که در پیشگیری از سرطان نقش بسزایی دارند، انجام آزمایشات وتست‌های دوره ای و منظم، درمان عفونت هایی که عامل سرطان هایی مثل سرطان دهانه رحم هستند اهمیت بسیاری در کاهش ابتلا به شایع ترین سرطان های کشنده را دارد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]